Jump to content
PirateClub.hu

Óriási húsevő növényt fedeztek fel


hankock
 Share

Recommended Posts

David Attenborough-ról nevezték el az a most felfedezett Fülöp-szigeteki növényt, ami kisebb emlősöket is képes felfalni.

9ird46.jpg

 

A húsevő növények hatalmas, új képviselőjét fedezték fel a Fülöp-szigetek központi fennsíkján. A kancsókák legnagyobbjai közé tartozó faj akkora, hogy még patkányokat is képes csapdába ejteni. A botanikusok az ismert brit természetfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el az új növényt.

 

Három kancsókaszakértő, Stewart McPherson, Alastair Robinson és Volker Heinrich 2007-ben kelt útnak, hogy a Fülöp-szigeteki Victoria-hegyen megkeressék azt a nagy húsevő növényt, amelyről 2000-ben két eltévedt misszionárius adott hírt.

 

Magasan él

 

A hatalmas kancsókára 1600 méteres magasságban bukkantak. A kancsókák húsevő növények, számos alakjuk ismert, legalább hatszor alakultak ki egymástól függetlenül az evolúció folyamán. Egyeseknek ragadós a felülete, mint a légypapír; mások, mint a Vénusz légycsapója, összecsapják leveleiket a zsákmány körül. A kancsókák levelei tömlővé módosultak, amelyekbe belerepülve a rovarok és más apró állatok csapdába kerülnek.

 

Az új fajnak a Nepenthes attenboroughii tudományos nevet adták, típuspéldányait a Palawani Állami Egyetem herbáriumában helyezték el. A fajt a Botanical Journal of the Linnean Society című szaklapban írták le. McPherson elmondása szerint a növény hatalmas, látványos csapdái nemcsak rovarokat, hanem akár patkánynagyságú rágcsálókat is képesek megfogni.

 

Úgy tűnik, hogy nem nő túl sok helyen a kancsóka, de McPherson reméli, hogy az eldugott, nehezen elérhető hegycsúcs, amelyet eddig csupán néhány alkalommal másztak meg, biztosítani tudja a növény védelmét.

Más növényeket is találtak

 

Az expedíció során egy másik kancsókát is felfedeztek, a Nepenthes deanianát, amelyet száz éve nem látott senki a vadonban. Az egyedüli dokumentált példányok odavesztek egy 1945-ös herbáriumi tűzvész során.

 

Furcsa, rózsaszín páfrányokat és kék gombákat is találtak, amelyeket nem tudtak azonosítani. A hegyről lefele jövet pedig egy feltűnő, új harmatfűfajra bukkantak. A ragacsos csapdájú növény tudományos leírása még folyamatban van. Valószínűleg a Drosera-nembe tartozik, félig felálló levelei vérvörös gömböt képeznek körülötte.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Kehely formájú és igen nagy, akár egy patkány is képes elnyelni az a húsevő növény, amit nem rég fedeztek fel a Fülöp-szigeteken. A csodálatos és titokzatos növényről az első hírek még 2000-ből származnak.

 

Akkor két keresztény misszionárius látta a furcsa élőlényt, de nem tudtak a nyomára vezetni másokat, mert maguk is eltévedtek a rengetegben, és csak két hetes kóborlás után tértek vissza a civilizációba, ahol csak mesélni tudtak a látottakról.

 

A história azonban nem hagyta nyugton a német és a brit botanikusokat, akik 2007-ben elindultak megkeresni a csodanövényt, követve a misszionáriusok által megközelítőleg leírt utat.

 

Végül ráakadtak a növény egyik telepére, ahol egymás mellett nagy számban nőtt a húsevő óriás, amit "Nepenthes attenboroughii"-nak kereszteltek el Davida Attenborough a híres utazó és zoológus után. A felfedezésnek most a BBC adott nagy nyilvánosságot, és tálalta szenzációként.

 

videó róla:

http://www.dailymotion.pl/video/xa50oc_spooky-raptor-plant_travel

 

 

 

 

azta.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nekem volt kancsókám is meg vénusz légycsapója is. Nagyon szép meg minden csak nagyon nehéz öket tartani. Megmurdált mind a kettö. A vénusz légycsapóját tuletettem, a kancsóka meg nem birta a száraz levegöt és az miatt száradt ki. Üvegházi körülmények között lehet csak tartani magas páratartalom melett sajnos. Kancsokának a kancsoja 20-25 cm-eres volt, igaz hogy abba patkány nem fért volna bele de elégéé nagy volt. Amugy esöviz van benne és a növény állitja elö azokat az emzimeket amelyek olyan erösek mint a gyomorsav, az bontja le az áldozatát.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Azt hiszem veszek egy ilyet itthonra is! :lol:

Annyira gyönyörű... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...