Jump to content
PirateClub.hu

Döbbenetes panorámafelvétel készült a Tejútrendszerről


gyurihorde
 Share

Recommended Posts

Axel Mellinger 22 hónapos munka eredményeként több mint 3000 egyedi digitális felvétel felhasználásával elkészítette a Tejútrendszer új, az eddiginél jóval nagyobb felbontású panorámaképét.

 

 

Axel Mellinger professzor (Central Michigan University) 22 hónapot töltött a szükséges felvételek elkészítésével. A munka során 26 ezer mérföldnél is többet utazott, hogy Dél-Afrikából, illetve Texas és Michigan államokból is fényképezhesse a Tejutat. Mellinger szerint azonban a neheze csak ezután kezdődött.

 

Az egyedi felvételeket természetesen nem lehetett minden további nélkül egymásra, illetve egymás mellé illeszteni, hiszen az éggömb különböző szeleteit ábrázolják, így mindegyik más-más módon torzult. Ezért az összeillesztés előtt matematikai transzformációknak kellett alávetni őket, ami sok száz órás számítógépes munkával járt.

 

További probléma az egyedi felvételek különböző háttérfényessége. Ez egyrészt a helyszínek eltérő fényszennyezéséből, másrészt a Naprendszerben található por által szórt napfény irányonként eltérő intenzitásából adódott, ami majdnem lehetetlenné tette egy egységes háttérfényességű panorámakép elkészítését. A feladatot Mellinger végül a Pioneer 10 és 11 szondák adatainak segítségével oldotta meg, melyek alapján meg tudta különböztetni a csillagok valódi sugárzását a háttérintenzitástól. Így minden kép esetében a megfelelő hátteret tudta levonni a felvételből, melynek eredményeként a végső, összeillesztett képen gyakorlatilag semmilyen foltosodás nem fedezhető fel.

 

 

A Tejútrendszer új, nagyfelbontású digitális panorámaképe.

[Axel Mellinger]

 

A 70 darab, 40°x27° nagyságú területet lefedő felvételek egy SBIG STL-11000 típusú CCD kamerával készültek. A kamera 16 bites analóg-digitális konvertere által nyújtott dinamikus tartományt kitágítandó, Mellinger három expozíciós időt (240 s, 15 s, 0,5 s) használt. Minden expozíciós idővel és szűrőbeállításban 5-5 felvétel készült. A fotometriai kalibráció sztenderd csillagok segítségével, míg a háttér levonása a már említett módon, a Pioneer szondák adatai alapján történt.

 

Az új digitális panorámakép határfényessége 14 magnitúdó, felbontása 36 ívmásodperc/pixel, ami mintegy háromszorosa a korábbi, hagyományos filmre készült képének. A 648 megapixeles képet hordozó FITS fájl mérete 7,7 GB.

 

A panorámakép interaktív, nagyítható változata itt található. A kép elkészítésének különböző fázisait részletező szakcikk a Publications of the Astronomical Society of the Pacific c. folyóiratban jelent meg.

 

Forrás: Hirek.csillagaszat.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...