Jump to content
PirateClub.hu

Nagy polip téma


hankock
 Share

Recommended Posts

Kókuszdióval védekeznek a polipok

 

Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fe, amely feldolgozza az óceánba pottyant kókuszdiókat, és a darabokat összeillesztve épít magának rejtekhelyet.

 

A Viktória Múzeum kutatói szerint a Celebesz és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyűjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott.

webmargcoc1.jpg

Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus nevű polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyűjtenek a tengerfenéken. A puhatestű állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak.

">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">

 

A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology című tudományos folyóiratban közölték kedden.

 

"Le voltam nyűgözve" - mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" - mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyű szállítani - tette hozzá Finn.

 

Ellopta a polip a búvár kameráját

 

A készülék még forgatott, miközben a polip elúszott a zsákmánnyal. A búvár nem adta fel és később visszaszerezte a kamerát, a felvétel így felkerülhetett az internetre.

 

Victor Huang az új-zélandi Wellington közelében merült, amikor egy polip egyszer csak rárontott. A búvár először azt hitte, az állat rátámadt, de valójában csak az élénk színű kamera keltette fel az érdeklődését. Amint megszerezte, elúszott vele.

 

01.jpg

 

 

A búvár nem hagyta annyiban, utána úszott és néhány perc múlva némi birkózás után, a szigonyával elvonva a polip figyelmét, visszaszerezte a kamerát.

 

">" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355">

 

MTI

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...