Jump to content
PirateClub.hu

Nérónak melege van


Szipi
 Share

Recommended Posts

Nérónak melege van

 

Az ókori rómaiak éppoly szívesen tettek jeget az italaikba, ahogyan a mai kor embere. Kr. u. az első században egyetlen lakomáról sem maradhatott el a bőséges mennyiségű jég vagy hó, amelyet a vendégeknek szolgáltak fel, hogy boros serlegükbe szórják. Ez a szokás már csaknem káros szenvedéllyé változott, ahogy a divatos rómaiak a jeges italokat és a dermesztően hideg ételeket fogyasztották.

 

A filozófusok azért kárhoztatták ezt a mohó szokást, mert ebben az egyre fokozódó dekadencia jelét látták. Seneca, az ifjú Néró császár (Kr. u. 54-68) tanítója például így fakadt ki: „Sovány ifjakat láthatunk köpenyekbe és sálakba burkolózva, sápadtan és betegen, akik nemcsak fölszippantják a hólét, hanem valósággal falják a havat! Kis darabokban dobják poharaikba, nehogy fölmelegedjen az italuk, amíg azt elfogyasztják."

Néró császár akár négyszáz kilométer távolról is hozatott magának jeget. Elhatározta, hogy italos amforáit hóval teli edényben tartja - ugyanazon az elven, ahogy ma a pezsgőt hűtik. De hogy ő találta volna fel a bor hűtését, az teljesen alaptalan állítás. Hiszen az athéniak már Kr. e. a hatodik században kettős falú agyagedényeket készítettek kifejezetten a bor hűtésére. Az edények belső üregébe bort, a külsőbe pedig jeget töltöttek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...