Szipi Posted Augusztus 13, 2009 Share Posted Augusztus 13, 2009 Gömbvillám rendelésre Több ezer jelentés létezik már arról, hogy emberek gömbvillámot láttak, vagyis egy világító labdát, amely általában viharok idején jelenik meg. Átlagos mérete egy grépfrútéval azonos, és akár percekig is kalandozik egy repülőgép utasterében éppúgy, mint egy fürdőszobában vagy egy völgyben. Ilyenkor néha valóban úgy halad, mint egy pattogó labda. Magyarázatára sokféle elmélet született. Az egyik szerint ez a világító gömb ionizált plazmából - lebegő elektronokból és zilált atomokból - áll, amelyet saját mágneses mezeje tart össze. De akad olyan magyarázat is, amely szerint az ősrobbanásból visszamaradt parányi fekete lyukakjelennek meg ilyen módon a Föld légkörében. Két új-zélandi kutató, John Abrahamson és James Dinniss sokkal földhöz ragadtabb elmélettel rukkolt elő: amikor villám csap a földbe, az óriási hőhatás következtében a talajban lévő szilícium elpárolog. Ám ez az apró felhő lehűl, a szilícium apró lebegő aeroszol részecskékké kondenzálódik, ezek pedig gömböt alkotnak azoknak az elektromos töltéseknek a révén, amelyek a szemcsék felszínén gyűlnek össze. A gömb közben világít is, mert a szilícium a környező oxigénnel egyesül. Ennek az elképzelésnek az igazolására két brazíliai kutató, Antonio Pavao és Gerson Paiva vállalkozott Pernambucóban. Két elektród közé 0,35 milliméter vastag szilíciumlapkákat helyeztek, és 140 amperes áramot vezettek át rajtuk. Ennek az óriási áramerőnek a hatására néhány másodperc múlva, amikor az elektródokat enyhén eltávolították egymástól, a keletkező villamos ívfény elpárologtatta a szilíciumot. Ebből az ívfényből azután izzó szilíciumdarabok pattantak ki, néha pedig olyan világító gömbök, amelyek pingponglabda méretűek voltak, és akár nyolc másodpercig is képesek voltak lebegni. „Mintha éltek volna a világító gömbök" - lelkesedik Pavao. Azt mondja, hogy a gömböknek szinte bolyhos a felszíne, és apró anyagsugarak törnek elő belőlük, amelynek révén oldalirányban haladnak, vagy akár forognak is. Színükből Pavao kutatócsoportja kiszámította, hogy a gömbök hőmérséklete kb. 2000 kelvin lehet (ez megfelel 1727 C°-nak). A gömbök megolvasztják a műanyagot - az egyik lyukat égetett Paiva farmernadrágjába is. Ezek messze a leghosszabb életű világító labdák, amelyek valaha laboratóriumban készültek. Korábban mikrohullámok segítségével állítottak elő kutatók derengő fénygömböket, de a mikrohullámok kikapcsolása után ezek néhány ezredmásodperc múlva eltűntek. „A mi gömbvillámaink élettartama több, mint százszorosa annak, amit a mikrohullámokkal lehet elérni" - jelentette ki Pavao. Az új-zélandi Abrahamson pedig leszögezte: „Bár a gömbök még kicsik, elég hosszú ideig kitartanak ahhoz, hogy a természetes gömbvillámok viselkedését tanulmányozzuk általuk." szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zeaber Posted Augusztus 13, 2009 Share Posted Augusztus 13, 2009 Vajon régebben vagy akár manapság is, hányat néztek ebből UFO-nak? Mindenesetre egy páratlan élmény lehet egy ilyet látni saját szemmel.. Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szipi Posted Augusztus 14, 2009 Author Share Posted Augusztus 14, 2009 a kíváncsiság miatt én is megnéznék egy ilyet, de jóóóó messziről félek. szipi Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
hankock Posted Augusztus 14, 2009 Share Posted Augusztus 14, 2009 bár én sem láttam még gömbvillámot, ezért eggyel szivesen találkoznék, igaz ne legyen közel hozzám Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bálibee Posted Augusztus 14, 2009 Share Posted Augusztus 14, 2009 video nincs erről a laboros dologról? Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
O_o Posted Augusztus 14, 2009 Share Posted Augusztus 14, 2009 Na egy ilyet megnméznék persze csak jó messziről! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
david1519 Posted Augusztus 15, 2009 Share Posted Augusztus 15, 2009 A fekete lyuk-as elmélet lenne csak érdekes... tudjátok miért ? Mert tudniillik 4 naptömeg alatt nem nagyon keletkeznek fekete lyukak. Még ha már évmilliók óta is párolog az a "feketeség" ami éppen nekünk megjelenik gömbvillámként, annak még akkor is a tömege akkora lenne, hogy bizony a saját napunkat indítaná meg mifelénk.. (Ugye gravitációs kölcsönhatás). Én mondjuk ezt csak ezért nem tudom elfogadni. Am, a szilíciumos téma már jobb Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
SupraTT Posted Augusztus 21, 2009 Share Posted Augusztus 21, 2009 hmm apám mesélte régebben hogy látott egyet és lakáson belül szép kis pusztítást tud végezni Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
TrueMaster Posted Augusztus 21, 2009 Share Posted Augusztus 21, 2009 - Hálló szeretnék rendeli egy gömbvillámot! - Jó estét! Hova parancsolja? - A szomszédomék házába, Bp xy út 3/b. - Rendben, köszönjük rendelését 1 órán belül ott lesz Na de viccet félre téve Én is láttam valami ilyen labort ahol a villámokkal kisérleteztek és elő tudnak állítani mesterségesen akármilyen villámot... komoly lehet azért Még a Mítoszírtókba volt ha jól emlékszem Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Palika Posted Augusztus 25, 2009 Share Posted Augusztus 25, 2009 Egyet megkuksiznák én is de nem tul közelröl !! Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
harvester666 Posted Szeptember 9, 2009 Share Posted Szeptember 9, 2009 Sziasztok, engem is érdekel a téma, találtam 2 vidit csak az érdekesség kedvéért döntsétek el ti hogy kamu v nem, http://www.youtube.com/watch?v=sx1GJnOBzFw http://www.youtube.com/watch?v=KVDU-6opEqA&feature=related Idézés Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts