Szipi Posted Május 30, 2007 Share Posted Május 30, 2007 Testvérek és szerelmek Az, hogy valaki hányadiknak született a családjába, az egész életét - így a párkapcsolatait is - meghatározza, állítja egy amerikai pszichológus Minden gyerek más és más - még egy családon belül is, ahol a szülők ugyanolyan szeretettel és figyelemmel fordulnak a "kicsi", mint a nagyobb testvér felé. A családban elfoglalt pozíció (tehát egykeként nőtt fel az illető, vagy hányadik testvérként született) azonban az egyén egész életét, későbbi személyiségét is befolyásolja. Egy amerikai tudós, Kevin Leman szerint a születési sorrend arra is nagy hatással van, hogyan viselkedik valaki egy párkapcsolatban: melyek azok a sorozatos hibák, amiket elkövet, ki illik hozzá, és kivel jön ki nehezebben. Az elsőszülött A legtöbb - és persze ideális - esetben, az elsőként született gyerekek szülei általában felelősségteljesek és megbízhatóak, de gyakran idegesek, következetlenek és "kísérleteznek" a gyerekkel. Ez azonban ahhoz vezethet, hogy túlságosan sokat követelnek a gyermeküktől, egyben mindentől megpróbálják megóvni. Az elsőszülöttek igazi vezetők, akik "sikerre vannak ítélve" - szervezettek, komolyak és könnyen alkalmazkodnak a legváratlanabb helyzetekhez is. Ugyanakkor az elsőszülöttek vágynak az elismerésre és az elfogadásra, így hajlamosak saját magukat háttérbe szorítani, és másokért élni. A legtöbb elsőszülött maximalista: a tökéletességre törekszik, és nehezen viseli a kritikát. A párkapcsolatok szempontjából az elsőként születetteknek meg kell tanulnia spontánabbnak és könnyedebbnek lenni. Mivel készségesen kiszolgál másokat, meg kell tanulnia nemet mondani - de az is lényeges, hogy másokkal szemben se legyenek túl nagy elvárásai; ne akarja elérni, hogy mindenki úgy álljon az élethez, mint ő.Az elsőszülöttek legnagyszerűbben a játékos és könnyed legkisebbekkel jönnek ki - sok dologra megtaníthatják egymást. A legfiatalabb "lazíthat" az elsőszülött hozzáállásán, míg ő megtaníthatja a "kicsit" a felelősségvállalásra. A középső gyerek Ha megérkezik az első kistestvér, a szülők feszültsége csökken, hiszen tudják, hogy mikor mit kell tenni: gyakorlottabbak, így sokkal lazábbak a gyerekekkel - így a másodiknak, harmadiknak született gyerekek általában "tökéletes ellentétei" a legidősebbnek. A középsőnek született gyerekek a legtöbbször igen szociálisak, sok barátjuk van és nagyszerű diplomaták, hiszen hamar megtanulják a kompromisszumkötés művészetét. Mivel nem kapnak olyan sok figyelmet, legtöbbször keveset árulnak el saját magukról és a gondolataikról; ezeket megőrzik azoknak, akik igazán rájuk koncentrálnak - és igyekeznek nem támadási felületet nyújtani az idősebb és a fiatalabb testvéreknek. A középsőként született gyerekek általában igen hűségesek, és ragaszkodnak a barátaikhoz, kedvesükhöz. Ha egy középsőnek született szerelmes lesz, meg kell tanulnia megnyílni a párja előtt, hiszen mindkettőjüknek szüksége lehet arra, hogy kifejezzék az érzéseiket. A középsőként születettek folyton másokhoz mérik magukat, ezért szükséges, hogy megtanulják becsülni a saját értékeiket és ne legyenek irigyek.A középsőnek születettek a legkisebbekkel alakíthatnak ki nagyon jó kapcsolatot: a legfiatalabbaknak könnyebb megnyílni, ráadásul ők azok, akik inkább szeretnek tündökölni, így a középső a háttérbe húzódhat. A legkisebb gyerek Mivel a legkisebbet már nem csak a szülei várják, hanem a testvérei is, általában mindig ő van a figyelem középpontjában - még akkor is, ha neki ez nincs túlzottan ínyére. Az utolsónak született gyerek viszonya a családjához legtöbbször ambivalens: egyik pillanatban még babusgatják, a másikban azonban kihasználják gyengeségét és tudatlanságát, és a testvérei gyakran vádolhatják azzal, hogy túlságosan elkényeztetett. Az utolsónak születettek ezért gyakran túl hevesek, türelmetlenek, és nem törődnek a következményekkel, hiszen mindig lesz valaki, aki "kimenti" őket a veszélyesebb helyzetekből. A legfiatalabb gyerek igazi "primadonna", aki mindenkit elbűvöl, és bármilyen csínytevésben vesz is részt, mindig megbocsátanak neki. A legfiatalabb gyereknek meg kell tanulnia felelősséget vállalni a tetteiért, és nem szabad folyton másokat hibáztatnia, ha esetleg nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt ő szeretné. Az utolsónak születettek ugyanakkor készek mindent bevetni azért, hogy elérjék a céljaikat, így gyakran kaphatjuk őket azon, hogy megpróbálnak manipulálni másokat. Egykék Az egykék egyszerre viselik magukon a legidősebb és a legfiatalabb gyerek jellemzőit: mivel csak felnőttek vették őket körül, korán érnek, komolyak és megfontoltak, viszont a szülők, nagyszülők figyelme csak az övék, így gyakran hisztisek, elkényeztetettek és nehezen viselik a visszautasítást. Az egykék legrosszabb tulajdonsága az állandó megfelelési kényszer: mindegy, mit csinálnak, azt tökéletesen akarják csinálni - a maximumot pedig nemcsak másoktól várják el, hanem saját maguktól is. Az egykék hajlamosak arra, hogy kritizálják a kedvesüket, bármennyire is szeretik őt. Sokszor túlságosan óvatosak, és nehezen teszik meg az első lépést. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bagi Posted Május 30, 2007 Share Posted Május 30, 2007 Rám nagy részt igaz amit írnak! Bár nem tudom, hogy ez jó vagy rossz-e... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
