Jump to content
PirateClub.hu

A mai mesék - kinek mi a véleménye róluk?


Dinnye92
 Share

Recommended Posts

  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Én régen a Tom és jerry t szerettem nézni és még most is megnézem ha látom valahol :)

Másrészt mivel hobbim során gyakran kell tv t beállítgatni, színt, és azt rajzfilmekkel könyebb (szerintem) így megvan a my little pony, mint színbeállító cd :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Őszintén? A mai mesék nemsokmindent érnek, elég ha hétvégén reggel bekapcsolom a tv-t, és látom a macska-ember féle nemtudommit egy akkora karddal a kezében mint én magam, vagy a többi bullshit rajzfilmet, ahol tényleg csak az van h küzdj meg ezzel azzal és persze ezt nagyon véresen, mert ugye az a trend...Érdekes régebben sokkal normális rajzfilmek voltak, és a gyerekek is normálisabban viselkedtek, gondolok itt olyan örök mesékre mint pl.: Mazsola és Tádé, Dr. Bubó, esetleg a Hupikék Törpikék. Ezekben volt értelem, volt benne mélyenszántó tanulság.

 

Kedvenceim:

Hupikék Törpikék

Dzsungel könyve

Oroszlánkirály

 

Régebben én is néztem a CN-t, amikor még értelmes mesék is voltak (Maci Laci, Looney Tunes, vagy esetleg a Tom és Jerry maraton) :P na jó talán még a Scooby Doo, de a többi és a mai rajzfilmek semmit nem érnek, főleg ha a DB-t vesszük ugye amit rendesen be is tiltottak, mert kisgyerek azt hitte megbírja állítani a vonatot.

Nemtudom ti hogy vagytok vele, de érdekes, hogy ezek a rajzfilmek (DB, Inuyasha) mind japán mesék és ott érdekes a japán gyerekek full értelmesek, nem pusztítja le az agyukat a sok szemét.

 

Üdv:

 

Gabo

Link to comment
Share on other sites

Én a mai meséket egy szóval tudnám jellemezni: katasztrófa... azon kívül hogy a gyerek agresszív lesz tőle, teljesen hülyeségek ezek a dolgok. Mi járhat egy kisgyerek fejében amikor ezeket a baromságokat nézi? Én személy szerint a Pán Péteren, az Oroszlánkirályon, a Dzsungel könyvén és hasonlókon nőttem fel, de mostanság már az egész estés mesék is katasztrofálisak... miután megnéztem tavaly előtt a madagaszkárt le is szoktam rúluk.

Link to comment
Share on other sites

a mai mesék tényleg szutykok... én emléxem régen nagyon szerettem a Ludas Matyit, Vuk-ot, Szépség és a szörnyeteget stb... 7 éves uncsitesóm nézett egyszer meséket a tv-ben és akkor láttam hogy mekkora idiótaságok vannak benne...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Na. A mai mesék között is vannak jó mesék, csak éppen nem szabad engedni, hogy a gyerek BÁRMI elé leüljön, és ha leülteted elé, akkor sem kell otthagyni, hanem maradj vele, nézzétek együtt, és magyarázz közben.

Az elején volt egy olyan hozzászólás, hogy a mai gyerekek milyen meséken szocializálódnak...

A gyereknek NEM a TV-n kell szocializálódnia! Ezt többféleképpen is ki lehet védeni:

1. nincs otthon tv. Az elején fura, de aztán Te is rájössz, hogy mennyi időd lett hirtelen :)

2. van TV, de nem ül előtte a gyerek örökké, hanem ÉL helyette, és amikor nézi akkor is együtt nézitek

3. csak általad kiválasztott mesét néz, amit Te teszel be neki.

 

Amúgy nevelés kérdése. A lányom néz mesét akár egyedül is (4,5 éves), ugyanis tudja, hogy milyen típust nem szabad még néznie, és arról magától elkapcsol, sőt még jelzi is, hogy megdicsérjük :)

 

Vannak ma is jó mesék. Van ami csak szórakoztat, van ami tanít is.

