Jump to content
PirateClub.hu

Fő a hidegvér!


Szipi
 Share

Recommended Posts

Fő a hidegvér!

 

A címet tessék szó szerint érteni! A hideg vér sokak számára gyógyulást jelenthet, sőt életet menthet, tíz-húsz év múlva pedig még az űrutazásokat is forradalmasíthatja.

 

A hibernálásról, vagyis az élő szervezet lefagyasztásának új módszeréről van szó, amelyet 2005-ben találtak fel. Az addigi módszer, amikor is a testet folyékony nitrogénba merítik (-196 Celsius-fok), nem volt jó, mert a sejtekben lévő víz is megfagyott, a jég pedig szétroncsolta a sejteket.

Az új „Bio Time" módszer lényege azonban teljesen más. A ma még gyógyíthatatlan beteget a módszerrel mintegy „elteszik" a jövőre, amikor a gyógyulásához szükséges szert-módszert már feltalálják, így megmenthető lesz. Az űrhajósok pedig a módszerrel akár évtizedeken át utazhatnak úgy, hogy közben egy percet sem öregszenek, és csak a cél közelében kelhetnek életre, majd a feladat elvégzése után ismét hibernálva térhetnek haza.

A módszer alapja az a régi megfigyelés, hogy a hideg konzervál. A Bio Time módszernek alávetett élőlényeket először érzéstelenítik, majd kezdik lehűteni. A végső cél a plusz egy Celsius-fok. Persze mielőtt ezt elérnék, egy mesterséges szív-tüdő készüléket csatlakoztatnak a szervezethez, és utána jön a „nagy titok", a cég által feltalált, hextend nevű preparátum. Ezt vér helyett fokozatosan az erekbe nyomják. Nem fagy meg még nagyon alacsony hőmérsékleten sem, és képes egy kevés oxigént szállítani a sejteknek.

A Bio Time laboratóriumaiban már sikeres kísérleteket végeztek tengerimalacokkal, kutyákkal, sőt az emberhez közel álló majmokkal is. Mindegyiket olyan állapotba hozták, hogy látszólag megszűntek az életfunkcióik, aztán órákkal később jött az ellenkező folyamat, megmelegítették őket, az ereikből kiszívták a hextendet, és felmelegített saját vérüket pumpálták vissza. Az állatok magukhoz tértek. A vizsgálatok szerint minden szervük úgy működött, mint előzőleg, legfeljebb néhány napig kicsit álmosan mozogtak.

Az első önként jelentkező embereket 2008-ban szeretnék „hibernálni". Természetesen addig még sok hibát kell kiküszöbölni. Például a vérbe esetleg bekerülő kicsiny légbuborékok kárt okozhatnak. Ha az agyat éri károsodás, akár kis mértékben is, az egyrészt egészségi problémákat, másrészt személyiségváltozást is okozhat, amely kockázatot jelenleg a Bio Time kutatói természetesen nem szeretnének vállalni.Vannak, akik ebben más, sokkal közvetlenebb előnyöket látnak.

Sebészek jelezték, hogy ha műtét közben sikerül lehűteni az operált szervezetet, a műtét a jelenleginél tovább tarthat, a sebészeknek több idejük és lehetőségük lesz a jó munkára. Még olyan operációkat is elvégezhetnek majd, amelyekre manapság egyetlen orvos sem vállalkozik. Voltak különben már ilyen műtétek, de ott csak plusz 17 Celsius-fokig hűtötték le a beteg szervezetét, azt is csak viszonylag rövid időre. Ha a hextend segítségével ez az időtartam szinte tetszés szerint kinyújtható, akkor nagyon bonyolult neurosebészeti műtétekre is sor kerülhet. Őrizzük hát meg hidegvérünket!

 

Link to comment
Share on other sites

Megmondom őszintén, én akkor se vállalkoznék ilyen hibernációra, ha a halálos ágyamon feküdnék a kórházba ( mert mondjuk olyan betegségem van amit nem lehet gyógyítani ). Egyszerűen azért, mert ha a betegségem elleni gyógyszert/műtéti eljárást csak 25-30 év után találják ki ( a hibernálásom után 25-30 év ! ), akkor 25-30 év után "ébrednék" csak fel. Én ha a meglátnám akkoriban a világot, hát én megijednék. Meg ott a másik: 25-30 év közben bármi történhet, ne adj' isten kiis törhet egy 3.világháború is. És mi lenne ha pont a 3. világháború közepén ébrednék fel ?! Meg például ott lenne a sok törvény változás, meg akkor azis benn a pakliban, hogy akit ismerek / ismertem azok elhunyhattak amíg én hibernálva voltam :(.

Link to comment
Share on other sites

Viszont ez egy nagyon remek módszer lenne nagyon sok, eddig gyógyíthatatlannak hitt vagy csak nagyon nehezen gyógyítható betegség kezelésére. Tökéletes példa erre a különböző vírusos / retrovírusos fertőzés, pl. a HIV, ugyanis szobahőmérsékleten a HIV vírus szinte azonnal elpusztul. Ugyanez elmondható a többi vírusról is: nem bírják a szélsőséges hőmérsékletet, +5-10 °c körül egyszerűen elpusztulnak...

Link to comment
Share on other sites

Hol lehet jelentkezni önkéntesnek?

 

gondold végig az életedet, és azt is, mi vagy ki fontos benne??? :(. a másik pedig az, hogy képzeld el, elmész innen tőlünk, és akkor ébredsz már fel, amikor a családod, barátaid nem lesznek már. egyedül leszel mint az ujjam. és a világ is nagy változásokon megy majd keresztül, és elveszett ember leszel benne, mert abban az időben már nem az fog dívni, ami a mostani életedben megvan. annyit érsz el legfeljebb, hogy vizsgálni és mutogatni fognak téged mint egy bazári majmot(nem sértésnek szánom), az pedig neked sem jó. szipi

 

Link to comment
Share on other sites

szia kedves sam51! bár igazad lenne..... :( én csak azért írtam ezt, mert ő nagyon jóóóó barátom, kedvelem, ismerem, és tudom, hogy hazárdírozik az életével, és egyszer a fejére fogok koppintani emiatt. B) szipi

Link to comment
Share on other sites

Nem is hazárdírozok! Csak hagyom, hogy az őrangyalom megdolgozzon a pénzéért... :unsure:

A lehetőség meg tényleg érdekelne! Első körben biztos nem lenne több pár óránál, napnál, de biztos, hogy az orvos és egyébb tudományok sokat profitálhatnának a dologból. Ez meg szerintem megér egy kis kockázatot... föleg, ha megfelelő mennyiségű pénz is jár érte... :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...