Jump to content
PirateClub.hu

Alig beszélnek többet a nők, mint a férfiak


kiscsirke
 Share

Recommended Posts

A közvélekedés szerint a nők sokkal többet beszélnek, mint a férfiak. Akár van a szóbeszédnek igazságtartalma, akár nincs, az egyetemistákra ez biztosan nem igaz, derült ki egy nagy esetszámú amerikai vizsgálatból.

 

Az a közhiedelem, hogy a nők többet fecsegnek férfitársaiknál, sokáig tudományosan igazolt tényként volt elkönyvelve. Louann Brizendine, a Kaliforniai Egyetem pszichiátere "A női agy" című, 2006-ban megjelent könyvében egy felmérésről számolt be, amelynek férfi résztvevői egy nap alatt csupán 7000 szót, míg a nők 20 000-et használtak. Az író azonban később már nem tartotta megbízhatónak e felmérés alapjait, így továbbra is nyitva maradt a kérdés, igaz-e, hogy a nők fecsegőbbek.

 

James Pennebaker, a Texasi Egyetem kutatója és munkatársa, Matthias Mehl az Arizonai Egyetemről, arra vállalkoztak, hogy nagy esetszámú vizsgálatban állapítsák meg a sztereotípia valóságtartalmát.

 

A kutatók 1984 és 2004 között 400 egyetemista beszédhabitusát figyelték meg. A vizsgálati alanyok alig észrevehető, a környezeti zajokra automatikusan bekapcsolódó hangfelvevő-készüléket hordtak maguknál 10 napon keresztül. Az Egyesült Államokból és Mexikóból toborzott diákokról az derült ki, hogy a lányok egyáltalán nem tűnnek ki szóáradatukkal, de a választékosság tekintetében sem mutatkoztak jellegzetes különbségek.

 

Míg a bőbeszédűbbnek hitt szebbik nem átlagosan 16 215 szót áldozott napi szinten kommunikációra, addig a férfiak ugyanezt 15 669 szóval tették meg. Ez a különbség nem tekinthető szignifikánsnak. Ha azt feltételezzük, hogy a résztvevők napi 7 órát aludtak, akkor ez percenként átlagosan 15 szót jelent.

 

47 000 szó/nap a rekord

 

Mehl, a kutatás egyik szerzője hangsúlyozza, hogy igen nagy egyéni különbségeket észleltek. Állítása szerint a legszószátyárabb férfi szájából 47 000 szó hangzott el egy nap – ami a legjobb indulattal is másodpercenként egy szót jelent –, míg a legcsendesebb csupán 500 szóval élt. Tény, hogy a szófolyás nemek közti versenyében a dobogós helyeket férfiak töltötték be.

 

Dr. Brizendine örömmel értesült a kutatási eredményekről. "Ha a szóbeszéd nem igaz, már csak az a kérdés, hogy miért ívódott be ilyen szilárdan a köztudatba.” – vélekedett a kutatónő. Szerinte az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a női beszédet végighallgatni türelmetlen férfiak fülében a mondanivaló hosszabbnak hat annak valós tartamánál. Brizendine „A férfi agy” címet viselő könyve várhatóan jövőre fog megjelenni.

 

A szerzők szerint a vizsgálatuk hátránya, hogy egyetemistákkal végezték, így az adatok alapján nem lehet az egész társadalomra vonatkozó következtetésekkel előállni.

 

forrás: FN.hu

Link to comment
Share on other sites

hááát gyerekek, én magamba néztem, és én tuti nagyon sokat dumizok....... :lol:

és sokszor mondják, hogy levegőt is kellene vennem meg egyebek........ :lol:

meg felmutatják a jelet, hogy időt kérünk meg hasonlók....... :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

igen előnyömre vált idáig, főleg ügyintézés során, mert mindig tudok módfelett érvelni, és mindenkit kidumálok, kontrázok stb..... vagy netán elbizonytalanítok és meggyőzök vkit. vagy néha úgy vannak vele ha nem akarnak elintézni vmit, hogy addig dumizok míg besokallnak az érvektől, nem tudnak rá mit mondani, és akkor hamar szabadulni akarnak, és minden elintéződik az ügyben. imádok kommunikálni. :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

valószínű, hogy ez azért van, mert sokszor figyelek én is társaságban, hogy a pasik hogyan is mesélnek el vmit. tapasztalom, hogy szűkszavúan, lényegre törekedve, ami nekik elég, de engem annyira idegesít egy élménybeszámolónál pl. az, ha nem részleteznek dolgokat minden részletre kiterjedően. és ha egy ismerőssel élek át közös élményt és mesél utána társaságban, akkor tuti mindig kiegészítem, elmesélek mindent töviről hegyire, mondjuk az a szerencsém, hogy idáig kíváncsiak is voltak rá :lol: és az ismerősöm pedig azt kapta meg, hogy ezt miért nem mondtad??? :blink: tehát sok előnye van az egésznek, főleg ha az ember lebilincselő tud lenni, és le tudja kötni a másik figyelmét és azt tapasztalja, hogy nem unatkoznak mellette. :rolleyes: szipi

Link to comment
Share on other sites

naja! igyekszik az ember :lol: ezzel is azt kifejezve, hogy mennyire akkurátus nőcike vok. szipi

Link to comment
Share on other sites

a derogáló véleménnyel nem értek egyet, mert azért nem minden csaj olyan, hogy sokat beszél és keveset mond, az ilyen típusú emberkéket én sem szeretem, mert az idegesítő és uncsi lehet. jó az ha sokat dumizunk, csak értelemmel legyen megáldva és legyen hozzá közönség is :lol:

egyébként a lepcsesszájú negatív megítélés, ha kedvességből mondja az ember, akkor a cserfesebb jelzőt használja. szipi

Link to comment
Share on other sites

Oké!!! Kösz a tanácsot, majdnem későn jött.... Szóval ésszel: akkor, a közvélekedés szerint a nők sokkal többet beszélnek mint a férfiak című hír szerintem igaz!!! DE:Egyesekre igazabb, másokra kevésbbé.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...