Jump to content
PirateClub.hu

Margarin


Richard90
 Share

Recommended Posts

Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között?

 

Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!

 

A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki.

 

Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.

 

Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.

 

A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm , míg a margarinban 5 gramm.

 

A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.

 

A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.

 

A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.

 

A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.

 

A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.

 

És most a margarinról...

 

Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét.

 

Csökkenti az immunrendszer reakcióját.

 

Csökkenti az inzulin reakcióját.

 

És íme a legmegdöbbentőbb tény...

 

EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

 

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).

 

 

Ki lehet próbálni a következőt:

 

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen.

 

Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:

 

Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit)

Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke.

 

Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.

 

Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?

 

 

(nem saját szerzemény)

Módosította Richard90
Link to comment
Share on other sites

Én úgytudom hogy már a hidrogénezett margarinokat kivonták a forgalomból mert rájöttek(vagy csak most gondolták úgy hogy ideje lenne bevallani :D) hogy káros meg ilyenek és már nemnagyon erőltetik ezeket... multkor a fornettisnél(bocsi nemreklámnka szánom) kivolt írva hogy "nálunk várásoljon bizalommal nemhasználnuk hidrogénezett margarint" vagy valahogy így volt megfogalmazva

Link to comment
Share on other sites

Ez így szép és jó, ma is tanultam valamit, de sajnos rengeteg étellel így van. És az emberek inkább veszik az olcsóbbat (lásd Tesco gazdaságos termékek), mert egyszerűen a magyar fizetések mellett megfizethetetlen lenne, ha minden fajta élelmiszerből azt venné ami egészséges, pl. teljes kiörlésű gabonából készült kenyér, vaj, stb.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
flora az margarin vagy vaj? mert az télleg csökkenti a koleszterin szintet és ugyemlékszem hogy margarin. tesomnak kelett olyat ennie és valóban csökkentette a koleszterin szintet. Viszont ha vaj akkor tárgytalan :)

 

szíííívbarááát :lol:

 

Majd rákenem a kerti széket a pirítósra, úgyis mind1. Tudtátok, hogy a hamburgert egyetlen molekula válassze el, hogy hot dog legyen? :o

 

Link to comment
Share on other sites

A margarint egyáltalán nem pulykák hízlalásához fejlesztették ki! -.-'

 

A margarin már az 1860-as évek óta fontos szerepet játszik az iparosodott társadalmak diétázási szokásaiban. A termék gondolata azokban az időkben fogalmazódott meg Hippolyte M
Link to comment
Share on other sites

Srácok ebben a dologban van valami! DE ez a műanyagot ne a kertiszékre és a műanyag cuccokra gondoljatok,hanem olyan dolgokat is műanyagnak nevezik amik a természetben nem fordulnak elő! a margarin az műanyag :D na hy

Link to comment
Share on other sites

ez marhaság.

a margarin olajból készül, de mivel az olajokban több a telitetlen sav ezért hidrogén addícióval (hidrogénezéssel) az olajban lévő kettős kötéseket telítik. a margarin tulajdonképpen keményített olaj, a koleszterintartalma kisebb mint a vajé, és mivel olajból van ezért növényi eredetű ami szintén jobb a szervezetnek mint az állati eredetű zsír. azért volt szükség a margarinra mert a lakosság 2/3a túlsúlyos. ami igaz az igaz a tápértéktartalma alacsony(bár van benne hozzáadott étkezési zsír, pont emiatt), és a "light" margarinokban nagyon magas a víz tartalom, hidrogénezéssel akármeddig keményíthetik, de mivel az érrendszer számára nem olyan káros, túlsúlyos illetve diétázó fogyasztóknak ajánlott.

Richard90: oda a lap tetejére az van írva, hogy "Tudomány" ami szerintem magával vonzza a hitelesség igényét is. MÉgis mi az hogy a margarint egy molekula választja el a műanyagtól. egyrészt a "műanyag" nem egy konkrét vegyület, hanem egy csomó vegyületet magába foglal amiknek más a felépítésük, és a margarin is sokféle olajsavból készülhet.

amúgy az indexnen nemrég volt erről cikk, ahol kipróbálták a cikk aljában leírt kísérletet a vajjal és a margarinnal egyaránt, és semmi különbség nem volt. egyétek nyugodtan mindkettőt, és főként ne higgyetek el mindent amit olvastok.

PS. rossz koleszterin meg jó koleszterin :D

Link to comment
Share on other sites

Hát én úgy tudom, hogy a folyékony növényi olajokat hidrogénezéssel szilárdítják (ahogy kerenyi is írta). Egy a bibi az egészben: a folyékony zsírok (olajok) attól egészségesebbek, hogy kevésbé telítettek hidrogénnel mint a szilárd társaik. Namármost a telített zsírsavakat nemigen tudja hasznosítani a szervezet az élettani folyamataihoz. Hiába írják rá, hogy ilyen egészséges, meg olyan egészséges. Maximum a hozzáadott anyagok lehetnek egészségesek, a margarin nem.

Aki nem hiszi olvassa el a Gyógyír az ezredfordulóra című könyvet. Ebben az író - aki táplálkozástani kutató és orvos - részletesen leírja a témát...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...