Jump to content
PirateClub.hu

Erdők a Marson?


zsepi
 Share

Recommended Posts

Erdőkkel, tavakkal tarkított emberlakta táj: a NASA kutatóinak terve szerint így néz ki a Mars néhány évszázadon belül. A kutatók fákat akarnak ültetni a vörös bolygóra, a tervet egy mexikói vulkánon tesztelik.

 

Mínusz 55 Celsius fokos átlaghőmérséklet, 95 százalékban széndioxidból álló, ritka levegő. Ilyen körülmények között nem igazán nőhet fa a Marson. Legalábbis még nem. Amerikai és mexikói kutatók viszont azzal az ötlettel kacérkodnak, hogy bár nem éppen a közeljövőben, de fát ültetnének a vörös bolygón.

 

Extrém földi környezet a kutatási terep

 

A tervet a Földön tesztelik, egy mexikói szunnyadó vulkánon, a Pico de Orizaba-n, amely a közép-amerikai ország legmagasabb csúcsa. Sehol másutt a Földön nem húzódik olyan magasan az erdőhatár, mint itt: 4200 méteren, 5 Celsius fokban még erdők borítják a hegyoldalt. Ez az extrém környezet segíthet a kutatóknak abban, hogy kitalálják, hogyan telepíthetnek fát a Marsra.

 

"Amennyiben azt szeretnénk, hogy a Mars valamikor az emberiség új otthonául szolgáljon, döntő lépés lesz ebben az erdősítés. Ez kell ahhoz, hogy egyszer majd az ember marsi levegőt szívhasson" - mondta McKay, a NASA munkatársa.

 

Rafael Navarro-Gonzalez, a Mexikóvárosi Egyetem munkatársa már közel kilenc éve vizsgálja a Pico de Orizaba lejtőin élő fenyőerdőket, és ez alapján már egy tervet is kidolgozott a Mars beerdősítésére. A még csak nagyvonalakban vázolt, de így is igencsak merésznek tűnő tervek szerint a Marson mesterségesen kellene előidézni a légkör felmelegedését, emellett pedig baktériumokat kellene betelepíteni, hogy megindítsák a fotoszintézist. Ezt követhetné a faültetés.

 

"Lehet, hogy elsőre science fictionnek tűnik a tervünk, de úgy gondoljuk, hogy megvalósítható" - hangsúlyozza Navarro-Gonzalez kémikus. "Látjuk, hogy a Föld hogyan melegszik fel az üvegházhatású gázok révén. Ugyanezt el lehetne érni a Marson nehezebb gázokkal és gyorsabban."

 

Ahhoz, hogy a Mars légkörének átlaghőmérséklete a mostani mínusz 55 Celsius fokról legalább 5 Celsius fokra emelkedjen, a kutatók szerint metánt és nitrogén-oxidot kell a légkörbe pumpálni. Jelenleg a nitrogén-oxid mintegy 3 százalékban van jelen a marsi légkörben, a metán viszont csak nyomokban figyelhető meg.

 

Etikai kérdés

 

A "felmelegítési projekt" elindítására feltehetőleg legkorábban 50-60 év múlva kerülhet sor. Addig viszont komoly etikai megfontolások alá kell vetni a kérdést.

 

Számos kutató véli, hogy a Marson van élet, mégpedig baktériumok formájában. Mint arról a National Geographic Online korábban beszámolt, a NASA augusztusban indítja útnak a Phoenix Mars Lander marsszondát, melynek fő feladata a víz kutatása. A szonda egyik berendezése mintegy 10 centiméteres lyukat fúr, és jégmintát vesz a fagyott talajból és a mélyben húzódó jégből. Ezt a szonda egy másik műszere megolvasztja, majd az így nyert vizet a fedélzeti laboratórium megvizsgálja. A vizsgálat során arra keresik a választ, hogy a marsi víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor akár a legprimitívebb életformák hordozására, és milyen hatással lehetett a bolygó ásványi elemeinek az alakulására.

 

"Amennyiben időközben sikerül kimutatni, hogy valóban van élet a Marson, leállítanánk a "felmelegítési projektet" - nyilatkozta Navarro a nemzetközi hírügynökségeknek - "hiszen nincs jogunk emberi beavatkozással tönkretenni a marsi élet bármilyen formáját is. Viszont amennyiben élettelennek bizonyul a bolygó, vihetünk oda földi életet."

 

A két kutató igen bizakodó, szerintük ugyanis van esély arra, hogy mintegy száz éven belül fák nőjenek a Marson.

 

A merész tervek ellenére Navarro mégsem gondolja azt, hogy a Mars valóban a Kék bolygó lakóinak új otthona lehet, és mint egykor az Újvilágba úgy települne át az emberiség jelentős része a szomszédos bolygóra. Az áttelepülőknek ugyanis számos nehézséggel kellene szembenézniük: először is át kellene vészelni a minimálisan féléves űrutazást, és a kis gravitáció valamint az erős kozmikus sugárzás is komoly negatív hatással lehet az emberi szervezetre.

Link to comment
Share on other sites

Hehe.. Most mi jutott eszembe...

Több millió évvel ezelőtt egy távoli idegen faj észrevett hazájuktól naggggyon-nagyon messze egy bolygót, ami talán lakható is lehetne, de az életkörülmények még nem a legjobbak... ezért hát elküldtek oda egy kis űrhajót, ami vitt néhány növényt, melyek megteremthetik sok-sok idő alatt az életfeltételeket...

Mikor aztán naggggyon-nagyon sok évvel később az idegeneknek eszébe jutott a kis bolygó, ami addigra egész szép kék színű lett távcsöveik szerint, és elküldtek oda néhány telepest, hogy nézzenek körbe egy kicsit. A telepesek nagy meglepetésükre egy virágzó bolygót találtak, melynek egyetlen negatív tényezője egy mindent bemocskoló, agresszív és a primitív életkörülményekből éppenhogycsak kiemelkedett, lényegtelen kis faj volt, az ember. Dehát semmi probléma, az idegenek fejlett fegyvereikkel néhány perc alatt kiírtották őket, és nekiálltak a letelepedésnek az előkészített bolygón...

Valék ez az úrnak 2007. évében... :)

[Egész jó kis scifit lehetne belőle írni... :D]

Link to comment
Share on other sites

hehe!! ez teccett mxcmeszi!!!!

 

viccet félretéve ez a project nagyon elgondolkodtató :huh:

mondjuk egy csomo probléma áll fenn!!

pl:hogyan pumpálnak annyi gázt a mars "légkörébe"??? :P a fenyőfélék lehet hogy jól bírják a szélsőségeket, csak nagyon kevés oxigént tudnak termelni... sőt már az űrutazás is "kellemetlen" mert az űrben elsorvadnak az izmaink!! (bizony ám), jah és ha találnak valami baktériumot a jégben akkor már ugrott is a benépesítés!!!

Link to comment
Share on other sites

azt mondják h néhány évszázdon belül kész lesz a Mars, akkor siethetnének, mert mindjárt kihalunk a Földön :D ja, és ha már a vizet kutatják, kóstolják már meg, mert nem akarok olyan helyre menni ahol rossz ízű a víz...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...