Jump to content
PirateClub.hu

A Vasember 2 lezúzza a Sötét lovagot?


hankock
 Share

Megnézed a Vasember 2-t?  

34 fórumtag szavazott eddig

  1. 1. Megnézed a Vasember 2-t?

    • Igen
      24
    • Nem
      10


Recommended Posts

Eddig a Sötét lovag volt minden idők legvártabb filmje, azonban úgy tűnik, hogy a Vasember 2 péppé verheti a bőregeret.

 

Az év (és minden idők) egyik legsikeresebb filmje a Vasember 2 lesz - ezt már most ki lehet jelenteni. A nagy kérdés csak az, hogy vajon a siker fel fog-e érni a Sötét lovag által elért mértékhez. Ezen kijelentést azért lehet egyébként világgá üvölteni, mert a filmek bevétele, főleg az első három napi teljesítményük, leginkább az előzetesek, a reklámok hatását mutatja, valamint az előző rész minőségének, azaz az előzetes hype-nak, a várakozásoknak a függvénye. A Sötét lovagot pedig azért kell felhozni a Vasember esetében, mert Christopher Nolan filmje volt a legjobb példa arra, hogy egy jól sikerült első rész mennyit növelhet egy második rész bevételén. (Még hogy a minőségnek nincs köze a bevételekhez! Na, hiszen! Igaz, az előző rész minősége, főleg a premierhétvége esetében, jóval hangsúlyosabb, mint az aktuálisé.)

 

iron01.jpg

 

A Sötét lovag kasszarobbantása különösen azért figyelemreméltó, mert a Denevérember sztorijának újkori rebootját közel sem kísérte az elvárt érdeklődés, hiszen az 50 millió dollár alatti kezdőhétvége bőven alulmaradt a Fantasztikus Négyes vagy a Hulk nyitányával szemben - a nézőket jobban érdekelték a Marvel színes-szagos szuperhősei, mintsem a komolyabb, darkosabb Batman. Azonban a jó közönségreakcióknak köszönhetően a film nézettsége (és bevétele) hétről-hétre a szokottnál jóval kisebb mértékben csökkent, s nem volt meglepő, hogy a fent említett Marvel-alkotásokat is könnyedén lepipálta (205 millió dollár Amerikában, 167 millió a többi országban). Ebből, és a nagyszerű DVD-eladásokból egyértelművé vált, hogy a második rész, a Sötét lovag már jóval nagyobb első hétvégi nézettséggel fog startolni, sokkal többen akarják megnézni azonnal, az első három napon. Az elvárások igazolódtak, olyannyira, hogy a második Denevérember-film minden idők legjobb amerikai startját produkálta (3 nap - 158 millió dollár, majdnem háromszor akkora első hétvégi érdeklődés), de ami a legnagyobb meglepetés volt, hogy ezúttal a közönség a szokottnál is pozitívabban reagált a filmre, szinte mindenki szuperlatívuszokban beszélt a végeredményről, s ez meg is látszott a Sötét lovag teljesítményén. Nolan munkájának végső bevétele a Titanic rekordjának közelébe érve minden idők második legnagyobb sikere lett az USA-ban (533 millió dollár Amerikában, 468 millió a világ többi részén) - nemzetközileg azonban a népszerű animációk vagy az Indiana Jones 4 jóval erősebben teljesített.

 

Erre a startra lehet veszélyes a Vasember 2. A Vasember ugyanis minden előzetes várakozást felülmúlva, hihetetlen jól, 98 milliós első hétvégével startolt, ami már csak azért is döbbenetes, mert egy marginális Marvel-szuperhősről van szó, amely sosem volt olyan népszerű, mint a legnagyobbak. És mégis, míg a Vasember első része a reklám hatására mindenkit érdekelt, addig például jóval ismertebb Superman története már a rajtpisztoly eldörrenésének pillanatában besült. Ami azonban a nagyobb fegyvertény, hogy a Vasembernél a remek start korrekt folytatással párosult (összbevétel: 318 millió dollár Amerikában, 266 a világ többi országában), remek kritikákkal és mindent vivő nézői reakciókkal, így biztosra lehet venni, hogy a Vasember 2 jóval nagyobb előzetes érdeklődéssel bír. A nagy kérdés, mármint a box office-elemzők számára, hogy minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt filmjévé tud-e válni - ehhez nem is kell háromszor annyi néző, mint a Sötét lovagnál, elég valamivel több mint másfélszer több, mint az első rész esetében. (A Sötét lovag után a Twilight-sorozat második részének, az Újholdnak volt esélye, arra, hogy nyitó hétvégi rekordot döntsön, azonban a vámpíros filmnek "mindössze" első napos csúcsra futotta. Utána ugyanis már a második napon is olyan mértékben esett a bevétele, hogy új fogalmat lehetett alkotni a nézői hisztériára, hiszen a fanatikusoknak már az sem volt elég, hogy a premierhétvégén nézzék meg a filmet, mindenképpen a premiernapon akarták.)

 

Annak köszönhetően pedig, hogy mindenki tudja, hogy a Vasember 2, minőség ide vagy oda, nagyon nagyot fog robbantani a startnál, a Paramount is elkezdte maximalizálni a bevételét. Ennek az eszköze pedig a marketingkiadások csökkentése. Egy átlagos nyári blockbuster esetében 50 milliós reklámköltségekkel kell számolni, de tavaly két film marketinghadjárata is 75-80 millióba volt a stúdiónak. A Vasember 2 esetében a Paramount tisztában van azzal, hogy mindenki tudja, hogy érkezik a film, ezért a stúdió nem is költ feleslegesen arra, hogy felhívja a potenciális nézők figyelmét a premierre, kifejezetten visszafogottak a reklámköltségeik. Sőt, a stúdió a felméréseknek köszönhetően azt is tudja, hogy a film sikerének kulcsát kivételesen nem a tinik jelentik, hanem a 20-30-as női korosztály, mely messze az átlag felett érdeklődik a Vasember iránt. Ellentétben a Sötét lovaggal, a Vasember szinte minden korosztályban magas érdeklődési szinttel bír, egyedül a tinilányoknál alacsonyabb ez a mutató. Mindez pedig a jövőt vetíti előre, hiszen idővel a filmek sikerének az lesz a kulcsa, hogy mekkora mértékben tudják bevinni a mozikba a nem elsődlegesnek számító korcsoportokat-

 

iron02.jpg

 

S nem érdemes feledni, hogy talán a nemzetközi bevétel maximalizálását is szem előtt tartva, a Paramount úgy döntött, hogy nem Amerikában mutatja be először a filmet. Többek között Magyarországon is nem a szokásos 1, hanem 8 nappal az USA előtt kerül mozikba a film. Persze kiemelt világpremier ide vagy oda, arra is mérget lehet majd venni, hogy az első kamerás-szinkronos verziók letöltése itthon rekord közelben lesz. A nagy kérdés, hogy a hazai mozis hype mennyire fog működni a Vasember 2-nél. Nálunk ugyanis, mint azzal mindenki tisztában van, a képregényes kultúra, mint olyan, nem létezik, s ez főleg a szuperhősökre igaz. Így azon sem lehetett csodálkozni, hogy annak idején a Pókember vagy legutóbb a Sötét lovag sem robbantott bankot, az pedig főleg nem volt csoda, hogy egy arany-piros színű bádogkasztni a nemzetközihez képest is csak töredékérdeklődést generált Magyarországon. A Vasember 2 talán az első kivételt fogja jelenteni.

 

SG
Link to comment
Share on other sites

Miért a Batman-nek nem volt egyértelmű a vége...igazából egy remake volt, szóval én úgy voltam vele, hogy jó szórakozás, de az eredeti mű is tetszett, anno Nicolson-al!

Amúgy látványban egyértelmű, hogy odaveri majd, vonalvezetésben, storyban már kevésbé bízom ebben, ennek ellenére ezt is moziban fogom megnézni.

Link to comment
Share on other sites

Látványban persze, hogy leveri a TDK-t, már a trailer-ben látszik, hogy tele lesz felesleges magamutogatással. Viszont a Vasember pont, hogy magamutogatásban király. A legnagyobb ebben a műfajban. Úgyhogy én is tuti moziban fogom megnézni. Bevételben is lenyomhatja a Batmant. De akkor sem lesz akkora kritikai és közönségsikere, mint a TDK-nak.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

én imádom az összes batmant a régiektől az újig kivéve a kezdődiket az nagyon unalmas volt számomra de sokmindenre ad magyarázatot.

a vasambert is imádom és szerintem a 2 is a kedvenceim között fog szerepelni :D

ha választanom kéne én nemtudnéék dönteni hogy meik a jobb

szerintem mind a 2 nagyon jófilm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...