Jump to content
PirateClub.hu

Élő hangszeres vs. elektronikus zene


Daniel
 Share


Recommended Posts

  • Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Én inkább disco, ahogy a topik címe írja!

És azon belül is inkább a House az ami az én stílusom!

És nincs különösebb magyarázatom erre, egyszerűen ez jön be, van benne valami ami megfog és ezt hallgatom évek óta! Laza, nem túl durva, ilyen egyszerű kis semmiség az egész, nincs komoly, mély mondanivalója, egyszerűen ellazít, elszól a háttérben.

Nekem az olyan zenék jönnek be a House-on belül is főleg, amiben nem nagyon énekelnek, vagy csak 1-1 szót, mondatot ismételnek, pont ezért, mert nem szól semmiről, nem gondolok még zenehallgatás közben is a világfájdalomra, az emberi bunkóságra, és egyéb nagyobb, minket érintő problémákra.

Persze, tudom más zene is mehet háttérben, de nekem ez tetszik!

Egy komolyan UG Hip-Hop számot, vagy egy Rock számot nem tudnák csak úgy háttérzenének hallgatni, mert ha már valamiről énekelnek, rappelnek, beszélnek, akkor had értsem már meg a mondanivalóját, miről szól ... stb..

 

Nekem a zenehallgatás pedig kb. arról szól, hogy leülök a gép elé, berakok zenét,szól, nincs csend, közbe csinálom amit szeretnék...

Link to comment
Share on other sites

Nekem igazából 2Hard Technos ismerősöm van, az egyik egy idióta, mindig küld át saját számokat, hogy én kozmetikázzam, meg szedjem le a zajokat és egyebek, közben meg DJ-zni tanul, kb. annyit érzékkel, mint ami a kutyámnak van... A másik ismerősöm meg az egyetemen tanított 1 tantárgyat, aztán látta, hogy egy ukrán HardCore zenei weblapot nézek és elkérte a címét, hogy ő is szedhessen onnan. Nem nagyon járok ilyen HT bulikba, inkább rock kocsámba járok sörözni. Otthon a Disco zene megy, meg a mulatós és persze, a rádiós nyekergések. Múlt héten volta falunap és éjfélkor a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász zenéjét játszották, azt hittem átmegyek és szétverem a biztosítékot!

 

De azt is tegyük hozzá, hogy van punk banda is nálunk, 6an nyomják, ebből két tag 10év alatt végezte el az általánost, 1már volt börtönben és 1meg agyilag beteg, műtötték is...jah és van egy olyan ronda is, hogyha háttal zenél, azt hiszem előre fele néz! :o Szóval én mindig őket láttam, próbálni, meg ugrálni és kiabálni, hogy SSSSSSSSSSZZZZ********RRRR az élet és hasonló számaik vannak, ez kis korban el is döntötte bennem, hogy, ilyen stílushoz nem szeretném, ha közöm lenne...jó, haverom végighallgattatott velem 4-5 RedHot és Leeny Kravitz albumot, de pl. a gitár szolokban semmi rendszert és összefüggést nem találtam, mindig úgy vélem, hogy kétszer nem tudná valaki eljátszani ugyanazt...főleg, ha 2percig egyedül nyomja, már szinte transzban van...nekem az unalmas volt akkor is, most is!

 

Azért a gitárt lehet jóra is használni, pl. ezt az együttest nem kapcsolom át, ha valahol meghallom:

http://www.youtube.com/watch?v=dAN9sKlOZxE

Meg ha jól tudom ez is rock, de a jobbik fajtából! :)

http://www.youtube.com/watch?v=FwiuXevi9FE

Link to comment
Share on other sites

Gitár terén nem iztos, hogy azt a 2 számot kellett volna felhozni :D Na meg Lenny Kravitz sem az az arc, aki minden szólóját 2szer el tudja nyomni. Ahhoz nem is tudom mi szükséges, hogy vki a gitárszólóit szinte mindig úgy 90%-ban visszaadja, sztem ez is embertől függ, hogy inkább mindig mást játszik, csak az alapdallam van meg. Személy szerint azt szeretem, amikor megegyezik egy szóló az eredetivel, igaz olyan zenékre gondolok, amik elég komplex-ek, összetettek, nem csak úgy oda vannak köpve a hangok. Pl most jelent meg a Liquid Tension Experiment project 2 koncert DVD-je, amin az eddig megjelent 2 albumról játszottak számokat úgy bő 2 órában, tudni kell róluk, hogy nem bánnak csínján a dallamokkal és a színes hangszeres játékkal. Ők instrumentális zenét játszanak, azért nem mondom, hogy rock-ot vagy metal-t, mert más sok elem felbukkan a zenéjükben. Még a Kék rapszódiáit is elnyomják úgy 14 percben, gondolom kicsit kiegészítve, de olyan profi módon, ahogy még senki sem ;) A lényeg, hogy mindegyik zenész majdnem hangra pontosan azt játssza, amit a lemezeken hallani, ami nem ki szám, ugyanis mindannyian becsülettel végignyomják a koncert idejét és nem kis munkát végeznek eközben, ráadásul mivel instru zene, így még egy ének részlet alatt sem nagyon tudnak megpihenni :D Itt azt kapja az ember, amire vágyik, amit megszokott, ha az a gitár vagy billentyű, de akár dob részlet nem úgy szól a 4:12 percben a 2 számban, akkor hiányérzete van az embernek és már sem úgy szól az egész, ahogy kellene. Erre profi zenészek képesek, mert bár a Taxi c. film híres zenéjét bárki, bármikor el tudja nyomni, mert egyszer begyakorolja, akkor már megy is, viszont akadnak bonyolult, ám jól hangzó szólók, amiket csak úgy szabad vagy van értelme eljátszani egy koncerten, ahogy az meg van írva.

