Jump to content
PirateClub.hu

Indul a legnagyobb részecskegyorsító


Soße
 Share

Recommended Posts

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

1.) Senki nem említette, hogy a protont fénysebesség feletti sebességre gyorsítják.

3.) Minél gyorsabb egy test, annál nagyobb a tömege, gondolom a gravitációs mezeje is nőni fog (bár ez utóbbi nem biztos).

 

Természetesen itt nem arról van szó, hogy egy nagyobbacska fekete lyuk jön létre; ha létre is jön, akkor az olyan pici lesz, hogy pár másodperc alatt elpárolog.

De nem úgy van, hogy fénysebességnél csökken a tömeg?

Link to comment
Share on other sites

De nem úgy van, hogy fénysebességnél csökken a tömeg?

Einstein, relativitás elmélet: Minél gyorsabban haladsz a tömeged annál nagyobb lesz, fénysebességnél végtelen tömegű leszel, elvileg ezért is nem lehet annál gyorsabban haladni.

 

Soße: Ezt nem tudni, ahogy olvasom nem tartották említésre méltónak, hogy hogyan gyorsítják ennyire fel a részecskéket. Gondolom részecskék szintjén már elérhető a fénysebességhez közeli sebesség, megfelelő részecskegyorsítóval.

Link to comment
Share on other sites

hm...Tehát, ha engem 300k km/h sebességre gyorsítanának, akkor a tömegem végtelen? Nade ha az én tömegem ilyen sebesség mellett végtelen, akkor hogy lehetséges, egy részecskét a fény sebességére gyorsítani?? Hisz mi is csupa-csupa proton és eletron vagyunk, nemde?(és neutron)

Tehát habár milliószor kisebb részecskéről van szó, nem értem lehetőségét...no erre varrjunk gombot! :)

 

 

Morze! jókat írsz, érdekes meglátásaid vannak, bocsáss meg, hogy örökkön megkérdőjelezlek, dehát emberből vagyok, ahoz hogy tanuljak, kérdezgetnem kell :) Köszi!

 

 

---

 

 

Szerk.: Frissítem az első HSZ-t :) Új infókra akadtam! Olvassátok, érdekes! :)

 

Ui.: elnézést, egy apró kis off :blush: ..aki tud videót embedelni videa-ról, az légyszi jelezze nekem :blush: nem akar menni :(

Link to comment
Share on other sites

Az LHC problematikája egyébként nem kizárólag a fekete lyukak megjelenésével kapcsolatos. A kvantumvilág (parányi részecskék világa) különleges működésével kapcsolatban és a matematikai leírásán alapuló gyakorlati lehetőségeket illetően szintén van még mit megismernünk. Ennek az elméletnek, ill. a Világunknak, amit ez az elmélet megpróbál leírni, vannak olyan részei, amiket a maguk valójában, amíg emberként élünk biztosan nem fogunk tudni megérteni. Alkalmatlanok vagyunk a feldolgozására, sőt, olyan tapasztalati ellentmondásokkal találjuk szembe magunkat ha komolyabban beleásunk a témába, amelyek tudományos kísérleti feloldására a közeljövőben (vagy talán soha) nincs esély. Az LHC-s kísérletsorozat egy ilyen, még javarészt ismeretlen rendszerbe próbál "belepancsikolni" az alkalmazandó óriási energiáival.

 

Mint amikor a hozzá nem értő ember próbálgatja a számítógépét... Előbb - utóbb az össze - vissza végzett műveletek miatt tönkre fogja tenni, bár ott még szerencsére lehet szerelőt hívni utána!

Nem tudhatjuk mi történik, ha a kvantumállapotokat piszkálgatják, az sem jelezhető előre, elindulhat -e ilyenkor egy előzetesen nem várt (nem ismert) láncreakció. Teljes megsemmisüléstől szerintem sem kell tartani, de adódhatnak érdekes meglepetések... :)

Link to comment
Share on other sites

Hm, elismerem, hogy Einstein okos ember volt, de ő sem tudhatott mindent.Pár évszázaddal korábban is nagyon biztosak voltak a fizikusok a tudásukban, aztán jött a modern fizika és megdőlt egy csomó elmélet.Szóval én úgy vagyok vele, hogy semmiben nem lehetünk 100% ig biztosak.

Amúgy szerintem nem lehet valakinek végtelen a tömege, az nem egy szám.Ha a sebességgel arányosan nő a tömeg, akkor egy 80 kg-s ember fénysebességnél x kg lesz.Már ha igaz az elmélet...de végülis csak elmélet, gyakorlatban még senki nem tapasztalta.

 

megjegyzés: azért írtam x-et mert nem tom mennyi lesz fénysebességen :D thát x alatt egy számot értsetek.

Link to comment
Share on other sites

Morze,

nem is tudtam, hogy ez már lehetséges :) Mondjuk ez "csak" egy részecske...

 

b4m,

Én is hasonlóképp gondolkodok! Én nem kérdőjelezem meg Einstein szavahihetőségét, csupán én is azon az véleményen vagyok, hogy egyenlőre semminek nem látjuk a végét, lehet, hogy a fény mint sebesség a világegyetemben egy köztes kis egység??

 

Roggenbrot,

Frissítettem az első HSZ-em, abban találsz hasznos infókat! Fenn akadt a szemem egy infón, amikor először olvastam a frissített cikket...Az eredmények kiértékelése a jövő évben várható...aztaaa :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Elvileg a proton ütközésekor hatalmas energia szabadul fel, amelynek következtében elméletileg kialakulhat egy néhány mm-es feketelyuk, de ez kevesebb, mint 1 mp-ig lehetne lltezne...

Köszi a videót, érdekes :)

Bár én nem hiszek benne! Nem tudom elképzelni, hogy egy feketelyuk elnyeljen egy egész bolygót... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Nem az a problema hogy nem akarjak fenysebessegre gyorsitani a protonakat hanem nem tudjak.... (a feny megy fenysebeseggel vgyis a fotonok ) es az LHC-ben 99.1 % gyorsitjak

Nem kell szerintem aggodni, vagyis az szerinta mit olvastam mert ha keletkeznek is feket lyukak azok nem lesznek stabilak es a masodperc miliomod resze alatt eltunnek...

Ja es meg valami fentebb irta valaki hogy a fenysebessek 300k km/h ez igy nem jo...., igy a helyes 300k km/s (nem ugyan az)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Az a baj h nem tudjátok h egy fekete lyuk hogyan jön létre.

Leírom érthetően. Szóval egy fekete lyuk a napnál több 100-szor nagyobb bolygóból jöhet létre úgy, hogy a graVitációja megszűnik a bolygónak és ilyenkor 1 pontba akar minden részecskéje sűrűsödni. Pl a világűrben van egy fekete lyuk amit felfedeztek és ami akkora mint a holdunk de a tömege a Napnak a 300-szorosa.

góglbe beírjátok h fekete lyuk és a Wikipédián nagyon jól le van írva hogy mi ez és hogyan működik. Nem fog megsemmisülni a Föld, fekete lyuk keletkezhet de nagyon parányi lesz a mérete és az életkora. Ahhoz hogy egy fekete lyuk életben maradjon energiát kell közölni vele és ezt teszik a fekete lyukak, energiát szívnak el a környezetükből. ha ez megszűnik vagy csökken akkor a méretük el kezd csökkenni. Fekete lyuk meg azért fekete lyuk mert a kerületi szögsebessége nagyobb a fénysebességnél tehát onnan nem jön ki még a fény sem.

A kvantumvilágban meg vannak érdekes és nagyon ellentmondásos jelenségek amiket egy ember elsőre nem agyon bír elképzelni. Ott gyakorlatilag nem nagyon érvényes a fizika és a matematika.

Mikró fekete lyuk címszó újra Wikipédia ad magyarázatot

Ami youtubeon van h a földet elnyeli 1 'gödör' az meg baromság. Sokkal több energia kell ahhoz, hogy egy mikró fekete lyuk akkora méretűvé nőjön. Világűrben egyébként rengetegszer fordul elő ilyen a Svájc alatti gyorsítóban lejátszódó folyamat.

