Jump to content
PirateClub.hu

Orgia az ősi Egyiptomban


Szipi
 Share

Recommended Posts

Orgia az ősi Egyiptomban

 

Zene, töménytelen mennyiségű alkohol és szex. A történészek szerint így jellemezhetnénk a Hatszepszut fáraónő által szervezett vallási rituálékat. Mondanunk sem kell, az istenek tiszteletére rendezett sörfesztivál nagy népszerűségnek örvendett az alattvalók körében.

 

A Luxortól két kilométerre fekvő karnaki templom-együttesben található Mut, az anyaistennő temploma, amelynek most feltárás alatt álló csarnokát az fáraónő tiszteletére építették. A kutatók az itt található hieroglifák megfejtése során jöttek rá, hogy a helyszín igazi orgiáknak adott otthont Hatszepszut idejében. A szertartásokat évente egyszer, a Nílus első áradása idején rendezték meg Sekhmet, a harc oroszlánfejű istennőjének tiszteletére. A mítosz szerint ugyanis a vérszomjas Sekhmet egyszer el akarta pusztítani az egész emberiséget, mire Re napisten csellel egy hatalmas sör-tóba csalta, amiről az oroszlánfejű azt hitte, hogy vér, így bátran megmártózott benne. Sekhmet a sörben átalakult a kedves és jóindulatú Hathor-rá, a világ pedig megmegmenekült.

A szertartás lényege tehát az volt, hogy a résztvevők zeneszó kíséretében alaposan lerészegedjenek, ezáltal „állítva emléket” az ősi mítosznak. Mindössze néhány kiválasztott tartózkodott az alkoholtól, akiknek a feladata a rítusok szabályoknak megfelelő lebonyolítása volt. A szertartás csúcspontján a dobosok térítették magához a már kómában lévő tömeget, hogy az este végső céljaként mámoros állapotban „tapasztalják meg” az istennőt, és kéréssel forduljanak hozzá, hogy segítsen megvédeni a közösséget. A kutatók szerint ez kitűnő példa a minden individualitást nélkülöző közösségi fohászra, és azt is elárulja, hogy a ceremónia a csoportos cselekedeteken alapult.

A közös ivászat, rituális tánc és fohász mellett a hieroglifákból azonban az is egyértelműen kiderült, hogy a szertartást összekötötték a „mocsáron való átkeléssel”, ami a szex egyik metaforája volt az ősi Egyiptomban. Ezt látszik alátámasztani egyes női és férfialakok erotikus pozitúráinak ábrázolása is, mely valóban nem hagy kétséget afelől, hogy a szex is meghatározó eleme volt a rituálénak.

A rituális sörfesztivál másnap reggel ért véget, amikor a dobosok felébresztették a halálosan fáradt embereket, akik támolyogva elindultak haza – pont úgy, ahogy azt manapság egy nagy ivászattal egybekötött házibuli után a vendégek teszik.

Link to comment
Share on other sites

Sztem most is vannak ilyenek,csak országos szinten nem évente egyszer,mint akkor a Nílus áradásakor! :D

Link to comment
Share on other sites

nem fogyasztok alkoholt, így sörfesztiválokon vagy orgiákon sem veszek részt :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Érdekes hír! végül is miden korban fontosak voltak a hasonló jellegű dolgok.(dugs, sex, rock 'n roll )

nekem az szúrja a szemem ami így szól:

Re napisten csellel egy hatalmas sör-tóba csalta, amiről az oroszlánfejű azt hitte, hogy vér, így bátran megmártózott benne.

 

...háát igen, a sört és a vért roppant könnyű összetéveszteni :P :P :lol:

Link to comment
Share on other sites

bio! én a napokban láttam ilyet előszőr az egyik szórakozóhelyen, de nem tudtam, hgy sör..... mondjuk nem vok járatos a piákban :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...