Nekem pl. fenntartásaim voltak a Hello Kitty széria kapcsán. Aztán belenéztünk és kiderült, hogy a figurák aranyosak és MINDEGYIK rész megtanítja valamire a gyereket. (hogyan közlekedj a lépcsőn, a liftben; miért kell odafigyelni másokra is stb.)

Ha olyan meseadót szeretnétek ahol gyakorlatilag bármi elé leültethetsz egy gyereket, akkor az a Minimax.

Csak ha egy 8-10 éves fiú előtte mást nézett (Scooby stb.), akkor nem biztos, hogy végignézi...

 

Amúgy: a mesék a társadalom hű képei. Miért várjátok a gyerekektől, hogy ne legyenek agresszívek, amikor az utcán sem látnak szinte mást, mint öklét rázó autóst, a boltban kiabáló vevő és eladó stb. ...

 

Amúgy meg: olvasni kell nekik, meg bábozni nekik...

Mindkettőbe be tudod vonni, míg a tv-t csak bambulja, és mellette mindkettő fejleszti a fantáziáját is. :)

Link to comment
Share on other sites

nem nézek már meséket csk south parkot :lol: az óriási :) de sztem a mai meséknek semmi értelme.régen én is néztem pokemont meg ieneket monjuk még ma is megnézem ha nincs más.de ien mézgagézákat jobban szeretek :) amiket néztem régen már hujeségnek talalom 15 éves fejjel :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

a mai mesék amit a kölyök klub is -ha még van olyan- nyomat az már favatkát sem ér...teletubbie meg a többi hülyeség...semmi értelme nincs csoda h kiugrik a gyerek az ablakon 1 dragon ball rész láttán...butítják őket de nagyon...

 

Nemrég néztem meg a CJ7 a kis zöld látogató c. filmet...és azt kell hogy mondjam a ferdeszeműek megint alakítottak...olyan szinten dramatizálták a filmben a szegénység fogalmát h még bennem is felötlött az a gondolat mint a jó messe után a kisgyermekben...jó lenne többet tanulni :D meg a sztorija a filmnek a régi walt disney meséket elevenítette fel nekem...nézzétek meg a csemetéitekkel ezt a filmet..vagy akár magatok ^^ a figura is aranyos benne meg úgy az egész film....aki meg látta a pofonok földjét is az meg az 1ik jelenetnél jót fog nevetni :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nos én a gyerekeimnek biztos mazsola és tádékat meg magyar népmeséket fogok mutatni. :) Én is láttam egy két baromságot a cartoon networkon meg a "jetixen" de akkora szar meg unalmas hogy nem igat. Egyszóval tényleg hányingerem van tőlük semmi polyén semmi jó nincs bennük.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a mai mesék egyre szarabbak nem h unalmas és ökörséggekkel vannak tele hanem még hülyén is vannak megrajzolva . A nyáron a jetixen láttam egy mesefigurát és nem bírtam eligazodni h mi is az . Ráadásul annyira unalmasak h az hihetetlen . Ilyenek pl : Robotboy , Ying Yang Yo !( hülyébb címet nem is találhattak volna :P ) Juniper Lee ,Szuper Robot Majom . Egyre töb új mesefilmet adnak ki és így eltűnnek a régi klasszikusok . A Cartoon Network-ön szinte már el is tűnt Looney Toons pedig az nagy kedvencem volt . :( Szerencsére már nem nézem egyik mesecsatornát sem .

