Jump to content
PirateClub.hu

Majomagy irányította robot


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Majomagy irányította robot

 

Amerikai és japán kutatók szerdán bejelentették: sikerült összehangolniuk egy robotot egy majom agyával, ami után az állat képes volt csak a gondolataival járásra bírni a robotot. Ez a kísérlet az első nagy lépés ahhoz, hogy megbénult emberek újra képesek legyenek mozogni.

 

A kutatók képesek voltak érzékelni a majom agyának jelzéseit, majd a számítógép által is értelmezhetővé átalakított adatokat az interneten keresztül küldték el a robothoz, ami szinte egyszerre lépkedett a majommal. A robot Kyoto városában, míg a majom az észak-karolinai Duke Egyetemen volt. Mindketten egy-egy futópadon lépkedtek, amelyek nem voltak összekötve.

 

A majom arra is képes volt, hogy csak a robot lábait irányítsa, miközben ő mozdulatlanul állt. A következő fázis a visszacsatolás megoldása lesz, közölték a kutatók, ami után a majom agya lényegében úgy érezheti a robot lábait, mintha azok a sajátjai lennének.

 

A kísérlettel komoly lépést tettek afelé, hogy lebénult emberek újra képesek legyenek irányítani mozgásukat. A terv szerint a lebénult karra vagy lábra egy motorokkal és érzékelőkkel ellátott külső vázat szerelnek, amit összekötnek egy, az agy jelzéseit figyelő szerkezettel.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...