Szergej77 Posted Február 1, 2011 Share Posted Február 1, 2011 Az oroszok egyre jobban aggódnak a 2036-os földsúroló kisbolygó miatt Egy konferencia összehívását sürgetik orosz szakemberek, ahol Oroszország és az Európai Unió kutatói találkoznának, hogy egyeztessenek az Apophis kisbolygó becsapódásának veszélyéről és az esetleges védekezési módszerekről. Az elmúlt években több alkalommal is a figyelem középpontjába került az Apophis kisbolygó, amellyel kapcsolatban felmerült, hogy eltalálhatja bolygónkat 2036-ban. Mint arról korábban beszámoltunk, Anatolij Perminov, a Roszaviakozmosz (az orosz űrügynökség) vezetője egyik nyilatkozatában elmondta: dolgoznak azon, hogyan lehetne az Apophis mozgását befolyásolni egy korábbi, 2029-es földközelségét kihasználva. Az új hír: az orosz űrügynökség idén júliusban nemzetközi konferenciát szervez orosz és európai kutatók részvételével, hogy egyeztessenek az Apophis kisbolygó becsapódásának veszélyéről és az esetleges védekezési módszerekről. Az Apophis mozgását nehéz több évtizeddel előrejelezni. 2004 decemberében, az akkor rendelkezésre álló adatok alapján 2,7%-os, azaz minden korábbinál jóval nagyobb esélyt láttak arra a csillagászok, hogy a kisbolygó 2029-ben eltalálja bolygónkat. A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben, hanem elérné a felszínt, hatalmas krátert ütne és regionális pusztítást okozna (tehát például egy nagyobb várost képes lenne eltörölni), tengerben landolva pedig nagy szökőárat indíthatna el. A pontosabb pályaszámítások után aztán csillapodtak a kedélyek. A 2029-es ütközést kizárták, bár a kisbolygó ekkor csak 30 000 kilométerre halad el mellettünk (a Hold távolsága 384 000 kilométer). Ez igen kis távolságnak számít. Izgalmasabbnak tűnt a 2036-os visszatérés. Ha ugyanis az Apophis éppen egy adott távolságban halad el bolygónk mellett 2029-ben, az akkor elszenvedett pályaváltozás miatt 2036. április 13-án mégis ütközhet a Földdel. A későbbi adatok ennek lehetőségét is minimalizálták: a NASA legutóbbi, 2009. októberi álláspontja szerint annak esélye, hogy az Apophis 2036-ban eltalálja a Földet, 1 a 250 000-hez. Ez jóval kisebb valószínűség a korábban becsült értékhez (1 a 45 000-hez) képest. Az oroszok azonban továbbra is aggódnak. Bár konkrét becsapódási becslést nem közöltek, mégis fontosnak tartják annak vizsgálatát, miként lehetne megelőzni az esetleges becsapódást. Leonyid Szokolov, a Szentpétervári Egyetem kutatójának újabb, hivatalosan nem közölt számításai szerint (amelyekről egy tévéinterjúban nyilatkozott) valószínű a kisbolygó becsapódása. Elmondta: a kisbolygó 2029 áprilisában 37-38 ezer kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett, és az akkor fellépő pályaváltozás valószínűvé teszi a becsapódást hét évvel később. Szokolov a valószínűség konkrét értékéről vagy annak számítási módjáról egyelőre nem publikált részletes adatokat. Ha 2036. április 13-án az Apophis eltalálná bolygónkat, a robbanás energiája közel 50 milliószorosa lenne a Hiroshimára ledobott atombombáénak, és súlyos következményei lennének bolygónk, különösen az emberi civilizáció jövőjére. Az orosz tervek alapján mindezekről egy idén, július 7-én kezdődő konferencián egyeztetnek majd a szakemberek. Forrás: origo.hu ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Többet tudunk majd szerintem nyáron a konferencia után. Néztem nemrég egy dokumentumfilmet erről a 2029-es eseményről, és van benne valami érdekes. Ugyanis elég közel lesz a bolygóhoz, hogy a bolygó gravitációs ereje megzavarja a meteor pályáját és akár legközelebb a földbe is csapódjon. Ki is számolták, ha így lenne, hova is csapódna be majd. És na vajon hova, mint a filmekben , Közép Amerika. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sony vegas Posted Február 1, 2011 Share Posted Február 1, 2011 Még jóhogy Közép Amerika jó messze van innen. Nem értem olyan fejlett a technika miért nem lövik ki, vagy helyeznek el rajta egy atombombát? Vagy ilyen csak a filmekben van? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
