Jump to content
PirateClub.hu

Új világcsúcs fejszámolásban


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Új világcsúcs fejszámolásban

Alexis Lemaire, a francia fejszámoló fenomén ismét megjavította gyökvonási szupervilágcsúcsát: a londoni természettudományi múzeumban rendezett bemutatón 70,2 másodpercre javította egy kétszázjegyű szám 13. gyökének kiszámítási idejét. Előző, 72,4 másodperces rekordját novemberben érte el.

 

A kétszázjegyű számot egy számítógép választotta ki találomra. A 27 éves diák egy perccel és bő tíz másodperccel később fejben kiszámolta, hogy a keresett gyökszám: 2 407 899 893 032 210. Ha ezt a számot 13-szor megszorozzák önmagával, kiadja az eredeti kétszázjegyű számot.

 

Alexis Lemaire a mesterséges intelligencia témakörében folytat doktoranduszi tanulmányokat. Jane West, a természettudományi múzeum matematikai osztályának vezetője a maga részéről így kommentálta az új fejszámoló világrekordot: "Azt hiszem, ez volt minden idők legnagyobb fejben elvégzett matematikai művelete."

 

Alexis Lemaire 11 éves korában ébredt rá rendkívüli fejszámoló-képességeire. A legutóbbi időkig százjegyű számok 13. gyökének kiszámításában állított fel új és új rekordokat, de ezt végül 'túl könnyűnek" ítélte, és áttért a kétszázjegyűekre.

 

Lemaire elmondta, hogy sportolókhoz méltó szigorú edzésekkel készül a teljesítményekre - az angol sajtó el is nevezte a matematikai fenomént "matlétának".

Link to comment
Share on other sites

Mindig is imádtam a metekot,így sztem is elismerésre méltó amit a srác tud.Gondolom valami spéci suliba járhatott amúgy,ahol foglalkoztak az ilyen tehetségekkel.

Link to comment
Share on other sites

Ja, amúgy én is szoktam néha csodálkozni a fizika és matektanáromon. Egy 2 percig gondolkoznak mindig a feladatokon, hogy az az adott, tanult témakörben mennyire lesz hasznos, vagy mi, és hogyan lesz az eredmény. Volt már olyan, hogy javában benne voltunk a problémában, mindenki agyalt, erre bevágja a tanár, hogy mégsem ez a feladat! Erre ad valami mást fejből!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

A fejszámolás még nem minden, de nem akarom lehúzni, szép teljesítmény :D Biztos van egy mód, hogyan lehet egyszerűen kiszámolni. Csak azt kell begyakorolni.

Meg gondolj bele: lehet hogy kitűnően fejszámol, meg gyökvon, de ha egy villanykörtét nem tud becsavarni, akkor így járt

és erre tényleg születni vagy balesetelődni kell, ezt nem lehet csak tanulni

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...