Jump to content
PirateClub.hu

Stargate SG1


uvbull
 Share

Recommended Posts

normal_SG1E-05-001.jpg

 

A Csillagkapu című sorozat elkészítéséhez az azonos című mozifilm sikere után látott hozzá a jogok tulajdonosa, az MGM. 1997-ben 44 részt rendeltek, majd a siker láttán még ennyit és 2000. májusában a Showtime és az MGM megkötötte a szerződést az ötödik évadra is.

 

Itthon csütörtök esténként az első és a második évadot adta le a TV3 (RIP), még 1998-99 környékén.

Tervezték a folytatását ill. az ismétlést is, de a csatorna megszűnésével a kérdés teljesen nyitottá vált. Csak reménykedhettünk, hogy valamelyik másik tévéadó is felfigyel erre a sorozatra.

 

Nagynehezen, sok e-mail és kétkedés után az RTL Klub július 10-ével elkezdte vetíteni a sorozatot hétfőnként a legelejétől kezdve. Rögtön az első epizód után megváltoztatták a vetítési időpontot, a leglehetetlenebb időpontokra rakták át a sorozatot. Az RTL Klub - sok kihagyás, pakolás közepette - leadta a teljes első évadot.

 

Újabb, hosszú kihagyás után Magyarország másik "vezető kereskedelmi csatornája" karolta fel a sorozatot, és adta le folyamatosan a második évadot, szombatonként, 17:40-kor. Ezen a csatornán szerencsére nem volt olyan rossz sorsa a sorozatnak, mint az RTL Klubon.

 

A mozifilmhez képest alapos változásokat fedezhetünk fel:

(1) A sorozatban az ellenséges idegeneket Goa'uldoknak hívják - ezek kukacszerű lények, amelyek a gazdatestbe költözve átveszik az irányítást ill. a gazdatest immunrendszerének szerepét.

(2) Nem csak a mozifilmben látott két Csillagkapu létezik, hanem számtalan található szerte a világegyetemben.

 

Megkönnyítendő utazóink sorsát a legtöbb bolygón emberi társadalmakkal találkoznak, mivel a Goa'uldok a Földről rengeteg embert vittek magukkal gazdatestnek vagy rabszolgának.

 

De nem csak a koncepció változott, hanem maguk a szereplők is, noha a mozifilm fő figurái megmaradtak.

 

A karakterek közül megmaradt a főszereplő Jack O'Neill, akit a filmben Kurt Russell formált meg - nevét O'Neil-nek írták -, és nem csak a név változott, hanem a személyiség is. Richard Dean Anderson csak olyan feltételekkel fogadta el a szerepet, ha változtathat az ezredes megformálásán. A filmbeli ezredes a fia halála miatt teljesen magába roskadt és csupán száraz parancsokat osztogatott. A sorozatbeli O'Neill - noha ő sem felejtheti a fia halálát - de sikerült továbblépnie. A filmből a humor is teljes mértékben hiányzott - a sorozatbeli O'Neill-nek viszont van humora és szarkasztikus megjegyzései nélkül már el sem tudnánk képzelni őt.

 

Daniel Jackson A mozifilm szereplői közül találkozhatunk még Dr. Daniel Jacksonnal, a tüsszögő archeológussal és nyelvtudóssal, akit a mozifilmben James Spader, míg a sorozatban Michael Shanks személyesít meg. Az 5. évadban sajnálatos módon meghal, helyébe Corin Nemec lép.

 

Samantha Carter A SG-1 csapatát két új tag teszi teljessé, akiket a sorozat első részében ismerünk meg. Elsőként Dr. Samantha Cartert (Amanda Tapping) asztrofizikust, a légierő századosát, aki nélkül jópárszor nem mászhatott volna ki a csapat a bajból.

 

Teal'c A csapat 4. tagja Teal'c (Christopher Judge), aki a Goa'uldok szolgálatában állt, mint Jaffa, de a sorozat bevezető részében megmenti jövendőbeli csapattársai életét, és csatlakozva hozzájuk teljessé teszi az SG-1-et.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...

"...De ahogy olvasom megoszlanak a vélemények, én mindenesetre bánom hogy megnéztem, nem kelett volna... (az uralom tökéletesen jó befejezés lett volna, ennél sokkal jobb.)..."

 

Számomra a 9 és a 10 évad szinte ezt jelenti, mert alig voltak jó részek benne... Nekem azok a részek tetszettek nagyon, amiben Richard Dean Anderson játszott.

Amúgy az Universe-re nagyon kiváncsi leszek, mert már egy jó éve örült nagy felhajtást csinálnak ennek a filmnek, csak nehogy úgy járjunk vele, mint egy pár más jó alaposan beharangozott sorival: Nagyobb a füstje mint a lángja!

Vagy ezért kellett ide is RDA mint sori inditó, hogy legyen nézettség? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

legjobb évadok a 1-6ig.

elb*szták avval, hogy Oneill-t előléptették és nem ment küldetésekre, utána meg a Landry és a másik csávó, a neve nem jut eszembe, csak annyi h Ben Browder játsza. Eléggé próbálták Oneillessé formálni de sztem rosszul sült el.

Gateworldön azt olvastam, hogy az őj SG-1 filmben Oneill lesz a központban, de elég megnézni a Continuum trailert, ahol a közönség ujjong mikor megjelenik benne. Ő volt a sorozat szive-lelke!

link a trailerhez:

http://www.youtube.com/watch?v=II52g4ulAmk

Módosította t17t
Ne használj direkt linket! Javítva! t17t
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Igazad van... ezért is írtam, hogy az első 8 évad volt a legjobb, és az Atlantiszban is azok a részek éltek a leginkább, amikben játszott a harmadik évadban... pl A visszatérés dupla epizodban.. nézd meg , érdemes. Én csak azt bánom, hogy a tevezett film nem készült el vele és és AT-vel időben, mert mire elkészül, addigra már nem romantikáznak, hanem a nyugdíjas klubban lesznek. Bár az is poénos : ki tud gyorsabban menni a bottal??

De a lényeg, hogy nem felejtették el, mert egy pár SGU részben is benne van.. csak kár, hogy keveset van ott is a szinen (bár ő sem fiatalodik)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...