Jump to content
PirateClub.hu

Érzem a fájdalmadat!


Szipi
 Share

Recommended Posts

Érzem a fájdalmadat!

 

A római La Sapienza Egyetemen közleményben számoltak be Salvatore Aglioti és munkatársai arról, hogy a fájdalom áldozata és szemlélője ugyanazt a fizikai reakciót éli át. Ez persze nem újdonság azok számára, akik a moziban vagy a képernyő előtt eltakarják a szemüket, amikor valakibe például injekciós tűt szúrnak, a brutáiisabb cselekményekről már nem is szólva. Az az ember ugyanis, aki nézi az injekciós tűt, ugyanazt a fájdalmat érzi a karjában, mint az, aki kapja a szúrást.

 

Ennek a jelenségnek a tudományos igazolása azonban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első pillantásra látszik. De tény, hogy a római kutatók is injekciós tű szúrásának videóképeit mutatták azoknak az önkénteseknek, akiknek a bőrére elektródokat erősítettek azon a helyen, ahol a képen a tűszúrás látszott.

Ilyen módon az izmok összehúzódását mérték, és kiderült, hogy a „néző" valóban fájdalmat érez ugyanazon a helyen. De ennél még bonyolultabb módon is ellenőrizték a jelenséget. Az úgynevezett koponyán keresztül ható mágneses ingerléssel összehúzódásra késztették az izmokat a kísérleti alanyokban azzal a módszerrel, hogy az agynak azokat a területeit ingerelték, amelyek a mozgást szabályozzák.

Ezáltal is igazolták azt a bonyolult jelenséget, amely egyetlen szóval így fejezhető ki: együttérzés.

Link to comment
Share on other sites

én tökéletesen érzem, és sokszor nagyon idegesítő tud ám lenni, mert bármit látok, ami fájdalommal jár, akkor azon a helyen nekem is van egy kellemetlen érzés. szipi

Link to comment
Share on other sites

nekem is volt már ehhez hasonló. néztem egy videot, amiben a csávót (enyhén kifejezve) elnáspángolták. nah akkor nekem is belesajdult a popóm :D

(legalábbis egy pillanatra)

ez amúgy egyéniségtől is függ. ha valaki nagyon empatikus személyiségű, annál az embernél jobban érezhető ez a dolog. (szal nagyon beleéli magát más bajába, fájdalmába)

Link to comment
Share on other sites

hát én sem éreztem eddig semmi ilyesmit a filmekkel kapcsolatban, pedig láttam már párat (pár százat :) )

 

ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a 300 vagy a Fűrész filmek alatt...

Link to comment
Share on other sites

ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a Fűrész filmek alatt...

ne tudd meg. én a fűrész első részét moziban láttam, de oltárian rosszul is lettem, minden bajom volt, fájtak a végtagjaim stb... a többit már otthon néztem meg, hogy ne legyen közönség. pokoli érzéseket hoz létre bennem egy-egy vízuális látvány. :( szipi

Link to comment
Share on other sites

Hááát : az operációs filmeket én nem bírom...de ez csak szimpla undor lehet...Amúgy : a fájdalom a leghasznosabb védelmi rendszerünk!!! Nélküle igen hamar elpusztulnánk, mivel nem tudnánk, hogy valami ártalmas dolog történik velünk...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
ha valaki ilyen, képzelem min mehet keresztül mondjuk a 300 vagy a Fűrész filmek alatt...

Én változó vagyok: ha olyan szögben/világításban mutatnak egy tűszúrást, akkor nagyon rosszul érint, de máskor simán kibírom. De a horrort alapjában véve nem bírom (azt, amiben vagdosnak, beleznek, stb), a Fűrészt sosem merném megnézni... viszont a 300-ban nem találtam semmi elborzasztót, talán azért mert néha nagyon látszott hogy csak filmes trükk az egész.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...