Jump to content
PirateClub.hu

Elérkezik a zettabájt korszaka


navidad[X]
 Share

Recommended Posts

Elérkezik a zettabájt korszaka

 

A Cisco előrejelzése szerint a következő négy évben a globális IP-alapú hálózati forgalom eléri a fél zettabájtot. Egy zettabájt ezermilliárd gigabájt, 1000 exabájt, azaz 250 milliárd DVD.

 

A cég szerint 2012-re a 2007-es adatokkal összehasonlítva hatszoros növekedés várható, elsősorban a videóforgalom és a közösségi hálózatok térnyerése miatt. Azelőrejelzés a 2007-2012 közötti időszakra vonatkozóan foglalja össze a fogyasztói és vállalati, illetve intézményi IP-hálózatokkal kapcsolatos főbb trendeket. A Cisco saját, valamint független elemzők előrejelzései alapján készített tanulmánya szerint a legmarkánsabb folyamatok hajtóerői a videoalapú tartalmak illetve a Web 2.0-ás közösségi hálózatok és a csoportmunka-alkalmazások egyre dinamikusabb terjedése. Az IP-forgalom összetett éves növekedési rátáját 2007 és 2012 között 46%-ra taksálja, ami annyit jelent, hogy a forgalom kétévente közel megduplázódik. Az ilyen volumenű forgalom hálózati sávszélesség-igénye hozzávetőlegesen 522 exabájt, ami valamivel meghaladja a fél zettabájtot.

 

0627cis1.jpg

 

Az online video-alapú kommunikáció és szórakoztatás, valamint a közösségi hálózatok megjelenése rendkívül nagymértékben növelik az internetes adatforgalmat. 2012-ben az internetes videoforgalom önmagában véve 400-szorosa lesz az Egyesült Államok 2000-ben mért teljes gerinchálózati forgalmának. Ezt a trendet erősíti az a tény is, hogy míg az internetes videoforgalom a teljes nemzetközi magánfelhasználói forgalom 12%-át tette ki 2006-ban, addig 2007-ben ez az érték 22%-ra emelkedett. Az előrejelzések szerint az igény szerinti (on-demand) videó, az IP-televíziózás, a peer-to-peer (végpontok közötti közvetlen kapcsolaton alapuló) videó és az internetes videotartalmak 2012-re a teljes fogyasztói forgalom közel 90%-át teszik majd ki.

 

A vállalati és intézményi IP-forgalom várhatóan ugyancsak erőteljesen bővül, így összetett növekedési üteme az előrejelzések szerint a 2007-2012 közötti időszakban évente 35% lesz. Az üzleti IP-forgalom bővülésének két alapvető motorja a szélessávú technológia növekvő terjedése a kisvállalati szegmensben, illetve a fejlett videokommunikációs alkalmazások elterjedése a vállalkozások körében. Az üzleti IP-hálózati forgalom legdinamikusabb növekedése a feltörekvő piacokon illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható. A 2012-ig tartó időszakban a forgalom volumene továbbra is Észak-Amerikában lesz a legnagyobb; amit az ázsiai és csendes-óceáni térség követ majd Nyugat-Európával karöltve.

 

0627cis2.jpg

 

2012-re a globális IP-forgalom eléri a havi 44 exabájtot, szemben a 2007-es havi 7 exabájt alatti értékkel. Összehasonlításképpen, a 2002-es globális IP-forgalom összesen évi 5 exabájtot tett ki, vagyis 2012-re az IP-forgalom éves volumene ennek a százszorosa lesz. 2012 decemberében a havi globális IP-forgalom 11 exabájttal lesz magasabb, mint az előző év utolsó hónapjában, azaz a forgalom mindössze egyetlen év alatt ugyanannyival bővül majd, mint amekkora növekedést a 2000 óta eltelt nyolc évben mutatott. 2008 és 2012 között a mobil adatforgalom évente hozzávetőlegesen megduplázódik.

 

"A vizuális hálózatok terjedése világszerte jelentősen kihat az IP-forgalom növekedésére, mind a fogyasztói, mind az üzleti szolgáltatások piacán." - mondta Suraj Shetty, a Cisco alelnöke. "Pár éve az 'exabájt' még teljesen ismeretlen kifejezésnek számított. Ma azonban olyan erőteljes növekedésnek lehetünk tanúi, hogy 2012-re ismét egy új kifejezéssel bővül a szótárunk, mert akkora már a zettabájt lesz az általánosan használatos mértékegység."

Link to comment
Share on other sites

Háát... én ehhez nem nagyon értek...

 

Na akkor kezdjük a táblázatot

 

1 Bit = 1 Bit

1 Byte = 8 bit

1 KiloByte = 1024 Byte

1 MegaByte = 1024 KiloByte

1 GigaByte = 1024 MegaByte

1 TerraByte = 1024 Gigabyte

1 Exabyte = ???

1 Zettabyte = ???

 

Valaki segítse, elvesztettem a fonalat :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hát ez érdekes na de hányezer év múlva fogjuk azt omondani:

Minimum gépigány: xy,xyz Free Disc Space : 320 Zettabyte :D ennyi idő múlva röhögünka a sok nyomin aki az egész internetet akarta bepőakolni fél zettabyteba :D

Link to comment
Share on other sites

Amugy meg ki tudja h már hol járnak, 1996-ban állítólag megcsinálták a 400gb-s winyót, csak nem tudták kihasználni, ezért ki sem adták, stb. 2007ben azt csinálták meg hogy 50gb-s lemez, és sima dvd olvasó még irta is nem csak olvasta. És sztem ezt a zettabyte-s forgalmat már nem éli meg az internet világa, sztem tulterhelődés miatt öszeomlik, és kitanálnak vlmi sokkal modernebb virtuális világot. a net már elavult lesz .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...