Ma már csak South Parkot nézek de az már egy másik kategória :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Legtöbbőtökkel énis egyetértek, mert régen tényleg jobb mesék voltak. A mostaniak meg...Hátt, no comment. Egyszerűen értelmetlen sz@rok. 9 éves öcsém már azt sem tudja, h kik azok a Mézgáék! Agyamat eldobom! És így van most ez a legtöbb kisebbel... Bár azért vannak még jó mesék. Például a Simpson család. Nem romlott semmit. Még mindig a mai problémákról szól, és tanulságos is, de röhejes is. No és az egyéjszakás filmek! Nemtom, nekem nagyon nem teccenek. Például a Wall-E. A látványon kívül alig nyújt valamit... bezzeg a nagy legendások! (Szépség és a Szörnyeteg, Micimackó) A kicsik naggya már azt sem tuggya, h kik azok! Csak az agyatlan kínai xarok, meg a amcsi fosok! Csak nézek, mert néha filmekben nincsnenek olyan jelenetek, mint a mesékben. Nah ennyi a véleményem a mai mesékről...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Szerintem a mai mesék szánalmasak! Írok példát : Ying Yang Yo vagy mi. Én csak kb 2percet láttam belőle de valami iszonyat. Manapság ilyen semmitmondó, agyzsugorító és egyáltalán nem is izgalmas meg nem poénos hülyeségekkel etetik a gyereket.És még törénete sincs a legtöbbnek. <_< Én se vagyok öreg. 20 éves vagyok most de az én gyerekkoromban tök jó mesék voltak. Nekem a kedvencem mindig is a Dragon Ball volt. Meg az Inuyasa. Igaz hogy nem kisgyerekeknek való de nekem akkor bejött. És most is bírom a dragon ball-t.

Szerintem a legjobbak : Dragon Ball, Inuyasa na meg a South Park ( igaz az SP nem kicsiknek való)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem egy mese sem káros, ha a szülő figyel rá, hogy a gyerek mit nézzen. A CN-t én sem szeretem, csak szenny megy rajta, ahogy a Minimax meséi is hülyeségek. De ez van a tévében. Viszont DVD-n kiadtak egy rakás aranyos régi mesét, főleg Disney-t. Meg lehet venni.

 

Én amondó vagyok, az animéken sem hiába van a korhatár (Japánban is korhatárolják amúgy), hiszen ez jelzi, mi való a piciknek (ők nézzék szépen a Kukucskát, az nekik való) és mi a nagyobbaknak.

A legjobb anime a Dragon Ball amúgy! Öcsém volt hat éves, mikor ment nálunk, mégsem jutott eszébe repülni. Tudta, hogy nem valóságos.

 

Szerintem amelyik gyerek olyan debil, hogy azt hiszi, hogy a Pokemon (rühellem amúgy) hatására ő is tud repülni, azzal a gyerekkel agyilag komoly baj lehet. Egy értelmes kölyök képes szétválasztani a valóságot a mesétől. Szerintem.

 

Én is klasszikus meséken nőttem fel, de van pár animációs egészestés mese, ami bejön:

 

Shrek 1-3

Toy Story

Szörny Rt.

 

Ezek jók szerintem.

Link to comment
Share on other sites

Igazad van a jápó japó mesét nézzen a magyar meg magyar mesét.

A japán mesék agyrémek.

 

 

Láttál egy animéből két percet és fikázod. Szép. Nagoyn sok értékes japán szar van tudod? Pl. Vándorló Palota, Chihiro, Vadon Hercegnője, Laputa - Égi Palota, Akira, Ghost in the Shell. Még sorolhatnám, de úgysem érdekel senkit. Bocsi, csak anime fan vagyok (tudod ezeket a japán szarokat imádom) és rengeteget láttam a romantikustól kezdve a horroron át a vígjátékig.

 

Persze van, ami nem jön be, de azért ne általánosíts légyszives!

Link to comment
Share on other sites

szóval.......a mai meséket nézve pl.: Shrek, stb. úgy érzem nem teljesen a gyerekeknek szánták, de én lassan 19 éves fejjel remekül elszórakozom ilyeneken. Ha már egyszer rajzfilm és állítólag gyerekeknek szánták, akkor legyen benne egy-két olyan rész, ami formálja a gyerek személyiségét pl.: a Toy Story, a Polar express

Link to comment
Share on other sites

A Toy Story jó példa. Vagy a Stuart Little kisegér is gyerekeknek való. Amúgy lehet találni gyerekeknek való meséket, ha valaki keres.

