Jump to content
PirateClub.hu

Bárkiből lehet pókember


Clark
 Share

Recommended Posts

Az űrben is jól tapad a gekkók lábáról mintázott ragasztó, amely szén nanoszálakból készült.

 

Minden eddiginél erősebb ragasztót fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az új anyag tízszer jobban ragad, mint a gekkó lábai és háromszor erőteljesebben, mint az eddigi, ilyen elven működő ragasztók, közölték a kutatók a Science cím? tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában.

 

Nanotapasz

A száraz állagú ragasztóanyag olyan erős tapadást biztosít, hogy egy 2,5-szer 2,5 centiméteres felület elég volna ahhoz, hogy egy 100 kilogrammos férfi a függ?leges falon sétáljon. Később könnyen lehúzható és újra felhasználható, ideális anyag az önjelölt pókembereknek. A ragasztó elektronikus alkatrészek forrasztás nélküli illesztésére is használható, állítják a tanulmány szerzői, Liming Dai a Daytoni Egyetem és Zhong Lin Wang az atlantai Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa.

 

Mivel az anyag szilárd, egészen alacsony hőmérsékleten, akár az űrben is használható, ahol a hagyományos ragasztók többsége elereszti a kötést. A korábbi, gyíkláb ihlette ragasztókhoz hasonlóan az új szilárd anyag is szén nanocsövekből készült. A szénmolekulákból álló rostok végéhez kunkori szénszálacskák kapcsolódnak, melyek megnövelik a tapadóanyag kötésre kész felületét. Ez a dizájn a gekkóláb felépítését másolja, amelynél mikroszkopikus szőrszálak állnak ki különböző irányokban. A gekkónak mintegy hatszáz fajtáját ismerjük, és arról nevezetes, hogy gond nélkül közlekedik akár a plafonon is.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A ragasztó úgy működik, hogy a minta felületéről rengeteg szénatomból felépült csövecske lóg le. Így ha ezt odanyomod egy anyaghoz, akkor a széncsövek jó része érintkezésbe kerül a felszínnel, és így az anyagfelületek összetapadnak a részecskéik közötti vonzás miatt. (Ez azért nem működik pl. egy emberi kézzel, mert annak csak nagyon kevés atomja kerül a "szomszédos" felület közelébe, így nagyon gyenge a vonzó erőhatás. )

 

Oldalirányban kifejtett erő hatására a kapcsolódó szénszálak elengednek/eltörnek és így emelheted fel a lábadat tapasztás után.

 

Szerintem annyi zsét senki nem mutat fel a közeljövőben, hogy a kedvéért ilyen néhány atomnyi vastagságú széncsövecskéket növesszenek egy látható méretű felületre, mert ez nem éppen olcsó.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...