Jump to content
PirateClub.hu

Don Fülig

Veterán
  • Pontszám

    7
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

About Don Fülig

  • Születésnap 01/01/1985

Profile Information

  • Neme
    Férfi
  • Lakhely
    Budapest

Don Fülig's Achievements

Pelenkás

Pelenkás (2/24)

0

Közösségi hírnév

  1. Don Fülig

    Gépeld be, hogy télapó....

    Na lássuk t.apó télwpó Jobb, mint amire számítottam mondjuk az igaz, hogy az orrommal kitapogattam a billentyűket
  2. Don Fülig

    Milyen zene jön be?

    Klasszikus és népzene.
  3. A témára nem keresek rá, bocs. Amit írtam korrekt, a konkrét dózisokat egy 200x-ben, magyar kutatók által végzett mérés dokumentációjából vettem. A természetes háttérsugárzás dózisintenzitásával való összehasonlítás sem egy ördöngős dolog, és felhasználtam azt a bomlási időkből következő tényt, hogy a jelentős dózisintenzitás a Cs-137 és Am-241 izotópokból származik, a bomlási időből kiszámoltam a kivételesen szennyezett területek blokádjának feloldási idejét. Különben úgy vettem észre, hogy a legtöbb dolog, amit "megbeszéltetek itt" ipari nagy baromság, mert senki nem ért semmihez. Egyébként igen, a legtöbb helyre nyugodtan bemehetsz, azok a helyek képeznek kivételt, ahol közvetlenül a csernobili gázrobbanást követően hasadványtermékeket tartalmazó savas eső esett. Azokra az erdőrészekre nem ajánlatos bemenni, de ezek a helyek a tiltott zónának csak kis hányadát teszik ki.
  4. Csernobil már régen nem radioaktív. Maga Csernobilváros területén semmivel sem nagyobb a sugárterhelés, mint Budapesten. Az erőmű környékén is a legtöbb helyen csak kb. 5-szörös sugárdózist kapnál a természetes háttérsugárzáshoz képest, az pedig semmi (egyes elképzelések szerint ilyen kis sugárdózis akár egészséges is lehet a szervezetre nézve, mert élénkíti az immunrendszert), a lezárt területek nagy részét nyugodtan ki lehetne nyitni. Az is igaz, hogy néhány kitüntetett területen a háttérsugárzás 500-szorosát is mérik, ez pedig már nem egészséges. Ezeket a területeket indokolt lezárni még kb. 2000-2500 évig, de az erős tulzás, hogy millió év múlva bármi káros hatása lehetne a csernobili balesetnek. A globális felmelegedéstől meg nem kell betojni, max jön egy újabb jégkorszak, nem egy ilyen volt már a földön, ha az ősember képes volt átvészelni, akkor mi is képesek leszünk rá -- arról nem is beszélve. hogy addigra már lesz fúziós erőmű, mint "korlátlan" energiaforrás.
  5. Don Fülig

    Bárkiből lehet pókember

    A ragasztó úgy működik, hogy a minta felületéről rengeteg szénatomból felépült csövecske lóg le. Így ha ezt odanyomod egy anyaghoz, akkor a széncsövek jó része érintkezésbe kerül a felszínnel, és így az anyagfelületek összetapadnak a részecskéik közötti vonzás miatt. (Ez azért nem működik pl. egy emberi kézzel, mert annak csak nagyon kevés atomja kerül a "szomszédos" felület közelébe, így nagyon gyenge a vonzó erőhatás. ) Oldalirányban kifejtett erő hatására a kapcsolódó szénszálak elengednek/eltörnek és így emelheted fel a lábadat tapasztás után. Szerintem annyi zsét senki nem mutat fel a közeljövőben, hogy a kedvéért ilyen néhány atomnyi vastagságú széncsövecskéket növesszenek egy látható méretű felületre, mert ez nem éppen olcsó.
  6. Don Fülig

    Hangok a Marson

    Sziasztok! Érdekes cikk, de az elgondolásokban van néhány apróbb hiba. A hanghullámok csillapodásának vajmi kevés köze van a hangsebességhez, ez sokkal inkább a légkör ritkaságának tudható be, ahogy az a cikk végén is olvasható. A hangsebesség nem sokkal kisebb a földi értéknél, gyors becslésem szerint kb. 0,75-szöröse, és részben az alacsonyabb felszíni hőmérséklet okozza. Egyéb kérdésekre: Ha a Marson teli tüdő testhőmérsékletű Héliumot kifújva beszlgetnétek éppen úgy cincognátok, mint a Földön, se kevésbé, sem jobban. Ez a következővel indokolható. A hangot jellemezhetjük az f frekvenciával és az l hullámhosszal. A két mennyiség nem független egymástól, a hangsebesség kapcsolja össze őket: c=l*f, a hangsebesség azonban minden közegben más és más. A határos közegek között a hang úgy halad át, hogy az f frekvenciáját megtartja, (hiszen ha egyszer ekkora gyakorisággal toszogatják egymást a légkör részecskéi, akkor nincs mit tenni, ez a toszogatási gyakoriság nem tud változni a hanghullám terjedése közben...), az l hullámhossz pedig megváltozik, éppen úgy, hogy l=c/f teljesüljön. Az ember nyöszörgés (beszéd) közben a szájüregében lévő gázoszlopot rezgeti be, az üreg mérete határozza meg, hogy mekkora lesz a hang l HULLÁMHOSSZA, (minél nagyobb az üreg, annál nagyobb a hang hullámhossza, és így kisebb a frekvenciája; ezért beszélnek mélyebb hangon a férfiak. Ez persze a homokiakra nem vonatkozik, de ők mindent beleadnak, hogy szűkítsék ezen üreg méretét...) és a KIFÚJT KÖZEG HANGSEBESSÉGE HATÁROZZA MEG, HOGY EHHEZ MEKKORA FREKVENCIA TARTOZIK, vagyis a hang magasságát, ami már nem fog változni, terjedjen bármilyen közegben is. Héliumban nagy a c értéke, ezért az f=c/l frekvencia is nagy, ezért cincogsz úgy, mint egy kiherélt kisegér. További szép napot!
  7. Ez azért annyira nem meglepő tekintve, hogy a "szokásos" kulcsokból összesen 3^5=243 darab van. Ha jobban megnézel egy ilyen kulcsot, akkor láthatod, hogy összesen 5 db vájat van benne, és mindegyiknek csak 3 különböző mélysége van. Már akkor is pontos másolatot tudsz készíteni egy kulcsról, ha puszta szemmel ránézel Egy vastagabb kulcscsomóval pedig -- feltéve, hogy egy kulcsot 2 mp alatt próbálsz ki -- átlagosan 4 perc alatt ki tudsz nyitni egy ilyen ajtót anélkül, hogy valaha is láttad volna a kulcsát. Mindenkinek jó rettegést, nézzetek az ágyatok alá
×
×
  • Create New...