 

Igen, ma már a mese nem egyenlő a gyerekműsorral. A Shrek pl. családi film, és szerintem egy kisgyerek is megnézheti. Egy gyerek azért szereti, mert mulatságos, vicces és aranyos.

 

Szerintem nem kell belemagyarázni semmit, hogy egy mai mese így káros, meg úgy káros.

A szülő szíve joga eldönteni, mit enged megnézni a gyereknek, elvégre az ő felelőssége. Szerintem. Bár lehet, rosszul gondolom. Ha a szülő nem akarja hogy a gyerek tévézzen, akkor ne engedje és kész. De sok szülőnek egyszerűbb, és kényelmesebb, hogy lerakja a kölköt a tévé elé és nesze nézze ami éppen megy benne.

 

Amúgy ha már a meséket így kizsigerelitek, akkor mit szóltok a mónikához, meg az egyéb ilyen förmedvényhez, amit főmüsoridőben nézhet egy kisgyerek? Szerintem azok a műsorok sokkal károsabbak, mint mondjuk egy CN-es mese.

 

Én előbb nézetnék a gyerekkel Miyazaki-meséket, meg Disney-t, mint mónikát.

Link to comment
Share on other sites

hát szerintem a mai " meséknek " más a mondanivalójuk mint régen és személy szerint az Anime ékre gondolok valahogy olyan életszerű érettebb korosztálynak készül elgondolkodtató , megható meg ilyesmi , izgalmasabb néha mint 1 film jobban letudja kötni a figyelmem , a régi meséket jóvolt nézni mikor kicsi voltam de az idök voltoznak és haladni kell a korral szerintem

mindenki olyan mesét néz ami bejön neki a magyar mesék is jók csak már nem a " mi " korosztályunknak valók nekünk már ez gyerekes szvsz

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ezzel egyet tudok érteni. Más a mondanivalójuk, de ettől még nem kell őket rossznak tekinteni. A kisgyerek nézzen magyar népmeséket, meg Disney meséket, mi meg nézzük az animéket és kész. Meg az egészestés 3D-seket.

Amúgy animében is van gyerekeknek való, pl. Hello Kitty, Kukucska, Chibi Maruko-chan, Juharfalva lakói (vetítették nálunk is), Manóvári manók (vetítették nálunk is), Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (ezt sokszor leadták + ki is adták DVDn), vagy a Miyazaki egészestések.

Szóval van választék, de sokaknak sajnos egyszerűbb hőbörögni, mint szétnézni a választék között.

 

Nem kell rögtön jönni hogy a Dragon Ball meg a Pokemon, meg a stb. milyen káros, mert a gyerek kiugrál az ablakon. Amelyik gyerek ilyen debil, az meg is érdemli. Bár ott szerintem felmerül a szülő felelőssége is, hogy nem magyarázta el a gyereknek, hogy az NEM A VALÓSÁG.

 

Érdekes, anno hatévesen öcsém is nézte a Dragon Ballt, meg a Pokemont, mégsem jutott eszébe kiugrani az ablakon. Talán mert tudta, hogy az nem valóság, csak egy anime. Húgom ebben az időben kb. négyéves volt, és ő sem ugrott ki az ablakon a Sailor Moon meg a Dragon Ball láttán, meg nem akart átváltozni, mert megmagyaráztuk neki az ő szintjén, hogy amit a tévében lát, az nem a valóság. Megértette.

 

De sajnos van olyan debil gyerek, aki nem tudja felfogni, hogy a mese, a rajzfilm az bizony rajzfilm. De itt persze sokan általánosítanak a fórumon, holott mint már mondtam, a szülő joga eldönteni, mit enged nézni a gyereknek. Minek hőbörögni?