A fénysebességről pedig: minél gyorsabban halad egy test annál nagyobb a tömege. Fénysebességnél elvileg végtelen a tömeg és végtelen energia kell a további gyorsításhoz. Minél közelebb érünk a fénysebességhez az idő annál lassabban telik, fény sebességnél pedig megáll az idő, ezért nem lehet elérni (iker paradoxon). Legalábbis az ember soha sem fogja tudni elérni. A kvantumvilágban ez szerintem elérhető, ott minden előfordulhat. Ugyag úgy gógl és fénysebesség -> Wikipédia.

A részecskegyorsító hatalmas elektronmágnesekkel fogja gyorsítani a részecskéket. Azt hiszem volt egy ilyen kérdés is. Egyébként ezzel az ütköztetéssel arra szeretnének választ kapni elsősorban, hogy mi zajlott le a big bang utáni mili, nano másodpercekben.

remélem segítettem :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

balagecrf,

Köszönöm ezt a kis felvilágosítást :) Érdekes nagyon!

Egyébként én sem paráztam egy olyan feketelyuktól, amely elnyelné a földünket...tényleg, arról nem tudsz esetleg, hogy alakult-e ki feketelyuk a tesztek során?

 

keri09,

igazad van, a fénysebesség 300 000 km/s...én úgy tudtam, hogy órában és nem szekundumban mérik :)

Link to comment
Share on other sites

Soße

 

a tesztek során sehogy nem alakult ki/alakulhatott ki fekete lyuk, mert csak 1 részecskét járattak körbe azt hiszem 3szor. Esetleg akkor alakulna ki ha a 2 részecskét összeütköztetik fény közeli sebességgel.

Egyébként meg kockázat nélkül nincs fejlődés :D bár nem sok kockázat van a gyorsítónál szerintem.

Én úgy tudnám elképzelni hogy van 2 üveggolyó és azt nagyon gyorsan összeütköztetjük és sok-sok darabra törik szét.

Bár a kvantumelméletekhez nem értek, így fogalmam sincs mik fognak ezen téren végbemenni, de biztos érdekes dolgokra fognak rájönni.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9szecskegyors%C3%ADt%C3%B3

itt van hogy mennyi energia kell 1 proton fényhez közeli gyorsításához. a TeV az Tera elektronVolt azaz a giga ezerszerese.

és elnézést kérek Svájc alatt protonokat fognak ütköztetni nem részecskéket ezért Hadron ütköztető a neve.

Link to comment
Share on other sites

Az LHC-ben valóban protonokat fognak ütköztetni, és amint azt a cikkben is leírták, létrejöhet feketelyuk, amely(mint ahogy Te is írtad) nagyon pici lesz, és nagyon kis ideig fog fennmaradni :)

Én csak arról nem találtam infót, hogy létrejött-e az ütközés során feketelyuk... :unsure:

 

Köszönöm a cikket, elolvastam, nagyon érdekes :) Hihetetlen nagy energiát használ ez a gyorsító :o

Link to comment
Share on other sites

Huszonhét kilométeres alagút, benne a világűrnél is hidegebb gigantikus mágnesek, 96 tonna hélium, 40 ezer szivárgásmentes csatlakozás, 11 700 amper erősségű áram. A fénysebesség 0,999999991-szeresével egymással szemben száguldó, 100 milliárd protonból álló részecskecsomagok, 600 millió ütközés másodpercenként. Többek között ilyen paraméterei vannak az alaphangon is 4 milliárd euróba kerülő, most induló nagy hadron ütköztetőnek, amely a legnagyobb részecskegyorsító a világon, és amelytől a világ legnagyobb kérdéseire is várunk válaszokat.

 

7 Tev, fénysebesség 0,999999991 szorosa. Ezzel a sebességgel egy proton 11 245 kört tesz meg másodpercenként a 27 kilométeres pályán. A nyaláb 10 órát kering a rendszerben, ez idő alatt a részecskék 10 milliárd kilométert mozognak. Nagyjából ilyen hosszú lenne egy utazás a távoli Neptunusz bolygóra és vissza.

