Jump to content
PirateClub.hu

Saláták


Crystal
 Share

Recommended Posts

Citrussaláta almás öntettel

 

Hozzávalók: salátalevelek vegyesen, 1 piros grapefruit, 1 narancs, 2 zöldalma, 0,5 dl almaecet, só, őrölt fehérbors, 1 teáskanál méz, 1,5 dl olívaolaj

A díszítéshez: ribizli vagy gránátalma

 

A salátaleveleket többszöri hideg vízben mossuk meg jól. Csepegtessük le, majd salátacentrifugával a felesleges vizet távolítsuk el. Rendezzük el salátás tányérokon.

 

A grapefruitot és a narancsot hámozzunk meg úgy, hogy a fehér héját is vágjuk le. Szeleteljük fel cikkekre. A zöldalmát vágjuk négyfelé, magházát vegyük ki, majd ezt is szeleteljük fel. Tegyük a zöldsaláta levelek tetejére.

 

 

20050329citrussal1.jpg

 

 

Az öntethez hámozzunk meg egy almát és a finomlyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük egy kis tálba, öntsük rá az almaecetet, csipetnyi sót, kevéske őrölt fehérborsot, a mézet és az olívaolajat. Keverjük jól össze, majd csorgassuk meg vele a salátánk tetejét.

 

Piros ribizlivel vagy gránátalmamaggal szórjuk meg.

Link to comment
Share on other sites

Céklacsírás saláta vérnarancs öntettel

 

Hozzávalók: többféle salátalevél: ruccola, spenót, radicchio, fejes saláta, lolo rosso, sárgarépa, céklacsíra, 1 vérnarancs, fél evőkanál mustár, 1,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj, fél citrom leve, 1 teáskanál méz, só, őrölt bors

 

Természetesen egyféle hagyományos fejes salátából is elkészíthetjük. A salátaleveleket többször hideg vízben alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le és salátacentrifugával a felesleges vizet távolítsuk el. Salátás tányérra tálaljuk, színek szerint rendezzük szépen el, tetejére reszelt sárgarépát és egy csomó friss céklacsírát tegyünk.

 

Az öntethez a vérnarancs levét préseljük ki, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a mustárt, az olívaolajat, a citromlevet, a mézet, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk össze.

 

 

20050323ceklacsir1.jpg

 

 

Fogyasztás előtt ezzel az öntettel csorgassuk meg a salátát. Salátánkra tehetünk meghámozott és felszeletelt vérnarancsot, mandarint és narancsot is. Pirított magvakkal tehetjük még izgalmasabbá.

 

A salátaöntet hűtőben egy hétig eltartható.

Link to comment
Share on other sites

Grillezett Szent Jakab-kagyló citrussalátával

 

Hozzávalók: fejenként 3 Szent Jakab-kagyló hús, rózsabors, szárított kapor, fél citrom, só, olívaolaj, salátafélék vegyesen (lollo rosso, galambbegy, ruccola, tépősaláta), 1-1 grapefruit, narancs és mandarin

A salátaöntethez: fél citrom leve és lereszelt héja, 2 teáskanál mustár, só, őrölt bors, 3-4 evőkanál olívaolaj

 

A kagylóhúst mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Fűszerezzük összetört rózsaborssal, szárított kaporral, pár csepp citromlével és sóval. Csorgassuk meg pár csepp olívaolajjal, hogy a fűszerek íze még jobban ki tudjon oldódni és jól átjárja a kagylót.

 

Készítsük el a salátát. Én mindig többféle színes salátát szoktam használni. Hideg vízben mossuk meg jól a leveleket, tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le. Érdemes már előző nap megmosni és letakarva, szűrőedénnyel együtt betenni a hűtőbe.

A salátaleveleket tegyük nagy tányérra, rendezzük el ízlésesen, tetejére meghámozott és cikkekre vágott grapefruitot, narancsot, mandarint tegyünk.

 

 

20050316szentjaka1.jpg

 

 

Egy kis befőttes üvegbe csavarjuk ki a fél citrom levét, adjuk hozzá a mustárt, a citrom lereszelt héját, egy csipetnyi sót és őrölt borsot. Öntsük rá az olívaolajat, zárjuk le az üveget és jól rázzuk össze. Ezzel az öntettel csorgassuk meg a salátát.

 

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, tegyük bele a fűszerezett kagylót, és erős lángon mindkét oldalát süssük pirosra. A kagylót nem szokták teljesen átsütni, mert akkor kemény lesz, úgy a legfinomabb, ha közepe egy picit nyers marad.

 

A szépen elrendezett saláta tetejére tálaljuk.

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A harcsát vágjuk szeletekbe és miután besóztuk, forgassuk meg lisztben; később mártsuk felvert tojásba, végül reszelt zsemlyemorzsába. Tegyünk egy lábasba nem igen sok, de nem is nagyon kevés zsirt; annyit, hogy a hal el ne pörkölődjék benne. A zsirt egy darabig tartsuk láng-tüzön és mikor forró, rakjuk bele a zsemlyemorzsás halszeleteket. Amint a halszeletnek a zsirban lévő fele megpirult, forditsuk meg és ha mind a két oldala szép sárgára sült, szedjük ki hosszu tálba. A halszeleteket rakjuk egymás mellé. Sütés után czitrom szeletekkel megrakva, azon forrón tálaljuk fel.

 

user posted image

Link to comment
Share on other sites

Tenger gyümölcsei ínyencsaláta

 

 

user posted image

 

Hozzávalók:

• 50 dkg polip, 30 dkg tintahal

• 20 dkg koktélrák, 50 dkg kagyló

• 2 szál zeller

•10 dkg zöldbab

• 2 burgonya, 6 koktélparadicsom

• 1 csokor apróra vágott petrezselyem

• 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve

• 3 evőkanál olívaolaj, só, bors

 

Elkészítés:

A rákot megtisztítom, a kagylót, a tintahalat és a polipot váltott vízzel öblítve, alaposan megmosom. 2 liter vizet felforralok, hozzáadom a citromlevet, egy szál zellert és egy gerezd fokhagymát, majd ebben mintegy 45 perc alatt puhára főzöm a polipot. Egy másik edényben a meg-hámozott burgonyát egy szál zellerrel 20 perc alatt puhára főzöm, félidőben hozzáadom a zöldbabot. A zöldséges vízben először a rákot, majd mintegy 40 perc alatt a tintahalat is megfőzöm. Végül egy másik edényben kifőzöm a kagylókat is, és amelyik zárva marad, azt kidobom. A zöldbabot feldarabolom, a kész polipot, a tintahalat és a koktélparadicsomot is darabokra vágom, a kagylókat kiszedem a héjukból, és az egészet egy nagy tálban öszszekeverem a zöldségekkel. A salátát olívaolajjal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Őszi gyümölcssaláta

 

Hozzávalók: 3-4 körte, 3-4 őszibarack, 8-10 ringlószilva, 2 fürt szőlő (piros és fehér), 2 evőkanál méz, durvára vágott dió

 

Alapos mosás után meghámozzuk a körtét és az őszibarackot, majd felkockázzuk. Négybe vágjuk a kimagozott ringlószilvákat. Leszemezzük a szőlőt és a gyümölcsöket vegyesen egy üveg tálba tesszük. Rácsorgatjuk a mézet, gyengén átforgatjuk és a durvára vágott dióval díszítjük.

 

Forró gyümölcssaláta

 

Hozzávalók:

12 szem aszalt sárgabarack

12 szem kimagozott aszalt szilva

10 dkg mazsola

1 l frissen facsart narancslé

kevés fahéj

4 banán

1-2 ek rum

 

Elkészítés:

A narancslébe beletesszük a szilvát, a mazsolát, a sárgabarackot és a fahéjat és lefedve 10 percig fozzük.

Közben a banánokat megtisztítjuk és felszeleteljük, majd a narancslébe tesszük és még 2-3 percig a tuzön hagyjuk.

Rummal ízesítjük és azonnal tálaljuk.

 

Gyümölcssaláta fenségesen

 

Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 1 doboz őszibarackbefőtt, 2 db alma, 2 db kivi, 15 dkg eper, 1 db körte, néhány szem májusi (vagy koktél) cseresznye, fél dl citromlé, fél dl Triple sec (vagy Grand marnier likőr), cukor, szükség szerint 2 dl víz, csipet só

 

Vízzel cukorból szirupot főzünk. Kihűtjük, hozzákeverünk csipet sót, citromlevet, Triple sec likőrt, majd a konzervek levét is. Megmossuk a nyers gyümölcsöket. A konzervgyümölcsökkel együtt feldaraboljuk, és bekeverjük az elkészített lébe. Hűtőszekrénybe helyezzük, hogy az ízek összeérjenek. Jól lehűtve tálaljuk. Az ilyen típusú salátákat készíthetjük friss idénygyümölcsökből is. Egzotikus gyümölcsökből készítve Triple sec helyett Grand marnier likőrrel igazán fenséges.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Kukoricasaláta Kaliforniából

 

Hozzávalók 4 személyre: 40Dkg kukoricakonzerv,1 nagy fej lilahagyma, 4 tojás, 2 pár virsl, 2dl tejföl, 1ev?kanál mustár, 1csaokor petrezselyem,só,1kiskanál cukor...

 

Elkészítés:

A kukoricát lecsöpögtetjük és az apróra vágott lilahagymával összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott, f?tt tojásokat meg a fölkarikázott virslit. A tejfölt mustárral kevés sóval és cukorral simára keverjük és a virslis kukoricasalátára öntjük,majd fölaprított petrezselyemmel megszórjuk.

10-15 percig a h?t?ben tároljuk..és utána kerülhet az asztalra...

 

Hidjétek el, megéri kipróbálni!

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Tzatziki (fokhagymás, joghurtos uborkasaláta)

 

Hozzávalók: 1 db fél literes joghurt, fokhagyma, 1db uborka, só, pici olivaolaj(egy kanál), pici citrom lé(nem fontos)

Lereszeljük az uborkát, megnyomkodjuk, a levét leöntjük róla, hozzáadjuk a joghurtot(nem gyümölcsjoghurt), belenyomunk mondjuk 3 gerezd fokhagymát, belerakunk egy kicsi olivaolajat, egy pici citromlevet, összekeverjük és a végén egy kevés sót is belekeverünk.

 

Tegnap csináltam egyet, amit így csináltam. :) Finom lett, csak a joghurt miatt híg. Próbáltam elötte kicsöpögtetni, de szétszakadt a kávész?r?... <_< legközelebb nemtom mit csinálok vele, mondjuk vmi ruhába, vagy ilyen hülye pelenkába rakom. :D

Én csináltam ezt a receptet, úgy hogy megnéztem egy párat és összeraktam ;)

 

Ti hogy szoktátok csinálni?

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Nekem van a tzatzikire egy másik receptem! Nyári munkahelyemen gyroshoz adtuk öntetként!

A recept egy kicsit nagyobb tételre szól, de szerintem össze lehet hozni pár adagra is!

 

4 nagy tejföl

16 kis kefír (a lényeg, hogy mindig 2x annyi tejföl mint kefír)

4 ev?kanál majonéz

1 ev?kanál fokhagymakrém

1 ev?kanál fehérbors-1 ev?kanál feketebors

2 ev?kanál porcukor

egy fél medve méz! (tudjátok van olyan méz ami medvében van benn, arról van szó)

2 kupak citromlé

Salátákhoz is igen jól passzol!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Helo!

 

Zöldséges tésztasaláta a la italiana :)

 

 

Egy újabb kedvencemet hoztam el nektek :) Egyszerű, laktató, de mégis könnyű :)

 

Hozzávalók:

 

- Fél zacskó PANZANI spagettitészta

- fél kígyóuborka

- 3 közepes méretű retek

- 3 szál újhagyma vagy 1 nagy (vagy két kisebb) fej lilahagyma

- 2 darab kaliforniai paprika (lehet sárga, piros vagy zöld is)

- 1-2 szem friss paradicsom

 

+ ha fel akarjuk tuningolni akkor mehet bele kukorica is :)

 

- 2 nagy pohár tejföl

- pici mustár

- majonéz

- cukor

- só

- bors

 

 

A spagettit a szokásos módon sós vízben kifőzöm, majd leszűröm és félrerakom. A paradicsom kivételével minden zöldséget felszeletelek illetve felkockázok. Lehetőleg minél apróbb darabokra, mert úgy a guszta :P

Egy tálba beleöntöm a tejfölt, hozzáadok körülbelül 2 evőkanál mustárt, de ez a mustár fajtájától függ. Van ami erősebb, van amelyik lágyabb ízű. Koch mustárból 2 evőkanál kell :)

Körülbelül 4 evőkanál majonéz mehet bele. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Ezek után pedig kevés cukrot adunk hozzá, éppen annyit, hogy kiegyenlítse a mustár, só és bors erősebb ízét.

 

A tésztát egy esztétikus tálba öntjük majd a kapott ínycsiklandó masszával nyakonburítjuk és lazán összeforgatjuk. Díszítésképp a tetejére petrezselyemzöldet teszünk, majd a cikkekre vágott paradicsomdarabokkal körberakjuk.

 

 

Jó étvágyat! :)

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cézár saláta csirkével

 

 

Hozzávalók 4 személy részére:

-50dkg csirkemellfilé

-fél fej saláta

-50dkg uborka

-50dkg paradicsom

-1dl tejszín

-2dl ezersziget salátaöntet(hiper és szupermarketekben lehet kapni viszonylag olcsó)

-2dl tejföl

-kevés oliva vagy sima olaj ki hogy szereti

-10dkg trapista sajt

só, szárnyas fűszerkeverék

 

Elkészítés

A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerkeverékkel meghintjük, és 2dkg olajon átsütjük, majd egy kis vízzel megpároljuk.

Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot a csíkokra vágott uborkát.

Elosztjuk rajta a csirkehúst és leöntjük a tejszínből, ezersziget öntetből, és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olivaolajat, és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

Ha valakinek ez bonyolult akkor ajánlom neki itt Kálban a lokomotív vendéglőt:) :P:lol:

Módosította spirituell
Link to comment
Share on other sites

Életerő-saláta

Hozzávalók 4 személyre:

 

 

1 fejessaláta, 40 dkg túró, 4 szelet ananász, 2 narancs, 2 evőkanálnyi mazsola, 1 evőkanál hámozott tökmag, 1 kis fej lilahagyma, 1 evőkanál citrom, olívaolaj, só

 

Elkészítése:

 

Mossuk meg a salátát, a leveleket szépen rendezzük el a tányérokon. Hámozzuk meg a narancsot, szedjük gerezdjeire és vágjuk kockákra. Daraboljuk fel az ananászt is. Keverjük össze a gyümölcsöket, adjuk hozzá a mazsolát, a túrót, a felkarikázott hagymát, sózzuk meg. Osszok el a salátaleveleken ezt a keveréket, majd locsoljuk meg a citromlével és az olajjal, tetejére hintsünk egy kevés tökmagot.

 

 

Krémsajtos ubisali:)

 

Hozzávalók: 20 dkg krémsajt, 1 citrom leve, 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg kígyóuborka, só, bors

 

Elkészítés:

 

A vöröshagymát finomra vágjuk, az uborkát vékonyra szeleteljük, kicsit megsózzuk. Ha levet enged, azt leöntjük róla. Egy másik tálban a krémsajtot alaposan szétnyomkodjuk villával, citromlevet és olívaolajat keverünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a hagymát, az uborkát, sózzuk, borsozzuk, és óvatosan össszekeverjük. Fél órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

 

Banános szendvics

 

Hozzávalók: 1 főre: 4 szelet toast-kenyér, simán, vagy kicsit megpirítva; 1 karikára szelt banán (a már érettebb fajtából); kevés vaj.

 

Az enyhén megpirított v. pirítatlan kenyereket vékonyan megvajazzuk, majd a banánkarikákat szorosan egymás mellé rakjuk az egyik kenyérre. A másikat is rátesszük, tenyerünkkel összenyomjuk, hogy ne váljanak széjjel, majd a szendvicset saroktól-sarokig keresztben elvágjuk, hogy két, háromszög alakú szendvicset kapjunk. Tea mellé remek!

 

Amszterdami sajtsaláta

 

* Hozzávalók:

 

25 dkg edami sajt, 2 lédús körte, 1 kis fej hagyma, ½ gerezd fokhagyma, 4 ek citromlé, só bors, 4 ek ola 1 csokor snidling

 

Elkészítés:

 

A hagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymt összezúzzuk, majd a hagymákat a citromlével együtt az olajhoz keverjük.

Sóval, borssal ízesítjük. A körtét negydekbe vágjuk, magházát kiszedjük, majd húsát felkockázzuk. A sajtot kb.

ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a körtét. A sajtot és a körtét összekeverjük, és a salátaöntetet azonnal ráöntjük, hogy a körte nehogy megbarnuljon.

Kb. 30 percig állni hagyjuk, hûtve fogyasztjuk.

Tetejét megszórjuk az összevágott snidlinggel.

 

Narancsos saláta

 

Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 kötés retek , 1 kanál almaecet, 2 narancs, egy fél pohár dióolaj, só, bors

A salátát csíkokra vágjuk, a retkeket felszeleteljük, majd összekeverjük, hozzáadva a sót, borsot, az almaecetet és az olajat. Ráhelyezzük a narancsszeleteket, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Fogyi sali:)

 

Hozzávalók:

 

paradicsom, saláta, újhagyma, tojás, répa, 1 doboz kefír joghurt, sajt, tejföl, kígyóuborka

 

Elkészítése:

 

A paradicsomot és a salátát meg az uborkát apróra vágjuk az újhagymával együtt. Utána a répát és a sajtot lereszeljük.Az 1 doboz kefírt meg a tejfölt összekeverjük. Majd egy nagy tálba összeöntjük az egészet és a végén rászorjuk a sajtot, tojáskarikákkal díszítjük.

 

Remélem egyenlőre ennyi elég lesz:)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...