Jump to content
PirateClub.hu

Bővítik az Eiffel-tornyot


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Bővítik az Eiffel-tornyot

Kibővítik a párizsi Eiffel-torony legfelső kilátószintjét. A jövőre 120 éves szegecselt öntöttvas szerkezet csúcsára szénszálas kevlárból készült pihekönnyű, de rendkívül szilárd teraszt "akasztanak" 276 méter magasságban. Így a kilátó hasznos felülete több mint kétszeresére, a jelenlegi 280 négyzetméterről 580 négyzetméterre nő.

Az Eiffel-tornyot üzemeltető párizsi vállalat megrendelését a Serero Architects elnevezésű párizsi építész csapat nyerte el.

Mint a Serero honlapján olvasható, az 1200 kilós műanyag szerkezetet csak csavarozzák a toronyra, így az eredeti struktúrán nem kell maradandó változtatást végrehajtani. A napraforgótányérra vagy gombakalapra emlékeztető műanyag rácsszerkezetet a torony struktúrájának számítógépes elemzésével hozták létre. Az alkotók szóhasználatával az eredeti Eiffel-féle rács "DNS-ét" használták fel.

A legfelső terasz bővítésére azért van szükség, mert az Eiffel-torony látogatóinak sokszor több mint egy órát kell sorban állniuk. Az évi csaknem 7 milliós tömeg mozgatása nem kis gond, mert a kilátószintek felülete feljebb jutva egyre csökken, a legfelső a legkisebb.

A tervet máris sokan támadják. Ugyanúgy, ahogy annak idején is a párizsiak többsége utálkozással fogadta Jean Eiffel tornyát, amely azóta a világ legnépszerűbb fizetős turistalátványossága lett.

Az építész csapat szerint a műanyag terasz csak ideiglenesen kerül a toronyra. Annak idején Eiffel szintén csak ideiglenes attrakciónak szánta a tornyot az 1889-es párizsi világkiállításra.
(FH)
Link to comment
Share on other sites

hát nemtudom, szerintem az emberek már nagyon hozzá vannak szokva, én nem tartom jó ötletnek az átalakítást... átmeneti átalakításra meg nem írnak ki (sztem) pályázatot, szóval ha ez lesz, akkor maradandó lesz...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ne hülyéskedjünk emberek, így jó ahogy van, nem kell elrontani.....

 

Nem tartom jó ötletnek, lehet hogy én gondolkodom rosszul az ilyen csodálatos építményeket nem kée bántani, csak olyan átalakítást csinálni ami meghosszabítja az életét.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem meg hagyják úgy, ahogy eddig volt. Csakis azért nagyobbítják meg, h több ember mehessen fel, megvegyék a drágább jegyet, több pénzt kölcsenek. Én voltam mind a 3 szinten, szerintem eddig is elég nagy volt a terasz!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...