Jump to content
PirateClub.hu

ReactOS


luzer2
 Share

Recommended Posts

ReactOS_logo.jpg

 

Hogy mi is az a ReactOS? Nos egy ingyenes Microsoft Windows ''klónról'' van szó. Persze a Microsoft végnapjai kifejezés erősen túlzás, viszont figyelemreméltó projecttel állunk szemben. Mint ahogy az már bizonyára nyílvánvaló, egy operációs rendszerrel van dolgunk. Érdekessége, hogy nyílt forráskódu (GNU GPL liszensz), ingyenes, és 100%-ig MS Windows (Win95-től WinXP-ig) kompatibilis (lesz), olyannyira, hogy a fejlesztők nem titkolt célja, hogy egy átlagos felhasználó számára ne lehessen észrevenni a különbséget.

 

 

 

ros_030_084.jpg

 

 

Múlt

 

Az operációs rendszer története még 1996-ba nyúlik vissza, mikor is egy csapat fejlesztő úgy döntött, hogy ingyen Windows kell a népnek, és nekiálltak a FreeWin95 nevű projektük megvalósításának. Ill. csak álltak volna, mert nagyobb volt a felhajtás, mint a tényleges munka, ezért hamar hidegre került a terv. Teltek-múltak az évek, mire a csapa ismét összeállt, új nevet adott a projektnek (ez lenne a ReactOS), és bőszen nekiálltak dolgozni. Annak ellenére, hogy nagyon sok forráskód készült, eleinte a project lassan haladt, mivel kevés fejlesztő értett a kernel programozáshoz. Az utóbbi években - az egyre több és több fejlesztő csatlakozása miatt - jelentősen gyorsult az OS fejlesztése. Most a 0.30 alpha változatnál tart, és meglepően sok szoftverrel kompatibilis.

 

 

 

Kompatibilitás

 

Jogosan vetődik fel az olvasóban a kompatibilitás problémája. Rendben van, hogy ingyenes és nyílt forráskodu, de a Linux is az, mégsem lehet rajta Windows programokat futtatni. Viszont szinte mindenki hallott már a Wine projektről. Nos a project szorosan együttműködik az előbb említett a Wine-al, kölcsönösen megosztják és felhasználják egymás tapasztalatait. Manapság már akár Quake-ezni vagy WoW-ozni is lehet a ReactOS-on, de ha valakinek egy jó kis szaftos Starcraftozásra van kedve, arról sem kell lemondani. Az első beta verzióra - mely a 0.50-es lesz -, a kompatibilitást 70%-ra akarják növelni, mely már meglepően jó eredménynek számít. A hardware kompatibilitást is folyamatosan növelik, hogy a Windowsos driverek akadálytalanul fussanak alatta.

 

 

 

Jelen

 

Jelenleg a szoftver a 0.3 alpha állapotban leledzik (hamarosan 0.3.1). Már elég stabilnak mondható, de még nem ajánlják állandó használatra. A kompatibilitásról az előbbiekben már írtam, de fontos tudni, hogy természetesen még rengeteg Windows-ra írt szoftver nem fut rajta. Viszont a Wine projektnek is köszönthetően, a futtatható programok listája rohamos mértékben növekszik. Összefoglalva, egy átlagos felhasználónak jobb megvárni az első beta verziót.

Külön szót ejtenék a project legális vonatkozásairól. Mivel senki sem akarja, hogy a projectet bárki leállíthassa, folyamatosan revizionálják az éppen aktuális fejlesztéseket, hogy még csak véletlenül se sértsenek meg valamilyen bejegyzett szabadalmat. A revízió jelenleg a 96.3%-nál tart. Drukkolunk nekik...

 

 

Jövő

 

Még idén tervezik a 0.5.0-ös verziót, mely már beta lesz, így sokkal stabilabb és kompatibilisebb lesz, mint eddig bármikor. Az 1.0-ás verzió talán 2-3 éven belül fog megjelenni.

Hogy miért jó ez számunkra? Nos, nem hiszem, hogy ez tényleg megrengetné a Microsoft-ot anyagilag. Viszont ha a project valóban eléri a célját, akkor bízhatunk benne, hogy 5-10 év múlva is telepíteni fogunk tudni a gépünkre egy olyan operációs rendszert, melyen a mai szoftverek futni fognak, hiszen az MS bármikor dönthet úgy, hogy mostantól kezdve egy XP-t sem lehet aktíválni, mert nem támogatja többé. Fontos információ, hogy az ReactOS nem a Windows kernelre épül. Csak annyit a közös bennük, hogy az előbbi rendszer képes lesz az utóbbi rendszerre írt programokat futtatni. És e miatt még talán sokkal biztonságosabb is lesz.

