Jump to content
PirateClub.hu

Új nevet kap a 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000


hankock
 Share

Recommended Posts

Közel harmincezren írták már alá azt a petíciót, amit amerikai tudósok indítottak az SI mértékegységrendszer bővítésére. A cél egy új prefix, azaz előtag bevezetése, ami a tíz a huszonhetediken szorzót jelentené a mértékegységek mellett, ahogy például a kilo- előtag az ezres, a mega- pedig a milliós szorzót jelenti.

 

Az új előtagra azért van szükség, mert sok tudományágban kezdenek kényelmetlenül nagyok lenni a számok a jelenlegi legnagyobb prefix (a yotta-, ami tíz a huszonnegyediken szorzót jelent, vagyis például egy yottagramm egymilliószor egymilliószor egymilliószor egymillió grammot jelent) használata mellett is. Az új egység bevezetése a számításokat természetesen nem könnyítené meg, csak a tudományos publikációkat tenné átláthatóbbá és könnyebben olvashatóvá.

 

Az új prefix neveként a tudósok a hella szót javasolják, ami a kaliforniai szlengben a “hell of a lot” kifejezése rövidítése, és nagyjából annyit tesz, hogy “rohadt sok”.

 

Az SI szabvánnyal foglalkozó nemzetközi szervezet, az International Committee for Weights and Measures legutóbb 1991-ben bővítette a rendszert a yotta- és zetta- (tíz a huszonnegyedik, illetve huszonegyedik hatványon) előtagok bevezetésével. A mostani javaslatot a szervezet legközelebbi, szeptemberben esedékes gyűlésén vitathatják meg. Ha el is fogadják, a név akkor sem valószínű, hogy a javasolt hella- lesz, mivel az az előtagokat hagyományosan görög vagy latin szavakból hozzák létre.

 

Az is elképzelhető, hogy a rendszer állandó bővítgetése helyett bevezetik a dupla szorzók használatát, és a hella (vagy bármi is legyen a végleges név) helyett a kiloyotta lesz a következő szorzó, aztán jöhet a megayotta, a gigayotta, és így tovább.

index

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...