 

MÉg egy szó ha már a Dragon Ball így előrekerült, mert mindenki azt szídja.

Az is tanít, mégpedig a barátságra, az összetartásra, a Föld megvédésére, egymás segítésére. Szerintem ezek örök értékek, amiket sajnos ma már egyre kevésbé látok. Minden rajzfilm lehet értékes, egy anime is, ha a tartalom mögé nézünk. Nem csak a harcot kell benne nézni, hanem azt is, hogy miért harcolnak a hősök. A Földért. A bolygóért, ahol élnek/élünk. Az emberekért. Értünk. Jó persze nem a valóságban, de én ma már majdnem 30 éves fejjel így látom és mindig is így láttam.

 

Ja meg az Inuyasha. Nos, az is értékes. Szintén a barátságról, szerelemről szól, hogy vigyázzunk egymásra és győzzük le a minket fenyegető árnyat.

 

A Miyzaki-filmek az emberi kapzsiságra, mohóságra hívják fel a figyelmet. Hogy az ember milyen gonosz tud lenni, ha hatalom van a kezében, milyen kegyetlen, ha meg akar szerezni valamit. De a végén mindig minden jóra fordul, mert a gonosz elnyeri méltó büntetését és minden rendbejön. Sőt! A gonoszok sokszor a jó oldalra is állnak a végén.

 

Szóval, az animékben is van érték, de sokan csak a pusztítást látják, meg az erőszakot. Pedig csak szét kéne nézni.

 

Érdekes, hogy a japán fiatalok nem hülyülnek meg az animéktől (amiknek amúgy már hazánkban is többezres rajongótábora van), de mi igen. Vagy mégsem? El lehet dönteni.

Link to comment
Share on other sites

Az is tanít, mégpedig a barátságra, az összetartásra, a Föld megvédésére, egymás segítésére.

Hát én elég anti anime-s vagyok, de próbálom nem fikázni őket. Naszóval, ha én ilyen támákról akarok nézni vmit, akkor megnézem a szuperhősös filmeket, merthát azoknak ez a lényege :D Egyébként tényleg, aki bírja az nézze az anime-t! (Én személy szerint nem bírom)

Link to comment
Share on other sites

De legalább nem fikázod a rajongókat és az animéket. Kevés ilyen anti-fan van. Szóval le a kalappal!

 

Én is nézek szuperhősös filmeket, pl. X-men, Superman, Batman, Pókember (bár ez nem jött be), meg régen néztem a Captain Planetet is. És tetszettek. Már amelyik persze.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Egyetértek veletek én is! Nekünk van Cartoon Network, és egy időben tesómat (most 8 éves) egy időben nagyon nézte. Szerencsére tavaly január, február környékén a szolgáltató felvette a műsorára a Jetix-et, és ott normálisabb mesék mennek, úgyhogy most már nem azokat a borzadályokat nézi. Találkoztam a Jetix-en pl olyannal, amit már az én időmben is vetítettek, pl.: Power Rangers.

 

Én Tini ninja teknőcökön, Kacsameséken, Magyar népmeséken, Bolondos dallamokon, Hupikék Törpikéken, stb. nőttem fel. Ezek a mesék olyanok, mint a Walt Disney rajzfilmjei, még a mai napig le tudnak kötni, ha megy a TV-ben.

 

Azért azt is elmondom, hogy az Ed, Edd'n Eddy-n nagyokat lehet röhögni szetem, de kb olyan 14-16 éves kortól lenne elfogadott a megtekintése.

 

Az anime filmekről meg csak annyit, hogy én nagy rajongójuk vagyok, mert ahhogy Andro666 is megmondta, ha már elég érett az ember, hogy a tartalom mögé lásson, akkor mindegyik anime tanít valami olyat az életből, ami sajnos manapság kihalófélben van, és oda kellene rá figyelni. Ilyen pl.: az igaz barátság, összetartás, szerelem, tisztesség, becsület, és még sorolhatnám.

 

(Ez csak az én véleményem.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...