Jump to content
PirateClub.hu

Az óriás tintahal


SomeOne
 Share

Recommended Posts

Gigászi tintahaltetem Ausztráliában

Tasmánia partjainál 250 kilós, nyolcméteres óriás tintahalat vetett partra az óceán. Ez az eddig megfigyelt egyik legnagyobb példány az évszázadokig mesebeli szörnynek hitt faj képviselői közül.

 

Nyolcméteres, negyedtonnás óriás tintahal tetemét vetette partra az óceán az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén. A gigantikus puhatestű maradványait járókelők fedezték fel Strahan városa mellett az Ocean Beach nevű partszakaszon. A Tasmánia Múzeum tudósai most versenyt futnak az idővel, és próbálnak minél több vizsgálatot elvégezni, mielőtt a test elrohad.

Nyolc méter, 250 kiló

 

Az állat csápjai súlyosan sérültek, így a pontos méretet nem is lehet megállapítani, de a tudósok becslése szerint az egy méter széles és két méter hosszú törzshöz nyolcméteres csápok csatlakoztak. Az óriás tintahal (Architeuthis) a legnagyobb gerinctelen állat a Földön: az eddig megfigyelt legnagyobb tízméteres csápokkal és 275 kilós súllyal büszkélkedhetett - a tasmániai példány alig marad el ettől.

 

polip.jpg

 

Az Architeuthis ritkán fordul elő a partok és a felszín közelében (éppen ezért több száz évig csak a tengerészek meséiben élő szörnynek hitte a tudomány), általában 300-1000 méteres mélységben él. Ragadozó, halakkal táplálkozik, de előfordul, hogy saját fajtársait ejti el vadászat közben - ő maga pedig az ámbráscetek egyik kedvenc eledele.

 

Rejtőző biszexuális

 

A rejtőzködő életmód miatt csak 2005-ben sikerült először természetes környezetében megfigyelni a tudósoknak az állatot. Az óriás tintahal nemi életét is sokáig homály övezte - nemrég azonban új-zélandi és német tudósok kutatása bebizonyította, hogy a faj biszexuális. Ez valószínűleg azért alakult ki, mert az óriás tintalahal nagyon ritkán találkoznak egymással, ezért egyetlen alkalmat sem mulasztanak el a párzásra, legyenek bármilyen neműek is.

 

remélem nem lesz uncsi!!(a múltkori után) :D;):D

Link to comment
Share on other sites

amugy nemrosz ez a dög. miteszikez? :D

Le van írva a szövegben :P"Ragadozó, halakkal táplálkozik, de előfordul, hogy saját fajtársait ejti el vadászat közben" :D

Link to comment
Share on other sites

Jól néz ki ez a dög,de legalább valaki mellé állhatott volna összehasonlításra,a csizmából ítélve nem látszik olyan 'böszme' lénynek! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...