 

LTE - Biaxident

 

http://www.youtube.com/watch?v=Njq_SczChX8&feature=related

Link to comment
Share on other sites

Pedig vannak olyan zenék, amiknél ez alap, pl koncept albumok vagy egyszerűen olyan számok, amiknél a gitárszóló egy világhíres alkotás és az csak úgy jó, ahogy meg van írva :D De akár nézhetjük a klasszikus, szimfonikus műveket, azokat sem variálják, ugyanúgy adják elő, akárki is játssza.

Link to comment
Share on other sites

Ahhoz nem is tudom mi szükséges, hogy vki a gitárszólóit szinte mindig úgy 90%-ban visszaadja

a válasz egyszerű :D csak annyi, hogy hangról hangra bemagolod a szólót. de azt én sem szeretem.bírom, ha élőben egy kicsit variálnak rajta, szeretem hallgatni a jó improvizációkat.Az egy új érzést ad.Szeretem ha változtatnak a számokon (persze csak ha jól)

ha gitározok, szeretem úgy csinálni a dolgokat, ahogy éppen tetszik, és ha a szólóba bele akarok variálni, mert úgy jobban megy a jelenlegi hangulatomhoz, vagy csak egyszerűen beugrott egy jó ötlet, akkor azt teszem, és ezzel szerintem semmi gond nincs.(bár nekem még nincsenek lemezeim :D )

egy szám véglegesítéséhez viszont elég nehéz megírni egy jó gitárszólót.mert ugye az úgy lesz felvéve, és ütősnek kell lennie, a lehető legütősebbnek, mert nem nagyon lesz később lehetőség a módosítására, mindenki aki megveszi a lemezedet úgy fogja hallani, ahogy azon van.saját számokban még egyetlen szólót sem írtam meg véglegesen, próbákon általában improvizálok... nem akarom elkapkodni, sztem elég fontos dolog.

 

A Flóri Bá által linkelt számok pedig k. jók :D még ha az első nem is rock, a második meg olyan light rock, vagy tábortűzi rock filing :) de van bennük érzés.A Depeche Mode nem a kedvencem, de meg szoktam hallgatni, van egyfajta különleges filingje a számaiknak.

Link to comment
Share on other sites

Van benne vmi, hogy bemagolja a gitáros hangról hangra a szólóit, de vegyük pl Petrucci-t, mivel róla linkeltem videót, úgy gondolom, hogy annyi dolga van, annyi helyen zenél és mindenhol ilyen típusú szólókat nyom, amiket megírni és eljátszani sem egyszerű, ebből adódhat, hogy arra nem sok ideje van még pluszban, hogy ezeket a témákat, szólókat tanulgassa, mint egy kis diák :D Érted mit mondok? Tehát vmi lehet a háttérben, igaz mivel ő írta a szólót, így könnyebb eljátszania újra és újra, persze gyakorolnia kell, de ez sztem arról tanúskodik, hogy fejben nagyon ott van és ha be kellene szállnia egyik szám 4. percébe, akkor gondolkodás nélkül tudná nyomni az ő részét.

Hogy jobban tudjam éreztetni a majdnem ugyanúgy eljátszott szólók lényegét, olykor-olykor fontosságát: vegyünk egy egyszerűbbnek mondható számot, aminek van egy egyszerű, de jól hangzó gitárszólója, amit már megannyi előadótól hallani lehetett: Pink Floyd - Another Brick In The Wall part 2., amelyikben a gyerekek is énekelnek (akiket állítólag annak idején nem fizettek ki XD :D), biztos ismeritek többen azt a szólórészt, na most az pont olyan, amit igazából ugyanúgy kell eljátszani, ahogy eredetileg van, persze az idők folyamán hozzácsapódik ez-az, így nem 100%-osan adják vissza az eredeti tartalmat, de a fő vonal és azért jó néhány díszítő elem megmarad, ami miatt élvezet volt elsőre és aztán sokadjára meghallgatni a számot. Ha mondjuk Hendrix-et nézzük, akkor ő biztos nem ugyanúgy játszotta a számait koncerteken, hanem folyton improvizált, de ő olyan zenész volt, akitől sztem nem is vártak mást.

