Jump to content
PirateClub.hu

Megint terjed a pestis


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

A pestis újbóli elterjedésére figyelmeztetnek brit kutatók, mivel a kórokozó egyre nagyobb ütemben terjed, ráadásul olyan országokban is megjelent, ahol kevés pénz jut gyógyszerekre.

 

Utoljára a középkorban volt kiterjedt pestis járvány, és az elmúlt húsz évben csupán száz-kétszáz ember halt meg pestisben, a liverpooli egyetem kutatói mégis azt mondják, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a gyilkos kórokozónak. Az utóbbi években ugyanis új országokban is megjelent.

Ronda halál

 

Európában ? ahol a középkorban több millió ember halt meg bubópestisben ? nem találtak számottevő megbetegedést, de Michael Begon ökológus szerint Afrika különösen nagy veszélyben van. A Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, Mozambik, Malawi, Tanzánia és Uganda területén is felbukkant a Yersinia pestis nevű baktérium, amely elsősorban rágcsálók szőrébe kapaszkodó bolhák segítségével terjed.

 

Kétféle megbetegedést okozhat a pestis. A fertőzött bolha harapása nyomán fekete kelések jelennek meg a bőrön, ez a már említett bubópestis, a fekete halál. A másik formája a tüdőpestis, amely cseppfertőzéssel terjed, és sokkal veszélyesebb. Ilyenkor ugyanis a tüdőben jelennek meg a ronda fekete kelések, a baktérium szép lassan az egész szervezetben elterjed, magas lázat, izomfájdalmat, fejfájást, és végül halált okozva.

 

Felkészületlenek

 

A pestis szerencsére elég hatékonyan kezelhető antibiotikumokkal, írja a Register, csakhogy a fejlődő afrikai országokban kevés a jól felszerelt gyógyszertár. Begon ezért kongatta meg a vészharangot, mert bár most kevés a megbetegedés, a kór gyorsan elterjedhet. A kutató szerint hatékonyabb megelőzési módszereket kell kidolgozni.

 

A brit lap megemlíti, hogy a történelem során többször is bevetették háborúban a pestist, a városfal fölött katapulttal átlőtt fertőzött tehenektől kezdve a repülőgépről ledobott fertőzött bolhákon át egészen a modern pestisszóró aeroszolig terjed a biológiai arzenál.

Link to comment
Share on other sites

Hát büszke lehet magára, aki a háború céljából terjeszti a pestist :angry: Gondolom a béke nevében.

 

Mind1, már olvasás közben paráztam hogy nincs ellene gyógyszer, de a végére megnyugodtam :D ettől függetlenül az afrikaiaknak még mindig nem túl jó a helyzet.

Link to comment
Share on other sites

Igen ezt már tapasztaltam....Van 1 pestis Mária nevű tanárom......és nagyon hülye.... :)

 

Amúgy meg már régen mondogatom magamban h ha már az emberek nem gyilkolják egymást és túlnépesedés lesz a földön majd a természet szépen megritkít minket...itt egy újabb példa erre

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

lehet hogy rasszista kijelentés lesz:

bombát afrikára meg ázsiára és nem lesz többé ilyen járvány. :angry:

vajon ki terjeszti ezeket a betegségeket?kína meg india!

rakják egész afrikát meg ázsiát karanténba és nem lesz ilyen.vagy szórjanak rá atombombát. :angry:

Link to comment
Share on other sites

Bocs, HOL van nagyszámban pestis? Ahol a kultúrált ember megjelenése nélkül (ne legyen abból vita, mennyire kultúrált a fehérember, van ellenpélda is) még a középkor előtt járnának... Afrika egy elmaradott hely, amit csak azért "domesztikáltak" valamennyire, mert egy időben kellett egy csomó ingyenmunka, meg terület. És most meg visszaüt.

És nyomhatsz bele annyi segélyt, ami talpra állíthatná az egész világot is, elszarják, mert ott is inkább fegyverre költik, meg más célokra.

Olyan, mintha egy lyukas vödörbe öntenél vizet...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...