De félreértés ne essék, nem vagyok Microsoft ellenes. Viszont jó érzés, hogy van - ill. remélhetőleg lesz - alternatívánk úgy, hogy még kedvenc szoftvereinkről és játékainkról sem kell majd lemondanunk. Addig is reménykedjünk együtt, hogy még időben elkészül a régi-új operációs rendszer, mielőtt bárki megtorpedózná.

 

(Eredeti cikk www.logout.hu)

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drukkolok nekik, nagyon. A képek alapján linuxra építenek, ami nagyon ötletes megoldásnak látszik. Ötvözik a Windows kompatibilitását a linux biztonságával.

 

Van valakinek már tapasztalata/feltette már valaki? Én letöltöttem, de nincs kedvem feltenni, amíg nem hallok tapasztalatokat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Halisztok!

 

Ha valaki kipróbálta már és frankón ment neki akkor az írjon mert ettől füg hogy én is felrakom e. de nagy valszeggel kipróbálom majd egy virtual gépen :)

Link to comment
Share on other sites

Sztem alapból nem szabad az ilyen dolgokat ugyanarra a winyóra pakolni mint amin a normálisan müködő oprendszerünk van... legyen az XP, vagy Vista...

Ha valamit ki akarsz próbálni ami a tesztelés időszakát éli még, akkor nemcsak egy külön perticiót kell neki adnod hanem egy külön winyót... itt-ott még lehet kapni a 40-es szériákból és azok tökéletesen erre a célra...

Én is akármit is próbálok azt nem a központi háttértárra nyomatom... (fel is akasztanám magam ha elveszne a 300GB le-fel cuccosom...), mert én is mint sokan végigjártam a Vista betákat és RC-ket is... és pl a Beta1 ugy nyitott nálam hogy összeomlott... de olyan mértékben hogy semit nem tudtam megmenteni az adott winyórol...

szal a beta tesztelés álldozatos munka (akarom mondani a próbálgatás...) és hogy minnél kevesebbet keljen feláldozni

NEM szabad azonos winyót használni a coccosaiddal....!!! ;)

Link to comment
Share on other sites

1szer én is megszívtam csak Linux-al de szerencsére Windows frissítéssel nem vesztek el az adatok. Amúgy várom mi lesz ebböl a ReactOS-ből

 

Nem kell leutánozni a Windows mer annak nincs érelme de azé át lehet venni 1 két dolgot! Na meg ha szükséged van valamire letöltésnél fogalmad sincs hol keresd. Csomagkezelőn bőven lenne mit fejleszeni.

Módosította nekim
Link to comment
Share on other sites

Én sem tudok jégkorongozni, mégse mondom, hogy a jégkorong szar sportág :)

Úgy emlékszem, én mondtam, hogy Ubuntut rakjál fel és ne Susét.

sudo apt-get install programnév és voilá, fent is van a program, minden függőségével együtt valamint nem tartalmaz egy rakás, az átlaguser számára felesleges programot (amiket telepítésnél kihagyhattál volna még a Susénál is :P)

http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=28387

 

Suse-ról beszéltem de altalában is igazak ezek

 

Mennyi ideig is volt a gépeden? 1 hét? Ennyi idő alatt ilyen magabiztos véleményt tudsz alkotni?

Link to comment
Share on other sites

túloztam naon! csak ideges voltam mer má régóta nem sikerült valami

 

AZ IGAZSSÁG: jó dolog hogy van ez a nyílt forrás kódú rendszer és mindig fejlesztik csak lehetne 1 kicsit kompatibilis olyan szoftverekkel is melyek winfos alá íródnak mer az nagyban megkönnyítené az áttérést meg mindent.

mert hogy teljesen Linux-o hasznájon valaki aki hozzászokott a winfoshoz azé nagyon sokat kell megtanulnia!ja és smurf kössz a segítséget

 

ha ubuntu 6.10-em van tudok hozzá KDE grafikus felületet letölteni vagy le kell tölteni a kubuntu-t?

Link to comment
Share on other sites

Cedega, WINE, Vmware pont ilyen Windows emuláló szoftverek (Vmware kiscit kilóg a sorból, mert virtuális gép és abban egy teljes Windows fut). Lehet játszani akár NFS: Most Wantedet is WINE-vel. Nem erre találták ki, erőforrásigényeseb is így, de legalább van. Linuxra Linuxos programok vannak, Windowsra Windowsosak, inkább keress alternatívát rá.

Nem kell mindenkinek azt használnia, a szabad szoftver célja nem az, mint a fizetősöké, h használják minél többen, mert nekik ez nem bevétel, hanem akik használják azok legyenek vele elégedettek. Ha te csak egy hibátlan Windowst akarsz, akkor használd azt, rakd fel a frissítéseket, tűzfalat, vírusirtót, ne használj IE-t, ne nyiss meg és tölts le minden vackot, ésszel használd és az is biztonságos.