killergang Posted Május 30, 2007 Share Posted Május 30, 2007 Nagyrész rám is igaz amit mondott ez a pszihologus Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sbxslade Posted Május 30, 2007 Share Posted Május 30, 2007 hát én középső gyerek vagyok de inkább abból az antiszociálisabb fajtából a többi naggyábol stimt Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Május 31, 2007 Author Share Posted Május 31, 2007 én elsőszülött vok, és sokminden igaz belőle......... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Máté666 Posted Június 1, 2007 Share Posted Június 1, 2007 hm igazat ír...^^ Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacsusz Posted Június 1, 2007 Share Posted Június 1, 2007 Ez érdekes volt, köszi szépen Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronii Posted Június 3, 2007 Share Posted Június 3, 2007 én középső gyerek vok, és teljesen igaznak találom amit a psziholóhus állít! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cool Vole Posted Június 8, 2007 Share Posted Június 8, 2007 Én tíz évig voltam etyke, és rám van olyan rész, ami az etykéböl és van olyan, ami az elsö szülöttböl igaz. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
X2Logan Posted Június 8, 2007 Share Posted Június 8, 2007 Rám is igaz meg mindkét bátyámra is a 95%a Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hundii Posted Június 9, 2007 Share Posted Június 9, 2007 érdekes, de 90%-ba rám is igaz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
spdeluxe Posted Június 9, 2007 Share Posted Június 9, 2007 Én is elsőszülött vagyok,és ez írás nagyvonalakban igaz is. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerenyi Posted Június 10, 2007 Share Posted Június 10, 2007 középső vagyok, és teljesen igaz.... érdekes Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
netocsi Posted Június 10, 2007 Share Posted Június 10, 2007 Ez durva, mintha a számból vették ki volna a szavakat Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ihar Posted Június 10, 2007 Share Posted Június 10, 2007 én vagyok az első, sztem tökre igazak ezek az állítások egy öcsém van (akit gyűlölök ) és tényleg igaz rá legkisebb gyerek leírása! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Június 20, 2007 Author Share Posted Június 20, 2007 érdekesek az ilyen leiratok, hisz sokmindenre fény derül, amire idáig nem kaptunk választ vagy nem fedeztük fel magunkban. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
EDAdmin Posted Június 21, 2007 Share Posted Június 21, 2007 rám nem stimmel mind, de azért túlnyomó része igaz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Killer Posted Június 22, 2007 Share Posted Június 22, 2007 "gyanakkor készek mindent bevetni azért, hogy elérjék a céljaikat, így gyakran kaphatjuk őket azon, hogy megpróbálnak manipulálni másokat." ez teccik és igaz is rám bizti XD de a többi sztem nem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Június 22, 2007 Author Share Posted Június 22, 2007 szóval killer te a legkisebb gyermek vagy....... szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Killer Posted Június 22, 2007 Share Posted Június 22, 2007 hát igen de csak az a része igaz rám am a van-e testvéred topicban még 1 kis info rólam de oat se hallottam még h 2 csaj tesó ne jöjjön ki igaz szipi??? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neoncsoves Posted Július 2, 2007 Share Posted Július 2, 2007 én vagyok a legkisebb ... tesómék mindig zaklatnak h el vagyok kényeztetve... amúgy 99.9%-ban igaza rám a dolgok... énis mindent megteszek hogy elérjem a célom Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
soki Posted Július 4, 2007 Share Posted Július 4, 2007 Én egyke vagyok és majdnem minden igaz rám Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zsiri Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Rám azért nagy része igaz. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spacebumm Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Én 6 évig voltam etyke így az elsőszülöttből is meg az etykéből is vannak olyan dolgok amik igazak rám Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marky18 Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Teljesen igaz rám. Amúgy elsőszülött vagyok. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordWolf Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Egyke vagyok, és jó része igaz rám (bár szüleim szerint én sose hisztiztem... ) Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soße Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 Bátyámra semennyire, rám viszont szinte szóról szóra igaz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
BE3NC3 Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Hát én vagyok az első és majdnem tényleg teljesen igaz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
van Persie Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Én elsőszülött vagyok.És minden igaz.... Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
b4m Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Én a legkisebb vagyok de nem igaz... legalábbis rám nem stimmel a leírás.Inkább a legnagyobb a középső és a legkisebb leírás néhány része ötvözve stimmelne Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts