Jump to content
PirateClub.hu

Óriási pókot fedeztek fel a Közel-Keleten


bikas
 Share

Recommended Posts

Ha kinyújtja lábait, nagyjából 14 centiméter széles az az újonnan felfedezett pókfaj, amelyet az izraeli Haifa-Oranim Egyetem biológusai azonosítottak a szamáriai homokdűnék között. Errefelé ritkán találnak új pókfajokat, főleg ekkora méretben.

30b2rdj.jpg

 

Az izraeli-jordán határon elhelyezkedő Arava-sivatagban talált pókfaj a Cerbalus aravensis nevet kapta: a pókszabású a Közel-Kelet legnagyobb fajának tekinthető ebben a nemzetségben. A kutatók egyelőre nincsenek teljesen tisztában az állat biológiájával, de annyi már ismert, hogy a pók éjszakai életet él, és főleg a nagy nyári melegben aktív. Vadászata során földalatti odújában húzódik meg, amely homokszemcsékből összetapasztott billenőajtóval is rendelkezik. Ez álcázza a pók rejtekhelyét, ahol zsákmányul ejtheti az időnként véletlenül betévedő gyíkokat vagy rovarokat - olvasható a ScienceDaily oldalán.

 

Uri Shanas, az egyetem biológusa és munkatársai terepgyakorlatot tartottak a területen, és eközben sikerült azonosítaniuk az eddig nem ismert pókfajt. Bár az állat populációméretével sincsenek még tisztában, már most tudják, hogy a pók élőhelye fenyegetett: az izraeli földhivatalnak bányászati tervei vannak a területen, ami visszaszoríthatja a pókfaj jelenlétét. A bányászati munkák azért sem tennének jót, mert még további, mostanáig nem ismert fajok is élhetnek a területen. Ezek még azelőtt kihalhatnak, hogy felfedeznék őket - véli a kutatócsoport.

 

A szamáriai homokdűnék egyébként is zsugorodnak: korábban nagyjából hét négyzetkilométernyi területet foglalt ez a sivatagi rész, a homokbányák és a mezőgazdasági területek kiterjesztése miatt azonban mára mindössze három négyzetkilométerre csökkent a dűnemező mérete.

 

Forrás: origo

 

Pókokat nem szeretjük. :blink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...