 

Az előgyorsított részecskék energiája 450 gigaelektronvolt, amelyek a fénysebesség 0,999997828-szorosával repülnek. Az LHC-ban tovább gyorsítják őket, energiájuk több mint tizenötszörösére nő, a gyorsítás végén már 7000 GeV (7 teraelektronvolt, 7 TeV) lesz. A sebesség megváltozása viszont nem ilyen látványos: a 7 TeV energiájú protonok a fénysebesség 0,999999991-szeresével mozognak (a fizikusok ezért nem a sebességgel, hanem az energiával jellemzik a részecskéket).

 

Mindkét nyalábban 7 TeV energiára tesznek szert a protonok, a két nyaláb ütközésénél tehát 14 TeV energia áll majd rendelkezésre. Ekkora energiájú folyamatokat még sohasem figyeltek meg laboratóriumban. Érdekes, hogy ha összeütjük a tenyerünket, akkor az "ütközés" energiája nagyobb lesz, mint az LHC-ban az egyes protonoké, de messze nem olyan koncentrált. A részecskegyorsítóban elért új csúcsenergia a hétköznapi életben tehát jelentéktelen; körülbelül 1 teraelektronvolt mozgási energiája van például egy repülő szúnyognak. Az LHC-ban azonban ez az energia szúnyognál billiószor (milliószor millió) kisebb térfogatban koncentrálódik. Ha pedig nem egyetlen protonnal számolunk, hanem a két teljes nyalábbal, akkor már hétköznapi méretekben is impozáns ütközési energiához jutunk. A maximális energiával ütköző nyalábokhoz hasonló energiát képvisel például egy 400 tonnás, 200 km/órás sebességgel mozgó vonat. Ugyanekkora energia elegendő lenne fél tonna réz megolvasztásához.

 

A hatalmas berendezésre hatással van a Hold is. Telihold és újhold idején 25 centiméterrel mozdul el a földkéreg Genf környékén, ami 1 milliméternyi változást idéz elő az LHC 27 kilométeres kerületében. A kerület hosszának, a részecskék pályájának ez a parányi megváltozása elhanyagolhatónak tűnik, de valójában nem az. A kerület megváltozása miatt a nyaláb energiája az ezredrész két tizedével változik meg. Az LHC-ben viszont olyan pontos méréseket végeznek, hogy a nyaláb energiáját az árapály okozta parányi változásnál tízszer pontosabban állítják be.

 

Az LHC-ban szupravezető mágnesekkel hozzák létre a 8,3-8,4 tesla erősségű mágneses teret, hagyományos megoldásokkal nem lehet ilyen nagy térerősséget létrehozni. (Ez a tér kétmilliószor erősebb a földmágneses térnél.) A mágnesekben niobium-titán ötvözetből készített kábeleket használnak, ez az anyag az abszolút nulla fölött 10 fokkal, 10 kelvinen válik szupravezetővé, vagyis ellenállás nélkül vezeti az áramot. Egy kábel 6300 darab, egyenként 0,006 mm vastag szálból áll, azaz a szálak tízszer vékonyabbak az emberi hajnál. Ha a hajszálnál vékonyabb szálakat képzeletben egymás után kötjük, a magunk után húzott fonallal ötször tehetnénk meg oda-vissza a Nap-Föld távolságot és még némi fonalunk maradna is. A mágnesekben 11 700 amper erősségű áram folyik, ez hozza létre a szupererős mágneses teret.

 

origóról csipegettem az érdekes infókat 1 kis csomagba :)

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/CERN

Két UNESCO-konferencia után Firenzében és Párizsban 11 európai kormányzat aláírta a megállapodást az ideiglenes CERN létrehozásáról. 1952 májusában találkozott először az ideiglenes tanács Párizsban.

 

1953. június 29., az ?ideiglenes? CERN 6. konferenciáján Párizsban 12 európai állam képviselői aláírták az alapító okiratot.

 

Nem hittem volna hogy ilyen régóta létezik.

 

Soße

 

Arra még nem találtam választ, de ha jól tudom még nem volt ütköztetés, tehát fekete lyuk sem keletkezett.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...