Jump to content
PirateClub.hu

Saláták


Crystal
 Share

Recommended Posts

Melyiket?

Sztem hát én a kígyóubit javaslom, de ha a kertből szeded sztem az is jó, a kicsi rücskös uborka. De ha ottholról szeded VIGYÁZZ!! Csakis csak reggel sőt! Hajnalban szedd le mikor hűvös van, mert máskülönben keserű lesz.

Link to comment
Share on other sites

tessék:

Majonézes krumplisaláta

 

Hozzávalók:

burgonya

tartármártás

snidling(hagyma)

fehér bors

 

A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg és karikázd fel. Keverj hozzá tartármártást, sózd, borsozd meg (s esetleg még savanyítsd citromlével). Hűtsd le, s tálalás előtt szórd meg finomra vágott metélőhagymával.

Tartármártás= 2tojás, 2dl olaj, 2dl tejföl, egy kis kanál mustár, cukor, só, citromlé.

A tojássárgályához cseppenként habverővel hozzákeverünk 2 dl olajat. (csak egyfelé kavarod) Ha már vajkeménységű, mustárral cukorral sóval és citromlével ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt.

Link to comment
Share on other sites

Hozzávalók:

8 SZEMÉLYRE

az aszpikhoz:

1 -1 kisebb sárgarépa meg petrezselyemgyökér, l darabka zeller,1 darabka póréhagymazöld 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is készülhet) 1 babérlevél, néhány szem,fekete bors fél citrom, 6 dkg zselatinpor 3 tojásfehérje,1 kkanál paradicsompüré a tormakrémhez:

l0 dkg vaj, l2 dkg liszt, 2 dl tej 40 dkg ecetes torma l dl tejszín

l mokkáskanál só fél citrom leve, l evőkanál porcukor

a franciasalátához:

50 dkg burgonya, 25-25 dkg friss vagy,fagyasztott sárgarépa meg zöldborsó 20-20 dkg alma és ecetes uborka 20 dkg kész majonéz

l dl tejföl, l-l csipetnyi só és őrölt bors, l -1 evőkanál mustár és porcukor l mokkáskanál ecet.

az aszpikos sonkatekercshez:

l főtt tojás,l darabka marinált paprika néhány petrezselyemlevél

8 szelet (l6 dkg) gépsonka a tormás sonkatekereshez l6 szelet (32 dkg) gépsonka

a díszítéshez:

salátalevél, petrezselyem, póréhagyma,,főtt tojás, kígyóuborka, retek

 

 

Elkészítés:

Az aszpikhoz a zöldséget megtisztítjuk, földaraboljuk

és a húslevesbe szórjuk. A babérlevéllel meg a borssal fűszerezzük, a karikákra vágott citrommal ízesítjük. 4-5 percig főzzük, a zselatint kevergetve beleszórjuk, és állandó keverés közben további 3-4 percig forraljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, a paradicsompürét beleforgatjuk. Először egy kevés forró lével simára dolgozzuk, azután a többi lébe öntjük. Kevergetve fölforraljuk, majd kis lángon 10 percig főzzük, de ekkor már nem keverjük meg. A tűzről levéve 10 percig pihentetjük, végül habját szűrőkanállal leszedjük, a levet pedig gézen vagy tiszta konyharuhán átszűrjük.

A tormakrémhez a vaj felét egy lábasban fölolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk benne, de megpirítani nem szabad. Állandóan kevergetve a tejet apránként hozzáöntjük, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, és az edény falától el nem válik. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, azután a maradék vajjal, a leszűrt ecetes tormával meg a tejszínnel simára keverjük. Megsózzuk, a citrom levével meg a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.

A franciasalátához való zöldséget megtisztítjuk, külön-külön megfőzzük, majd leszűrve hűlni hagyjuk. A puha burgonyát és répát az almával meg az uborkával együtt egycentis kockákra vágjuk, a zöldborsóval együtt tálba töltjük. A majonézt a tejföllel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a mustárral, a porcukorral meg az ecettel ízesítjük, végül az egészet összekeverjük.

Az aszpikos sonkatekercs készítéséhez 6 deci aszpikot, 20 deka tormakrémet meg 40 deka franciasalátát kimérünk. Egy püspökkenyérformát jeges vízbe állítunk, és aljára 2 milliméter vastagon aszpikot öntünk, majd dermedni hagyjuk. A főtt tojást félbevágjuk, fölszeleteljük, majd egymástól egyenlő távolságban a forma aljára 8-at lerakunk belőle. Ezután a képen látható módon kis kockákra vágott marinált paprikával meg petrezselyemmel díszítjük, és egy kevés aszpikkal meglocsoljuk. Dermedni hagyjuk. A sonkaszeletek egyik oldalára egy csíkban tormakrémet halmozunk, föltekerjük és úgy rakosgatjuk a formába, hogy mindegyik egyegy fél főtt tojásszeletre kerüljön. Annyi aszpikot öntünk rá, amennyi a sonkatekercset teljesen ellepi, és hűtőszekrényben kocsonyásodni hagyjuk. A maradék aszpik felét (kb. 1 decit) a franciasalátába keverjük, egyenletesen a töltött sonkára kenegetjük. Kicsit pihentetjük, majd a többi aszpikkal egyenletesen bevonjuk és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután kétféle "sima" tormás sonkatekercset készítünk. Az egyikhez 8 szelet sonka egyik oldalára egy csíkban tormakrémet halmozunk, és föltekerjük. A másikhoz a maradék tormakrémmel újabb 8 szelet sonkát egyenletesen megkenünk, föltekerjük, és mélyhűtőben fél órát dermesztjük, mert csak így szeletelhetők. Tálaláskor a maradék franciasalátát (kb. 1,2 kg) egy nagy vagy két kisebb tál egyik oldalára halmozzuk. A tormás sonkatekercset ráfektetjük, a mélyhűtőben tartott tekercseket pedig fölszeletelve körérakjuk; mindkettőt aszpikkal megkenjük. A kocsonyázott sonkatekercset a formából kiborítjuk (ehhez előbb néhány másodpercre forró vízbe állítjuk), majd forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és a tálra tesszük. Tormakrémmel és apró kockákra vágott aszpikkal, salátalevéllel, petrezselyemmel, főtt tojással, esetleg fürjtojással, kígyóuborkával, retekkel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 ÓRA 4O PERC EGY ADAG: 2479 KJ/593 KCAL

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Csirkesaláta gyümölccsel

 

Hozzávalók 2 személyre:

 

-2 kisebb vagy egy nagyobb sült csirkemell vagy grillezett csirkemell

-2dl joghurt

-pár szem mandarin

-1-2 szem kiwi

-fél maréknyi dióbél

-majonéz

-só

-bors

 

Pofonegyszerű az elkészítése:

A húst szigorúan kézzel cafatokra tépkedem hozzáadom a mandarin darabocskákat, a kiwibelsőt és a dióbélt. Összekeverem a joghurttal a sót és borsot majd egy evőkanálnyi majonézt is hozzadok. Ebbe beleforgatom a húsos-gyömölcsös készítményt és hűtőbe rakom fóliával letakarva. Fél nap elég neki hogy összeérjenek az ízek :)

 

Pirítóssal egész egyszerűen felülmúlhatatlan! ;)

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...