Jump to content
PirateClub.hu

Meddig nő az ember haja?


Millye
 Share

Recommended Posts

,,Ismereteim szerint az emberi hajszálak élettartama véges, körülbelül 3–4 év. Azok, akik derékig vagy földig érő hajat viselnek, csupán pár év alatt növesztették meg ilyen hosszúra, vagy akár évtizedekig is nőhet a haj?"

Az emberi haj növekedése nem folyamatos, hanem ciklikus lefolyású. Egy ciklus három fázisból áll. Az első az anagén fázis, ez a növekedési szakasz, amely átlagosan férfiaknál 2–3, míg nőknél 4–5 évig tart. Az anagén fázist követi a néhány hétig tartó katagén fázis, amikor a haj növekedése már leáll, majd a végső, általában 2–3 hónapos telogén fázis, amelynek során a hajhagymából új hajszál képződik, s kihullik a régi, amellyel ismét egy anagén fázis veszi kezdetét.

 

A haj maximális hosszát az anagén fázis időtartama és a haj növekedési sebessége határozza meg. Az anagén fázis hosszának tekintetében igen nagy egyéni különbségek fedezhetők fel, kialakításában pedig öröklött és hormonális tényezők egyaránt szerepet játszanak. A hajunk átlagosan 1 centimétert nő havonta, nyáron részben a bőrerek fokozott keringéséből kifolyólag többet, télen kevesebbet. Durván három és fél év alatt ér el a haj fél, míg körülbelül 7 év alatt egy métert, feltéve ha addig nem hullik ki.

 

A haj növekedését jelentősen befolyásolják a férfi (androgének) és a női nemi (ösztrogének) hormonok. Egészséges férfiakban és nőkben egyaránt megtalálható mindkét hormoncsoport, azonban arányuk eltérő. A nőknél észlelhető ösztrogéntúlsúly a haj növekedésének lelassulását, egyszersmind az anagén fázis meghosszabbodását okozza, míg a férfiak androgéntúlsúlya ezzel ellentétes hatású.

 

Az anagén fázis ritkán évekkel vagy évtizedekkel is hosszabb lehet az átlagosnál, ami akár több méter hosszú haj megnövesztését is lehetővé teheti. Hajhosszúságban jelenleg egy kínai hölgy és egy vietnámi férfi vetekedik egymással. A hivatalos világcsúcstartó kínai Xie Qiuping 13 éves kora (1973) óta nem vágta le a haját; Xie Qiuping 2004. május 8-án 5,627 méteres hajzuhataggal bírt, míg vetélytársa, a vietnámi Tran Van Hay haja, az olló 31 évnyi kitartó kerülése eredményeként, ekkortájt 6,2 méter hosszú volt már.

Link to comment
Share on other sites

A halál utáni hajnövekedéssel kapcsolaban ezt a cikket találtam...

 

 

A tévhit valószínűleg azzal lehet kapcsolatban, hogy röviddel a halál után az emberek arcszőrzete és haja hosszabbnak tűnik, mint életükben volt. Ez azonban nem azért van, mert a szőrzet tovább nőtt, hanem mert a rendkívül gyorsan kiszáradó bőr összezsugorodik - mutat rá Jürgen Brater az emberi testtel kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó könyvében.

 

Markus Rothschild berlini törvényszéki orvos tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy a szakszerűen preparált - s ennek során megborotvált - holttestek a temetés napjára újra borostásak lesznek. Ennek azonban nem a szőrök növekedése az oka, hanem a kiszáradás következtében fellépő zsugorodás. A bőr ugyanis megfeszül, s így az eddig relatíve mélyebben megbúvó szőrszálak a felszínre kerülnek. (Ezzel együtt a halott bőre is elfehéredik, így a sötét szőrszálak különösen szembetűnővé válnak, sokkolva ezzel a ravatalhoz járulókat) A jelenség Rothschild szerint a mumifikálódás első lépcsője, hasonló folyamatokat figyelhetünk meg a száraz szobában meghalt, csak több nap után megtalált holttestek esetében is.

 

Szerinte halál utáni hajnövekedés nincs, a halál beálltával ugyanis minden életfolyamat leáll. Rothschild szerint nem csoda, hogy az emberek hisznek e legendában, hiszen még a haladó orvostanhallgatók fele is e hitben érkezik hozzájuk gyakorlatra a kilencedik szemeszterben.

 

Ezzel szemben a Stimmts-nek nyilatkozó berlini professzor, Manfred Dietel szerint a halottak haja tovább nő egy rövid ideig. Az agyhalál beálltát követően ugyanis nem egyszerre hal meg a test minden sejtje, a hajnövekedésért felelős sejtek például a halált követő néhány órában is tovább működnek. Ez a növekedés azonban nagyjából 5 századmilliméternyi, ami szemmel természetesen nem látható - közölte megkeresésünkre Dr. Dunay György, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének tanára.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...