Jump to content
PirateClub.hu

Leleplezett örvények?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Leleplezett örvények

 

Az ártatlannak tűnő lebegő levegő sok bajt okoz a földfelszínen is. 1940-ben a Tacoma-szakadék feletti függőhíd egyszer csak félelmetes mozgásba kezdett. A karcsú hídtest mindössze egy tartós szélfuvallatban valóságos papírszalagként kígyó­zott a levegőben, aztán az acélkábelek hirtelen el­szakadtak, és a híd a mélybe zuhant.

 

Ekkor jutott először a mérnökök eszébe, hogy elkészítsék a híd modelljét, és szélcsatornában vizsgálják, mi­ért szakadt le olyan erősségű szélben, amely mit sem árt más hidaknak. Az örvények meglepő „vallomást tettek". Bizonyos szélsebességnél ép­pen olyan ütemben szakadtak el a hídtól, mint amekkora a fémszerkezet saját rezgésszáma volt. így az apró lengések kitérése megsokszorosodott, s végül akkorára nőtt, hogy azt már az acél köte­gek sem tudták ellensúlyozni.

A szélcsatornás modellkísérletek légörvényei szerint még a legegyszerűbb hengeres acéltartály is furcsa táncba kezd bizonyos erősségű szélben, minta hulahopp-karikát fűztek volna a derekára. Ha ez a „hastánc" meghatározott rezgésszámot ér el, könnyen bekövetkezhet a katasztrófa, mint ahogy az angliai Haydockban történt, ahol szinte papírpohárként gyűrődtek össze a szilárdnak vélt acéltartályok.

Ma már tíz-húszemeletes épületeket sem ter­veznek anélkül, hogy ne vennék előbb szemügyre egy szélcsatornában a modellje körül kialakuló légáramlatokat. Az úgynevezett Monroe-jelenségnek ugyanis az a lényege, hogy ha nagy erejű szél ütközik az épületek tetejébe, akkor a légáramlat felfelé szóródik, így alul, a talaj felszínén szívóha­tású légörvényeket kelt. Ebből azután furcsa dol­gok származnak.

A clevelandi Erieview-torony környékén például a szökőkutak egészen más irányba lövelltek a vízsugarukat, mint ahogyan a járókelők várták, és néha, csendes téli időben csak a torony tövében kerekedett hóvihar.

Ezért ügyelnek a szakemberek a hajókémények­re is. A légörvények tanulmányozásának köszön­hető, hogy az óceánjáró hajók kéményei egyre rö­videbbek lesznek. Az elv ugyanis az, hogy a me­netszél a kémény körül alulról felfelé suhanva emeli a füstöt is a magasba. Nem engedi leszállni a hajókémény mögötti hátsó fedélzetre, hanem vízszintesen áramoltatja a tenger fölé.

A légörvények tulajdonságait a sportban is fi­gyelembe veszik. Amikor az ugrósáncon lefelé száguld a síelő, óránként 140-180 kilométeres se­bességre is szert tehet, miközben ott táncolnak körülötte a lassító légörvények! Kanadai kutatók a szélcsatornát hívták segítségül, hátha az örvé­nyek eltüntetésével értékes másodperceket farag­hatnak le a siklási időből.

Sikerült is a síelő szá­mára olyan testhelyzetet találniuk, amely több mint három százalékkal növeli a száguldó sebes­ségét - pusztán a visszahúzó légörvények megsze­lídítése révén.

 

Link to comment
Share on other sites

Hát igen... a szélterhelés...Azért a több 100 Km/h-s sebesség tán 1 kicsit túlzás, de bizony 2-3 m-es kilengést is okozhat 30 emelet felett (cca.100m)...Ja és: Mo.-i lakótelepen is láttam már a huzat miatt símán "kihulló" nagyméretű bukó-nyíló ablakot ...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

sajna idáig nem tudtam hogyan is működik ez, de mostanában láttam a tévében, hogy vizsgálták az árpád híd közelébe épülő építménynek a szélcsatornáját makett formájában. ez lenne a legmagasabb épület. nagyon érdekes látványos dolog volt. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...