Sztem ez így van rendjén. Vannak zenék, amiket kidíszítenek úgy, hogy pluszban hozzátesznek, mondjuk a szóló felénél elkezdenek improvizálni, aztán úgy 4-5, 7-8 perc múlva visszatérnek a megszokott kerékvágásba :D Példaként a nem rég rendezett Dream Theater koncertet tudnám felhozni, nem azért, mert Dream Theater, hanem mert azon ott voltam :D, nem egy szám volt, amit felturbóztak egyéni vagy páros szólókkal, pl Petrucci által kicsit megmásított, megújított Hollow Years vagy a Solitary Shell-be beiktatott Pink Floyd-os íz és plusz szólók, sztem fantasztikusak voltak, mert a Dream Theater is olyan, hogy alapból szinte mindent a valós formájukban játszanak, de ezekkel a beépített szólókkal növelték az élvezetet és nem tették unalmassá a koncertet és jó volt látni hogy szeretik, amit csinálnak. Jól látszik, olyan, mintha magam ellen beszélnék egy kicsit, de annyit akartam csak kifejezni, hogy én is szeretem mind2 dolgot, de vannak olyan számok, ahol sztem fontos, hogy azt játsszák, amit megszoktunk, és vannak olyanok, amiknél elvárás, hogy újat halljunk, új szólót, ötleteket.

 

Így nagyjából érthető? :D

Link to comment
Share on other sites

Panki: bárki megtanulhat :)

 

Horty: huh :D azt hiszem értem mire gondolsz. Bár abban a Pink Floyd szólóban amit mondtál vannak kisebb szünetek, és engem pl az sem zavarna ha némelyiket kitöltené egy jó gitáros egy kis impróval, és úgy játszaná.

Szerintem egy zenében mindig jó felfedezni vmi újat.És ha élőben meghalljuk, hogy adtak hozzá egy plusz részt, vagy máshogy játsszák az egyik részét, és ez jó is akkor az olyan tök jó érzés.A meglepetés erejével meg a jó ötletekkel nyűgöznek le :D A lényeg, hogy a közönség maga alá vizeljen a gyönyörtől :D

Link to comment
Share on other sites

hát ez nem feltételen a zenei izlésről szól hanem jelentős a külömbség a felfogás és élet mód között..........

 

Én most a saját lakhelyem és környékéből indulok ki bár ahogy hallottam sok helyen megy ez a disco-sok közöztt ........pl hogy a szomszédunk takarító az egyik ilyen szórakozó helyen és hát olyanokat hallottam hogy nem mernek ezeknek üveg poharat adni mert egymáson vernék szét,vagy nemi életet élnek a 13 éves kislányokkal az ut szélén a szórakozóhely előtt és a parkokba és alapból a csajokat szexuális tárgyként kezelik.........rózsaszín pólóba mászkálnak a fiuk :S ........sőt amit hallok és látok tőlük nap mint nap .....elkell hogy mondjam csak attól érzik jól magukat ha a gyengébbet bassztatják és egymást lefikázzák

 

És ezt nem azért mondm mert rockker vagyok de mi akkor is sokkal összetartóbbak és igaz hogy mi is piálunk meg minden de akkor sokkla kultúráltabban tudunk szórakozni és sokkal össze tartóbbak vagyunk:)

Link to comment
Share on other sites

Itt mindenféle stílusból vannak parasztok, szóval az ilyesmibe nem is megyek bele.Minden féle stílusból láttam már pozitívat negatívat egyaránt.Van olyan ismerősöm aki elektronikus zenéket hallgat és tök értelmes, jól el lehet vele beszélgetni.Van olyan is akivel inkább nem mutatkozok :D És a társaság is akikkel szokott bulizni... hátö... gáz. :) Legalábbis számomra... mások szerint az a menő.Nézőpont kérdése.

Link to comment
Share on other sites

Zenei elhatározottság? Minek? Miért kéne nekem az elektron belül néhány stílushoz makacsul ragaszkodni amikor rocknál/metálnál/rapnél... is találok olyan zenét amit szeretek?

Amiről te beszélsz (követik a tömeget) az nagyrészt a tizenévesekre jellemző. Huszon egynéhány év felett aki ilyen az szerintem gyenge jellem (csak sajnos ezekből is rengeteg van). És ők azok akik egyfolytában sarkítanak és a legszélsőségesebb példákat hozzák.

Link to comment
Share on other sites

Miért baj, ha valaki több stílusú zenét meghallgat? :| Szerintem akkor nyílik ki igazán az ember szeme. Jó, mondjuk én soha nem fogok repetitív hardcore techno-t hallgatni önszántamból, sem dropD-reszelős 4 percig-szólózok-metált. De azon kívül elég sok stílusba szívesen belehallgatok néhanapján, amitől úgy egésznek érzem magamat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...