Jump to content
PirateClub.hu

Két Föld is kevés lenne 2050 után


Clark
 Share

Recommended Posts

Az emberiség történetének legnagyobb mértékű természetpusztítása folyik, derül ki a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet tanulmányából, a kétévente kiadott Élő Bolygó Jelentésből.

 

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az emberiség "ökológiai lábnyoma" 1961 és 2003 között háromszorosára nőtt. Az ökológiai lábnyom olyan érték, amely hat különböző elemből területre számítva megadja, hogy életmódunk mekkora hatással van a természetre. Az egy főre jutó átlagos ökológiai lábnyom 2003-ban 2,2 hektár volt, bolygónk 11,3 milliárd biológiailag aktív föld- és tengerfelületével és 6,1 milliárd emberrel számolva viszont az derül ki, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

 

Ez a túlhasználat a Föld természeti tőkéjének gyors feléléséhez vezet, a WWF szerint már most 25 százalékkal több természeti erőforrást használunk, mint amennyit a természet regenerálni képes. Különösen a fosszilis energiahordozók (szén, földgáz, kőolaj) fogyasztása által okozott lábnyom nőtt aggasztó mértékben - 1961 és 2003 között a kilencszeresére. Az Élő Bolygó Jelentés rávilágít arra is, hogy ha ilyen ütemben haladunk, 2050-re az emberiség annyi természeti erőforrást fog elhasználni, amennyihez két bolygóra lenne szükség.

 

Mi is duplán fogyasztunk

 

Országokra vetítve hazánk 3,5 hektáros ökológiai lábnyomával a 32. helyen áll. Bolygónkra a legnagyobb terhet az Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Államok és Finnország rója, de szorosan felzárkózva ott van mögöttük Kanada, Kuvait és Ausztrália is. A tanulmány szerint ha minden ember olyan mértékben fogyasztana, mint az amerikaiak, öt Föld is kevés lenne fajunknak.

 

A nagy lábon élők

Helyezés Ország Ökológiai lábnyom

(hektár)

1. Egyesült Arab Emirátusok 11,9

2. Amerikai Egyesült Államok 9,6

3. Finnország 7,6

4. Kanada 7,6

5. Kuvait 7,3

6. Ausztrália 6,6

7. Észtország 6,5

8. Svédország 6,1

9. Új-Zéland 5,9

10. Norvégia 5,8

11. Dánia 5,8

12. Franciaország 5,6

13. Belgium és Luxemburg 5,6

14. Nagy-Britannia 5,6

15. Spanyolország 5,4

16. Svájc 5,1

17. Görögország 5,0

18. Írország 5,0

19. Ausztria 4,9

20. Csehország 4,9

32. Magyarország 3,5

 

A jelentés kitér biológiai sokféleség változására is. A szervezet 695 szárazföldi faj, 344 édesvízi és 274 tengeri faj populációváltozását követte nyomon, és ijesztő eredményekre jutott. 1970 és 2003 között egyharmaddal csökkent a gerinces fajok száma, a szárazföldiek 31 százaléka, az édesvíziek 28 százaléka, a tengeriek 27 százaléka tűnt el ebben az időszakban, Magyarországról ebben az időszakban pusztult ki a viza és a törpesas.

 

Borúlátó tudósok

 

A jelentés a fogyasztási mohóság mellett a környezetszennyezést, az erdőirtás és a túlzott halászatot is az okok között sorolja fel. "Azonnal 80 százalékkal kellene csökkentenünk az üvegházhatást erősítő gázok kibocsátását" - kommentálta a tanulmányt a Reuters hírügynökségnek a Princeton Egyetem atmoszférakutatója, Michael Oppenheimer.

 

"Nem halaszthatjuk tovább, hogy megtegyük a változtatáshoz szükséges lépéseket." - nyilatkozta a jelentésre reagálva Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. "Nem lesz könnyű életszínvonalunkat úgy emelni, hogy közben csökkentjük a természetre mért káros hatásokat. Vagy a romboló túlfogyasztást választjuk, melynek szörnyű következményeit már látjuk, vagy rákényszerülünk a fenntartható életvitelre."

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

én szerintem nem lesznek unokáid unokái, sőt unokáid sem. Ami itt folyik ebben a világban. Pár évtizedet adok a Földnek...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

én szerintem nem lesznek unokáid unokái, sőt unokáid sem. Ami itt folyik ebben a világban. Pár évtizedet adok a Földnek...

 

Azért szeretnék...aztán majd kiderül,de van elég gondom így is.Majd akkor gondolkodunk amikor már baj lesz.Ez mindig így van

Link to comment
Share on other sites

azert ezek az okologia labnyomok kicsit santitosak, mert nem igazan van olyan ma "civilizaltnak" nevezheto eletmod, amivel egy Fold eleg lenne az emberiseg szamara. Szval a keplet ami alapjan szamoljak nagyon nagyra vesz bizonyos fogyasztasokat, ezert sokkal sotetebb kepet fest a valosagnal.

De igaz ami igaz, tenyleg valtoztatni kell.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Azt olvastam (nemtom hol de ha megtalálom belinkelem)

Felmérések szerint elég nagy pontossággal biztos ,hogy 2040-50 re elolvad az északisark , ami azt jelenti ,hogy pl Hollandia víz alatt lesz , a szabadsák szobornak a feje fog kilátszani :S (tiszta Holnap után) , a golf áramlat leáll ami azt fogja eredményezni, hogy baromi hideg lesz !! Ami még hab a tortán , hogy mi leszünk(Magyarok ) akik az egyik leg tovább fogják bírni mert minket "megvéd a kárpátok" állítólag ....

 

(ehez még annyit ... )

Haverom apját aki tanár megkérdeztük, hogy a délisark mégis mikor fog elolvadni ...

Válasz: Gyerekek .. nem lehet mindent egyszerre ... hogy miért? ... mert megszorítások vannak XD

nem megy minden egyszerre .... majd az északi után elköv. 40évbe megoldjuk a délit is ..

 

Bár ez már politika XD de van benne vmi :D

Link to comment
Share on other sites

nah elmondom a tutit: ez nem ilyen kacsa hír mert ha megnézitek hogy mi történt a 20. században és hogy a 21. században hogyan folytatja ezt az emberiség akkor rájöhetünk hogy ezel az életstílussal ez lehet az utolsó évszázada a földnek és ezzel együtt az emberiségnek is. Szennyezünk mindent ami körölöttünk van.. és ezt mind miért? hogy nekünk jobb legyen, hogy gazdagabbak lehessünk mert rohadtul móhó emberek is vannak és a földön pedig hatalmas problémák és ugyan ha 2050 körül még életben leszek.. amire nem sok esélyt látok mert szarok az egészségügyi mutatók és én akkor lennék 60 éves..

 

vannak akik elmennek emellett: " ugyanmár , ez hülyeség " de én ugy gondolom hogy ez hatalmas probléma és az emberiségnek meg a kormányoknak nem azzal kéne foglalkozniuk hogy x ezer fegyvert gyártson le y óra alatt hanem hogy megmentse a földet és az emberiséget.

 

Ezt gondolom.. nemtom érthet? e :)

Link to comment
Share on other sites

Majd beindul za új népvándorlás azokról a területekr?l amik víz alá kerülnek . Eltapossák az országunkat az adómentesgazdag - kisebbségi bevándorlók , aztán megindul a harmadik világháború , mivel létkérdés lesz a nyersanyag és vízmentes term?föld , ami ugye majd az Orosz területeken fog maradni , mert távol esik a tengerekt?l - óceánoktól .Én ezt úgy 2050 - 2060 közé rakom .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Most nem azért de nézzük már végig, hogy már mennyi minden fenyegeti a földet...

- Megolvad a jég a sarkokon, és egy csomó terület víz alá kerül

- Kifogynak a készleteink

- Akár egy háború sem kizárt, ami a mai világban elég durva lenne (van egy pár atombomba a Földön)

Stb...szóval már tényleg fogy az idő...

Mindenki csak mondja, hogy tenni kéne valamit, de nem tesznek. Ha meg megpróbálnak tenni valamit, a többi lehetetlenné teszi azt, vagy már alapból lehetetlen ötletük van.

Link to comment
Share on other sites

Ebben az utolsó 2-3 évben annyit tolódtak el az évszakok Magyarországon, hogy ezelőtt el sem tudtam volna képzelni ilyesmit.Gondoljatok bele tavaly Júniusban szinte egész végig esett az eső, és csak július közepétől volt nyári idő.Most meg már Január van, és egész télen nem esett hó. :(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...