Jump to content
PirateClub.hu

Természetes erőforrások aranybányája lehet a Hold


nickey
 Share

Recommended Posts

Ahogy a Föld természetes erőforrásai fokozatosan kimerülnek, egyes kutatók úgy hiszik, a Hold igazi aranybányának bizonyulhat a jövő generációi számára.

 

Negyven évvel Neil Armstrong Hold-sétája után, és ahogy Amerika ismét embert szeretne juttatni a Holdra 2020-ra, az objektumot még mindig érdeklődés és kíváncsiság övezi. A cél egyik része ismét az, hogy visszatérjünk égi kísérőnkre, és bázist alakítsunk ki felszínén, emellett feltérképezzük rejtett, természetes erőforrásait.

 

„A Hold még mindig nagy mennyiségű tudományos információt tart vissza, mely közvetlenül hozzájárul a Föld történetének és a többi bolygó korai történetének megismeréséhez” – mondja Harrison Schmitt geológus. Schmitt 1972-ben landolt a Holdon az Apollo 17 fedélzetén, mely az utolsó, a holdi felszínt elért küldetés volt. A kutató azon tizenkét amerikai elit csapatához tartozik, akik valaha a Holdon jártak.

 

A hat Apollo küldetés során, az asztronauták által visszahozott mintegy 382 kilogramm kőzet és holdpor között volt egy olyan kőzet, melyet a kutatók „genezisnek” neveztek el, és melynek kora körülbelül 4,5 millió évre néz vissza. Ez körülbelül azon időszak, amikor fejlődésnek indult a Naprendszer. A Hold – melynek nincs atmoszférája – egyfajta geológiai tabula rasa a kutatók számára, mivel nem érintkezett vízzel és levegővel, amely megváltoztatta a Föld felszínét.

 

„Az egyik oka a holdi visszatérésnek annak kiderítése, van-e ott valami értékes, amit véghez lehet vinni. Amennyiben a válasz pozitív, gazdasági szempontból értékes műveleteket lehet végezni és a helyi erőforrásokat lehet felhasználni” – mondja John Logsdon a washingtoni Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeum kurátora. Amerika új Hold-programja, a 2004-ben indult Constellation azzal a szándékkal jött létre, hogy működő bázist hozzon létre az asztronautáknak az objektumon, emellett vízre utaló bizonyítékot keressen a felszíni jég alatt.

 

Barack Obama elnök bizottságot állított fel a program költségeinek és céljainak átvizsgálására, ám két Hold-szonda múlt havi sikeres indítása azt sugallja, hogy a program valószínűleg jelenlegi formájában folytatódik majd. Számos más nemzet, többek között Kína és Oroszország, is bejelentette ambícióját, hogy küldetéseket szervezzen a Holdra, mely 384,400 kilométerre van a Földtől. Ez a táv körülbelül négy napos utat jelentene egy űrsiklónak.

 

A korábbi asztronauta Schmitt megjegyezte, hogy a holdi talaj igen gazdag hélium-3-ban, mely a Nap külső rétegéből származik, és a Naprendszerben a napszél szállítja szét. Az elem a Földön ritkán fordul elő, míg a Holdon komoly mennyiségben halmozódik fel. A hélium-3 igen kívánatos lenne a nukleáris fúzióhoz, és bár a technológia még gyerekcipőben jár, az elem „végül igen értékes lehet a Földön” – mondja Schmitt. „Nem az egyetlen megoldás az egyre növekvő energiaigényre, melyet a Földön tapasztalni fogunk, de nyilvánvalóan az egyik legfőbb potenciális megoldás ezen igény kielégítésére”.

 

A hélium-3 holdi tározói bizonyos becslések szerint több millió tonnát ölelhetnek fel, és mindössze 25 tonna elég lenne, hogy egy évig energiával lássa el az Európai Uniót és az Amerikai Egyesült Államokat. A Hold emellett ideális helyszín azon asztronauták számára, akik hosszabb űrutazásokra készülnek, például a Marsra- állítja a NASA. „A holdi felderítés lehetővé teszi majd a technológiák, rendszerek, repülésirányítás, és a feltérképező technikák tesztelését, mely csökkenti a jövőbeli emberes missziók költségeit és rizikóját” – mondja az űrügynökség.

 

 

 

 

hirado.hu

Link to comment
Share on other sites

Nem hiszem, hogy lassan elfogynak a természetes erőforrásaink. Fiatal még a föld és van még olajból is bőven. Csak azt kell elhitetni az emberekkel, hogy kifogyóban van és emiatt ilyen magas az ára a benzinnek. Arannyal meg a többi haszontalan fémmel meg nem megyünk semmire. Épp elég az ami van a földön. Ha több lenne belőle kevesebbet is érne.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...