Jump to content
PirateClub.hu

Az első rágógumi


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az elsö rágógumi

 

Az amerikai John Curtis 1848-ban a Maine állambeli Bangorban, a lakása konyhájában egy korabeli, jól szellőző ún. Franklin-kályhán kezdte meg az első rágógumik kereskedelmi előállítását ezzel a csábító elnevezéssel: „Maine állami tiszta fenyőgyanta".

 

Két év múlva átköltözött Portlandbe, és parafingumókat kezdett gyártani "Fehér hegy", „Cukorhab", „A legnagyobb és a legjobb" meg hasonló nevekkel.

A mozgó állkapcsok gyönyörét, az első igazi rágógumit, amelynek növényi kaucsuk az alapanyaga, Thomas Adams fényképész állította elő Staten Islanden. 1870-ben azzal kezdett kísérletezni, hogy a gumiból öntött árukat ezzel a kaucsukkal helyettesítette.

Egy napon éppen azon rágódott, mit kezdjen azzal az óriási készlettel, amely felhalmozódott nála, közben egy darab rágumi-kaucsukot őrölt a fogai között, amikor rádöbbent: ezt valamivel ízesítenie kell, és akkor nyert ügye van.

1872-ben egy kis üzemben kezdte meg termékei tömeggyártását, és sikerére jellemző, hogy húsz év múlva egy hatemeletes épületben kétszázötven szorgos kéz állította elő az ízletes rágógumit.

A kereslet növekedésével 1888-ban a már Tutti-Frutti rágógumi néven automaták árullták a New-York-i magasvasút állomásain. Agliában ez a szenvedély nem hódított a viktoriánus időkben, de 1911-ben a Wrigley cégnek sikerült t az angolokat is rászoktatnia.

Link to comment
Share on other sites

megmondom őszintén, én régen sokat rágóztam, de gyorsan leszoktam róla mikor kiszedte a töméseket a fogaimból. :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Eltekintve attól, hogy a többségnek tetszik-e vagy sem, egyre több gyerek, serdülő és felnőtt rágógumit rág. Amióta pedig a gyártók piacra dobták a cukormenteset, a rágógumi kedvelői úgy tartják: a mások által kifogásolt rossz szokás egészségüket védi. Lehet benne valami igazság, hiszen a fogorvosok sem tagadják fogazat- és fogínyerősítő, valamint tisztító hatását.

 

A valaminek a rágása persze nem újkori szokás, a legrégibb rágógumi a bétel volt. Napjainkban is vannak országok, pl. India, Pakisztán, Délkelet-Ázsia, ahol piacokon árusítják a bételcsomagokat. A rágni való bétel az areka pálma terméséből, vagyis a bételdióból készül. A bételdiót megpirítják, felszeletelik és mészporral összekeverik, majd a keveréket a fogyasztói szokások szerint fűszerezik. Ezt követően a masszát illóolajokban gazdag bételborslevélbe csomagolják. A keleti népek állítása szerint a bétel rágása elősegíti a nyáltermelést, serkentő hatása kedvezően befolyásolja a szívműködést és a légzést. Afrikában, az őserdőkben honos kóladiót rágják előszeretettel, amely nemcsak szénhidrátokat, fehérjéket, cukrot tartalmaz, hanem élénkítő hatású koffeint is. Nem mondható viszont ártalmatlan szokásnak a dél-amerikai indiánok kokacserje rágása, hiszen a koka levele kábítószer, izgat és bódít egyszerre.

 

A világot meghódító rágógumi ugyancsak az indiánok egyik kedvenc ősi rágcsálnivalójából keletkezett, a csikle fa nedvéből nyerték. Sokáig a rágógumit is ebből gyártották, manapság világszerte már csak szintetikus alapanyagokból állítják elő.

 

A hagyományos mentolos és gyümölcsrágókon kívül a legújabb fajtát gyógynövénykivonat ízesíti, a szakértők szerint ez kiválóan alkalmas a fogíny védelmére. - Rágása nem helyettesíti ugyan a fogmosást, de amíg a gyereknek lehetősége lesz fogainak megtisztítására, addig a rágó hatóanyaga meggátolja a lepedéklerakódást, megelőzi a szuvasodást. A kalciumadalékos rágógumi a fogzománcot erősíti, a bikarbonát tartalmú a fogazat fehérítését segíti. A citrommal, zsályával ízesített Orbit Herbal rágóguminak nemcsak az íze kiváló, hanem a fogínyre kifejtett gyógyhatása is - hangsúlyozza Stanislav Komárek, az olmützi orvosi egyetem fogorvosi tanszékének munkatársa. - Ne csodálkozzanak a felnőttek, hogy gyermekük túlsúlyos, hogy fogai szuvasak, ha túl sok édes üdítőt, édességet fogyaszt. Édesszájú csemetéinknek lehetőleg cukormentes édességet adjunk, a hazai piacon megtalálhatók a kor követelményeinek megfelelő cukorkák is, mint pl. az Orbit Drops termékcsalád. A cukormentes Herbal rágógumiban megtalálható nyolc gyógynövényből (kamilla, zsálya, mirha, eukaliptusz, majoránna, kakukkfű, levendula és rozmaring) származó kivonat a fogmosásig óvja, erősíti a fogazatot, a fogínyt.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...