Jump to content
PirateClub.hu

A só esete a jéggel


Szipi
 Share

Recommended Posts

A só esete a jéggel

 

A meleg nyári napok után bizonyára hűsítőén hat, ha eltöprengünk: mit teszünk, amikor egy hideg téli napon a ház előtt a járdára fagy a jég. Hát elővesszük a sót, rászórjuk, és a jég felolvad (a járda meg tönkremegy). De hogyan olvaszthatja fel bármi is a jeget, ha közben nem melegít?

 

A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a só csök­kenti a víz fagyáspontját. De ez mit jelent a jég számára? Hiszen az már meg van fagyva!

Ennek azonban éppen az ellenkezője történik: a jég a járdán nem olvad fel oly módon, ahogyan a cukor olvad el a kávéban vagy a teában. Az embe­rek gyakran összekeverik az olvadást és az oldó­dást. Az olvadáshoz ugyanis hőre van szükség. Fel lehet olvasztani a jeget vagy a cukrot, ha melegítjük, de a só nem ezt teszi a jéggel. A só feloldja a jeget!

Általában azért használjuk a felolvadás szót a sózott jég jelenségére, mert azt látjuk, hogy a jég eltűnik, és folyadék - sós víz - marad utána. A tankönyvek és a tudományos kutatók azonban nem esnek bele ebbe a nyelvi csapdába, és ponto­san tudják, hogy itt másról van szó.

Bizonyára már az iskolában megtanultuk, hogy a ,',só csökkenti a víz fagyáspontját". De szó sze­rint véve ez nem igaz. Ha sóval szórjuk be a jár­dánkat, ezzel nem változik meg a víz fagyáspont­ja. Ez a hőmérséklet ugyanis - amely egyformán érvényes az olvadásra és fagyásra - 0 Celsius-fok. Mindig ennyi volt, és ennyi is marad. A tanköny­vek és a tanárok ezért azt magyarázzák, hogy a sós víz fagy meg alacsonyabb hőmérsékleten a tiszta vízhez képest. Ez egészen más állítás.

De hogyan varázsol a só a jégből sós vizet? Itt arról van szó, hogy a nátrium- és klóratomok (pontosabban nátrium- és klórionok) együtt al­kotják a nátrium-kloridot (vagyis a konyhasót), amely erősen vonzódik a vízmolekulákhoz. Ami­kor a sókristály kiköt a jég felszínén, a nátrium és a klór atomjai kicibálnak néhány vízmolekulát a felszínből. Ezek az atomok azután feloldódnak a vízben, így apró, sós vizes pocsolya keletkezik a kristály körül. Ez a csöppnyi sós víz nem fagy meg, mert a fagyáspontja alacsonyabb a környező levegőénél.

A feloldódott nátrium- és klóratomok most már a sós vízben „felbátorodva" kalandozásra indul­nak a jég felszínén, és parányi piranha halak módjára egyre több vízmolekulát harapnak ki a jégből. Ahogy a folyamat zajlik, mind több jég ol­dódik fel a sós vízben, ezért egyre több sós víz ke­letkezik. Végül vagy a jég fogy el, vagy a sós vizes pocsolya válik annyira híggá, hogy a fagyáspontja többé nem marad a levegő hőmérséklete alatt, és újból megfagy. De ekkor már a sós víz csak la­tyakká fagy, nem pedig kemény jéggé. Akárme­lyik eset következik be, ez már győzelem a jéggel szemben.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szipi

köszi ezt a kis rövidített tanórát

igaztöbben tudják már a leírtakat, de sokan nem és az utóbbi csoportba tartozók vagy füllentenek egyet ha írnak hsz-t, h. ezt ők is tudják vagy inkább nem írnak semmit.

Én inkább azt mondanám, h. a köztes állapotban vok, vagyis mindennek egy részét már tudtam, de volt olyan információ is, ami az újdonság erejével hatott, mivel sosem érdekelt a kémia annak ellenére, h. fizikából jó voltam. :D

Link to comment
Share on other sites

egyszerű történéseket élünk meg nap mint nap, és sokszor tényleg nem tudjuk rá a választ, de így most legalább megértjük. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...