bikatoke Posted Február 1, 2011 Share Posted Február 1, 2011 Már most dobjunk le Közép-Amerikára egy-két atomot, előkészítve a kisbolygó helyét! Morbid, fekete humort félretéve, mégis hogy lehetne eltéríteni a pályáról? Lézerrel vagy mézesmadzaggal? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Február 1, 2011 Author Share Posted Február 1, 2011 A tudósok szerint a legjobb megoldás a nap ereje, egy hatalmas tükröt felküldeni és a nap fényét összegyűjtve ha felforrosítjuk az aszteroidát akkor annak a pályája megváltozik. Vagy sok kis űrjármű ami ellenkező irányba löki el az aszteroidát.. csak ezekkel az a gond hogy mire megvalósítanák addigra már rég ideér. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
steve802 Posted Február 1, 2011 Share Posted Február 1, 2011 Nyári konferencia eredménye az lesz, hogy az Oroszok kapnak pár millió $-t amiből vodkát gyártanak, mire mindenki megnyugszik, és boldog lesz. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProCukor Posted Február 2, 2011 Share Posted Február 2, 2011 Jólvan, akkor ezt mi megúsztuk. Minket nem érint ez az ügy xD Viccet félretéve, nem lenne a legegyszerűbb pár rakétával megküldeni? Vagy azért ez nem ilyen egyszerű? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
sony vegas Posted Február 2, 2011 Share Posted Február 2, 2011 Azért mekkora lenne ha Magyarország kellős közepébe csapódna be Amúgy meg kezdjék el holnap kilakoltatni közép amerikát amilyen lassú az észjárás arrafelé 40 év kell mire mindenki eltűnik onnan XD Amúgy pont 40 éves leszek Szép kis szülinapi ''ajándék'' lesz ha nyáron történik Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzegediXY Posted Február 2, 2011 Share Posted Február 2, 2011 A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben EZ EGY JÓ NAGY BA-ROM-SÁG! 300 méter mi??? átmérő? sugár? köbméter? MI??? Az átmérő meg a sugár nem ugyanaz (ált. sugárral számolunk, az a rosszabb ha 300:P ) Jó kis cikk. Írnak de azért nem értik miről. Ha 300 m átmérőjű, szerintem egypár nagy robbantással darabokra szedhető, amik elégnének a légkörben. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Február 3, 2011 Share Posted Február 3, 2011 Ez most átmérőben van megadva Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey94216 Posted Február 3, 2011 Share Posted Február 3, 2011 Akkor mi a gond minden nagy atomhatalom ráállít egy rakétát és volt gond nincs gond. Mi ebben a kivitelezhetetlen ? Atombombából van bőven a Földön. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kornbal Posted Február 3, 2011 Share Posted Február 3, 2011 Kapsz egy légpuskát, találj el vele egy tőled 100.000km-re lévő tíszeres hangsebességgel mozgó 5cm átmérőjű labdát, miközben te egy ötszörös hangsebességgel mozgó járműben ülsz. Azthiszem elég jól szemlélteti, hogy mennyire is egyszerű egy atomrakétával lelőni... Sajnos ez a valóság és nem egy amerikai film. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad_90 Posted Február 4, 2011 Share Posted Február 4, 2011 Megértem, hogy az oroszok joban aggódnak mint mi, elvégre nagyobb országra több az esély, hogy kisbolygó esik Mondjuk érdekelne, ha kisütnek valamit... mert ez olyasmi a mi tényleg csak a filmekben volt eddig, szóval kissé macerásabb megoldani. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVHSolyom Posted Február 5, 2011 Share Posted Február 5, 2011 Kapcsolódó cikk http://www.sg.hu/cikkek/79905/2036_ban_sem_lesz_vilagvege Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szergej77 Posted Február 5, 2011 Author Share Posted Február 5, 2011 Megnézve a kapcsolódó cikket, szerintem majd minden eldől 2012-ben. Az amit a cikkben írnak, hogy egy űrhajót nekilökünk és majd a pályája megváltozik, az ki van zárva. Valóban volt ilyenre példa, de az egy nagyon kicsi aszteroida volt, ez legalább 50 szer nagyobb, szóval minimum 50 szonda kellene hozzá( hozzáteszem, egyszerre kellene landolniuk és egy adott pontot érinteniük). Atom rakéta sem oldaná meg a problémát, mert kis darabokra törve bombázná a Föld majd felét. Volt olyan felvetés is, ha mellette robban a bomba, annak az ereje is képes megváltoztatni a pályát. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
magyar0 Posted Február 6, 2011 Share Posted Február 6, 2011 kíváncsi vagyok hány százalék lehet ez a "valószínű" becsapódás. meghaladja e a 3%-t? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
gery11111 Posted Február 6, 2011 Share Posted Február 6, 2011 Akkor mi a gond minden nagy atomhatalom ráállít egy rakétát és volt gond nincs gond. Mi ebben a kivitelezhetetlen ? Atombombából van bőven a Földön. Azért ez nem ilyen egyszerű Ha atombombákkal akarod felrobbantani úgy, hogy utána elég a légkörben, akkor még ha sikerülne is eltalálni, elég gyanús, hogy a légkörben nagy mennyiségű, erősen sugárzó por terjedne szét. Ezt nem akarhatod Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Punk90antiwarn Posted Március 20, 2011 Share Posted Március 20, 2011 Én úgy tudom hogy nemzetközileg tiltja is egy törvény amely arra szól, hogy nem lehet atombombát használni a világűrben. De lehet én tudom rosszul meg nagyon régen olvastam ezt valahol. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
steve802 Posted Március 20, 2011 Share Posted Március 20, 2011 Nekem is úgy rémlik, hogy az űrfegyverkezés terén van valóban valami egyezmény, de az inkább arra vonatkozik, hogy űrlézerrel ne csesztessék egymást az ruszkik meg a jenkik. Nem hiszem, ha tényleg nagy gáz lesz, akkor ne tudnának megállapodni, hogy ideiglenesen szünetelteik az egyezményt a közös érdekek miatt. Ha én választhatnék, hogy becsapódjon egészben vagy durrantsuk hátsón egy atombombával, biztos az utóbbit választanám. Egy kis sugárzás (ami jórészt szét is oszlik a légkörben) lényegesen elfogadhatóbb alternatíva a teljes kihalás helyett. Bár én még mindig kétlem, hogy valós és reális veszély fenyegetne, továbbra is jobban félek attól amit nem látunk. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzegediXY Posted Március 21, 2011 Share Posted Március 21, 2011 Szerintem akkor kéne belelőniük egypár atomot,mikor elhalad mellettünk. Akkor továbbmegy, tehát nagy gond nem lesz Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
iidavid Posted Március 26, 2011 Share Posted Március 26, 2011 Ha ilyen ütemben fejlődik a tudomány és a technika akkor x éven belül úgyis kitalálnak valamit, sőt, szerintem már megvan a megoldás, csak nem kötik az egyszerű "parasztember" orrára Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
david1519 Posted Április 25, 2011 Share Posted Április 25, 2011 Igen igen, be fog csapódni, pont belétek oroszok.. oda fog igen csapódni, és az összes kozák belehal. Ha csak nem nyeli el előtte egy fekete lyuk, ami a Föld mellett van csak nem látják.. Na megnyugodtam Az előző témában már kellemesen ideges lettem xD Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
programozo Posted Július 8, 2011 Share Posted Július 8, 2011 Azt láttam Nagyon nagy vagy Meg is kell hagyni, vannak itt nem normálisak, kezdve néhány addal xD Amúgy a kisbolygót én láttam már valahol.. valamikor.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chesterhun Posted Július 18, 2011 Share Posted Július 18, 2011 Egyre kevesebbet fordítunk a tudományra, űrkutatásra.. egyszer ezért ér minket meglepetés.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts