Jump to content
PirateClub.hu

Kiolvasható a szemünkből, ha szomorúak vagyunk


Gospel
 Share

Recommended Posts

Hogyan olvassuk ki mások szeméből a szomorúságot és hogyan érintenek minket társunk fájdalmas élményei?

A University College London kutatói, Neil Harrison és Hugo Critchley a Social Cognitive and Affective Neuroscience című folyóiratban tették közzé a szomorúság és a tekintet kapcsolatát vizsgáló tanulmányukat. Mindenki előtt ismert, hétköznapi tény, hogy egymásra nézve hamar felismerjük, ha ismerősünk szomorkodik: a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan miből állapítjuk ezt meg.

 

Vizsgálati alanyaiknak különféle érzelmeket kifejező arcfotókat mutattak, majd arra kérték őket, hogy a látott arckifejezéseket értékeljék az érzelmek intenzitása, illetve az alapján, hogy a kifejezett érzelem mennyire tekinthető pozitívnak vagy negatívnak. A résztvevőknek ezt követően ugyanezeket az arcokat mutatták, miközben megmérték pupilláik méretváltozásait.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a bánatos szemeket kisméretű pupillákkal sokkal szomorúbbnak értékelték a résztvevők, mintha valakinek tágabb volt a pupillája; további eredmény, hogy a szomorkodó tekintetek hatására a képeket szemlélő személyek pupilláinál is fokozott összehúzódást lehetett megfigyelni. Egyértelmű tehát, hogy az arckifejezések és a testtartás mellett a pupillaméret alapján is képesek vagyunk leolvasni társunk szomorúságát, és öntudatlanul bár, de mi magunk is átvesszük ("tükrözzük") ezeket az érzelmeket.

Link to comment
Share on other sites

számomra az egyértelmű volt idáig is, hogyha vkire rátekintek, akkor azonnal látom az arckifejezésén, hogy szomorú, de a pupilláját idáig nem vizsgáltam :P szipi

Link to comment
Share on other sites

Ez nagyon igaz szerintem is,ha valakinek mélyen a szemébe nézel ,a tekintete rengeteg mindent elárul a leki állapotáról.

Link to comment
Share on other sites

Köszi GhettoGospel ezt az érdekes cikket.

Nem véletlenül mondják, hogy "a szem a lélek tükre" :):)

 

A szem a lélek tükre - szokták mondani.

És valóban. A szem rengeteget elárul tulajdonosáról, annak érzéseiről, gondolatairól. Ha belenézünk a másik szemébe, rögtön tudjuk, hogy szimpatikusak vagyunk-e neki, vagy sem. Ennek tudományos magyarázata is ismert. Ha a szembogarunk kitágul, az azt jelenti, hogy a másik rokonszenves számunkra. Ha összehúzódik, akkor ennek ellenkezőjéről van szó. Mivel kék szemű embereknél jobban megfigyelhető e jelenség, mint barnáknál, ezért mondjuk azt, hogy a kék szem hideg, míg a barna meleg, s ezzel nyugalmat, barátságot áraszt. A szemnek tehát több funkciója is van, és mivel sokat elárul rólunk, ezért szemhéjfestékkel, pillafestékkel vagy kihúzással titokzatossá tehetjük.

 

A szem nagyon érzékeny a környezet ingereire, az alatta lévő bőr csupán 0,5 mm vastagságú, ezért különösen nagy gondot kell rá fordítanunk. A szem magától tisztul a könny hatására, de ha még csillogóbb szemeket szeretnénk, jót tesz a szemfürdő. A mosdóba meleg vizet engedünk, majd egy kis kamillateát töltünk hozzá. Ezután belemerítjük az arcunkat, és a víz alatt kinyitjuk a szemünket.

 

Ha szemünk túlzott terhelésnek van kitéve, feldagadhat, megduzzadhat. Ekkor jön jól egy meleg borogatás. 2 tasak fekete teát, kamillateát vagy hársfateát leforrázunk vízzel, majd kicsit hűlni hagyjuk, és melegen a csukott szemünkre helyezzük.

 

Időben el kell kezdeni a szemráncok kialakulásának késleltetését. Mindenekelőtt fontos, hogy sminkünket minden nap mossuk le. Másrészt különféle krémek állnak a nők, és akár férfiak rendelkezésére is.

 

Ha sötét karikák húzódnak szemünk körül, valószínűleg oxigénhiány van a háttérben. Ilyenkor jót tesz egy séta, vagy egyszerűen csak a dohányzásról kéne leszoknunk, hiszen a nikotinélvezet is okozhat oxigénhiányt.

 

A szemünket nem árt erősíteni sem. Erre megvannak a jól ismert szemtorna gyakorlatai, de ami még fontos, az a helyes táplálkozás. Együnk minél több spenótot, répát, paradicsomot, narancsot, májat és tojást.

Link to comment
Share on other sites

Keresgéltem és ezeket találtam:

 

LÁTÁSJAVÍTÓ TIPPEK

 

Mit tegyünk, hogy megelőzzük ezt az állapotot? Hogyan szüntethetjük meg a már kialakult látáshibákat (rövidlátás, távollátás, időskori szemgyengeség, az asztigmatizmus egyes esetei)? A megoldás egyszerű és nagyszerű: mivel a látáshibák okai bizonyos szemállapotok konzerválódásában keresendők, a szemnek mozgásra, gimnasztikára, pihenésre és ellazulásra van szüksége, hogy ismét rugalmassá váljon. Ezt bármely más izmunk esetében mindenki kézenfekvőnek és magától értetődőnek gondolná, miért pont a szemizmok jelentenének kivételt a szabály alól?

 

Következzen néhány hasznos gyakorlat azoknak, akik szeretnék karban tartani, illetve javítani látásukat:

 

1. Tenyerezés

 

Napi 2-3-szor 10 percig végezzük a gyakorlatot. Helyezkedjünk el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyököljünk rá és hajtsuk a fejünket a tenyerünkbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyerünket tartsuk lazán, ne nyomjuk a szemgolyót! A szemünket csukjuk be, és élvezzük, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látunk, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, amely a percek múltával enyhül, alábbhagy. Ha jólesik, a háttérben relaxációs zene szólhat.

 

2. Pislogás

 

A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokjunk rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogunk egyet! Ez a normális gyakoriság, csak feszült idegállapotban könnyen megfeledkezhetünk róla.

 

3. Szemfürdő

 

Reggel-este mossuk meg a szemünket! Reggel, ébredés után csukott szemünket nedvesítsük be előbb meleg, majd hideg vízzel (20-20-szor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb 20 hideg vizes, majd 20 meleg vizes öblítés következzék! A hideg víz élénkít, öszszehúzza az ereket, a meleg pedig ellazít, így a váltófürdő serkenti a szem vérkeringését. Elalvás előtt már ne olvassunk és főleg ne nézzünk tévét, mert újra megfeszülnek tőle szemizmaink!

 

4. Természetes nézés

 

Ne fixáljunk mereven egy pontot a tekintetünkkel, mindig mozgassuk, tornáztassuk, jártassuk a szemünket, hadd ugráljon közelebbről távolabbra és vissza! Mivel ilyenkor, ha élesen akarunk látni, folyamatosan változtatni kell a fókusztávolságon, a szemlencse, a függesztőrostok és a szemizmok állapota pillanatról pillanatra változik, ez remek torna a szem számára.

 

5. Közel-távol

 

A szem alkalmazkodókészségét jelentősen javíthatjuk a következő gyakorlattal. Fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy ceruzát vagy egyéb alkalmas tárgyat! Ha semmi sincs éppen kéznél, nyújtsuk ki a mutatóujjunkat! Egyik kezünket tartsuk szemünk előtt kb. 15 cm távolságban, a másikat nyújtsuk ki olyan messzire, amennyire csak tudjuk! Fixáljuk pár másodpercig a közelebbi kezünket (vagy a benne lévő tárgyat), majd a távolabbit, aztán ismét a közelebbit és így tovább 10-szer! Napjában háromszor ismételjük a gyakorlatot!

 

A legismertebb gyakorlatfajták:

# tekintés csak szemmozgással jobbra, balra, föl, le, ferde irányokba, és körbe;

# szándékos tekintetrögzítés a tér vagy sík meghatározott pontjára (mozgás közben is);

# mozgó pont, tárgy követése szemmozgatással (ritmikus és rendezetlen, különböző sík- és térbeli irányú és kiterjedésű mozgások);

# összetérítő szemmozgás: kancsalítás az orrhegyre (rövidlátóknak előnyös)

# akkomodálási gyakorlatok: közeli (olvasási távolság) és távolabbi (2-3 m-re lévő); valamint közeli és távoli ( 5 m-en túli) távolságban lévő tárgyak, képek jelek váltakozó fixálása; a fixált kép, szöveg távolítása, közelítése.

 

A szemüveghordást támogatók és ellenzők tábora lassan 150 éve szemben áll egymással. Napjaink lézeres látásvizsgáló szolgáltatásának *hála* egyre több a szemüveget, kontaktlencsét kiváltó és viselő emberek száma. Pedig nem kellene ennek így lennie, hiszen az egészséges nézési szokásokat bármely életkorban újra meg lehet tanulni és az sem biztos, hogy a gép által mért adatokat készpénznek kell vennünk.

 

Szemtorna gyakorlatok I.

 

Aki szeretné kipróbálni a leghatásosabb gyakorlatot, az naponta, szemüvegét félretéve – először csak néhány percig – sűrűbben pislogva mint eddig, aprólékosan vegye szemügyre környezetét. Később, pl. a tévénézés alatt is precíz részletességgel pásztázza a képernyő minden eseményét. És pislogjon. Az utcán, a metróban se feledkezzen meg az újfajta gyakorlatról. Nem számít, hogy szemüveg nélkül az arcok elmosódnak, bízzunk képességeinkben! Olvasásnál pislogva nézzük a szöveget. Akik nem látják a betűket, nagyobb betűkkel kezdjék, vagy a környezetük elemző nézésével neveljék látásukat.

Pár nap elteltével többen észreveszik, hogy látásuk tisztább egy-egy pillanatra, majd visszaáll a régi állapot. Később a jobb pillanatok sűrűsödnek és minőségi változás áll be.

 

Szemtorna gyakorlatok II.

 

Van, aki a szemtréningnél két lazító gyakorlatra, a szemeltakarásra (tenyerezés, palming) vagy az ingaszerű mozgásra (lengetés) esküszik. A keringés megváltozásával összefüggésbe hozható szemproblémáknál – hályogok, retinakárosodás – és a szemtengelyferdülésnél, asztigmiával rendelkező egyéneknél kiemelten hatásos szemerősítő praktikáról van szó.

 

Takarjuk el szemünket. Fordított V alakban helyezzük szemünkre tenyerünket úgy, hogy minden fényt kizárjunk. Ujjaink az orrunk felett egymáson nyugszanak a homlokon, míg a tenyerek alsó része az arccsonton helyezkednek el. A szemünk csukva van, a szemgolyót nem érintjük. 5-10 percet gyakoroljunk így, miközben gondolataink lassan megnyugodnak. Akár napi többször fél óra is ajánlott. Az idő elteltével lassan húzzuk le kezünket, és nézzünk körül. Pár pillanatig látásunk tisztább lesz. Csak pár pillanatig, ez igaz, de a látás az élesebb pillanatok sűrűsödésével javul, és idővel csökken a dioptria.

Link to comment
Share on other sites

úr istem ez egy akkora nagy baromség úgy ahogy van mért ? te más szeméből nézed ki hogy boldog e vagy szomorú én csak rénézek az arcára

uram isten de sok idióta ember él a földön hihetetlen

 

olyanra még nemgondoltál hogy valaki mosolyog de a szemén látszik hogy legszivesebben sírna?? (és nem örömében...)

igen az arcról is észrelehet venni hogy valaki szomorú-e vagy örül de a szem az amiből igazán látni hogy most mit érez az illető.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

szia dkoma! tudod, az életben vannak olyan nehéz helyzetek, hogy mások előtt úgy kell tennünk mintha minden rendben lenne, tényleg mosolyra kell fakasztani magunkat, de csak látszatból, de ettől függetlenül sírhat a lelkünk, és az meglátszik a szemen. a szem a lélek tükre. gondolom, erre utalhatott a cím is. szipi :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...