 

KDE felület Ubuntura:

sudo apt-get install kubuntu-desktop

 

Mostantól ezt folytassuk vmelyik Linuxos témában.

Link to comment
Share on other sites

jó lenne nagyon akár több op redszert is eltudnék képelni... tanulni hajlandó vagyok de azért mégsem kéne elvárni hogy egy felhasználó bekockásodjon ha nyomtatót akar telpeiteni vagy esetleg filmet akar kitenni a tv re..

sajnos a lin -ek nehezen tanithatók ...

 

még bizom a mobil-ra irt op rendszerekben hátha ök uj alapokat teremtenek...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Anno VMware kipróbáltam, vannak neki érdekes tulajdonságai... Pl. az alfa a COM1 porton (a VM konfigurációja szeirint) debug adatokat küldözget, amit aztán elemzni lehet. Az 16 színű grafikán kívül (VMware graf. emulátorán csak arra futotta neki) egész jó volt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Microsoft Virtual PC 2007-en a telepítő gond nélkül futott, de aztán nem indult be a rendszer, csak félig.

VmWare 6.0 alatt szépen futott a rendszer.

Úgy néz ki a merevlemez kezelése sokat javult, mivel most még MSVPC-n is normálisan partícionált!

Úgy tűnik nagyon jó úton halad a fejlesztés, legalábbis most a 0.3.1-hez képest sokat javítottak rajta. (a 0.3.3-as verzióról volt szó)

Ja és nem utlsó sorban gyorsabb is sokkal, a programok telepítése és a rendszerindítás is gyorsult, valamint a telepítés is.

Egy nagyon jó, gyors, ingyenes rendszernek néézünk elébe.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Sziasztok!

 

Hát én épp ma reggel próbáltam ki,a teljes telepítéseset,és nem indult el mert valami freeldr.sys vagy milyen fájlt nem talált,viszont én egy teljesen üres vinyora tettem szóval sok károm nem lett belőle!

 

Ha valaki tud tippet adni miért van ez az írjon!

 

Bye!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 6 months later...

Sziasztok!

Aki tesztelgette a rendszert, kérem írja le, hogy milyen tapasztalatai voltak.

 

Most, hogy a 0.3.5 is megjelent, úgy gondoltam, elkezdem próbálgatni...

 

Én VirtualBox-on próbálgattam, több kevesebb sikerrel.

A telepítés gond nélkül ment. Első indulás is megvolt. Elkezdtem bekonfigurálni a hálózatot (csak annyi, hogy fix ip címet adok neki a routerhez), ám mikor beállítottam, hiába mentem az OKÉ-ra, a beállítások nem tárolódtak... Ezt vagy 10-szer eljátszottuk, mire mondom, na jó, hagyjuk, megpróbálunk valami mást, hátha a VirtualBox-ban nincs jól beállítva valami. Átállítottam egy másik féle hálózati beállításra. A ReactOS a következő induláskor erre már kérte a drivert... Jólvan, VirtualBox saját .iso-ja betesz, azon van driver... Igen ám, de az a mező, hogy hol keresse a drivert, nem aktív. Nem baj, nem adom fel, bemásolom manuálisan az .inf fájlt, igen ám, de valami miatt nem akaródzott "cd"-ről másolni... Így hát a hálózatról letettem.

A Firefox egyébként szépen feltelepült, ha használni nem is tudtam.

Egyenlőre ennyi, ha lesz még más, majd megírom...

 

Más: a fejlesztőknek szerintem inkább mondjuk félévente kéne kiadniuk verziókat, hogy jobban látszon a különbség két verzió között... Ez mondjuk szubjektív, de én így látom. Olyat nem akarok írni, hogy húzzanak bele, mert lassú, de amúgy tényleg lassú... nah, épp most írtam. :D Szóval azért lehet, hogy lehetne gyorsabb, ha egy kicsit jobban reklámoznák magukat, és talán többen tudnának a projektről, többen beszállnának segíteni fejleszteni... Idő közben elkezdtem készíteni egy magyar honlapot a ReactOS-nek... Kélet titeket, nézzétek meg, és ha valakinek lenne ideje, kedve segíteni a fejlesztésben, kérem jelezze nekem egy e-mailben (matee100@citromail.hu).

 

További szép napot mindenkinek! :)

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
sajnos felraktam :(

a live cd nem ment,gondoltam felrakom egy 3gbos particióra...

leformatálta az egész winchesteremet :(

eltünt több mint 30gb letöltött cuccom :(

nálam a reactOS innentől leírt dolog...

 

bocs de azt kell mondanom te rontotad el :P, nekem nem törölt semmit

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...