Jump to content
PirateClub.hu

Vita a piramisbetonról


Szipi
 Share

Recommended Posts

Vita a piramisbetonról

 

A gizai piramisok részben betonból épültek? Ezt a húszéves vitát lobbantotta fel ismét Michei Barsoum amerikai kutató és két mun­katársa, miután elemeztek három kődarabot a Hufu (Kheopsz) piramisból.

Azt találták, hogy két példány olyan alaktalan szilíciumtartalmú anyagot foglal magában, amely szerintük nem más, mint egyfajta betonból készült ragasztó, amely összetartja a piramis építőköveit. „Ez olyan beton, amely 4500 éve teljesíti felada­tát." Barsoum szerint Egyiptomban az épület­szerkezeteknek legalább a húsz százalékát épí­tették ennek az anyagnak a felhasználásával. Zahi Hawass, az Egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője erős kritikával illeti ezt a ta­nulmányt: „Nem tudjuk, honnan erednek ezek a mintapéldányok. Sohasem adtunk engedélyt semmiféle ilyen kőzetdarabok begyűjtésére. Ez az elnyűtt elmélet csak reklámcélokból tűnik föl újból és újból." Először Joseph Davidovits vetette fel 1986-ban azt az elképzelést, hogy az egyiptomiak betont használtak a piramisok építéséhez. Barsoum most újraalkotta labora­tóriumában ezt a primitív betont. Előállítá­sához csupán mészkövet, kovaföldet, meszet és vizet használt - amivel az ókori egyiptomiak is rendelkeztek -, és állítása szerint olyan anya­got kapott, amely vetekszik a legerősebb mo­dern betonokkal.

Link to comment
Share on other sites

Hát igen... Bár én azt tanultam anno, hogy a természet is képes ilyen "csodákra", de lehet benne valami... Amúgy: a kínai nagy-fal egyes részeit pedig főtt rizs péppel készített habarccsal készítették és úgy tudom, hogy ennél keményebb és tartósabb kötőanyag a mai napig nem létezik...

Link to comment
Share on other sites

Hello mindenki!

 

Én szoktam ezeket a csatornákat nézni ám ! (igaz nagyon ritkán)

és szentem sok okosat és érdekeset mondanak benne ;)

ez a "betonpiramis" ügy lehet hogy csak reklám.... sztem az lehet, de attól függetlenül érdekes!

 

Köszi az infot Szipi ;)

Link to comment
Share on other sites

Csak tájékoztatásul biohazárdnak: A Disc., a Nat Geo., a Spektrum színes szórakoztató "szélesvásznú" félismeret-terjesztő csatornák...Olyan, mint rajzfilmekben a Lolka-Bolka...

Csak tájékoztatásul xyzzs-nek elözö hsz-ban figyelembe vettem a fórum átlag korosztályát akik nem hinnám hogy elolvassák a 6-700 oldalas könyveket. Sokkal inkább megnéznek egy gyorsan letölthetö filmet, ami lehet hagy némi kívánnivalót maga után mégis tájékozódhat belöle az az ember akit csak amatör szinten érdekel a régészet és a történelem ezen része. Sajnálom ha megsértettem érzéseidet a témával kapcsolatban xyzss. Hozzászólásaim semmilyen tekintetben nem célozták a te személyedet.

Link to comment
Share on other sites

Biohazardnak:

OK! No problemo!!! A lényegben -úgy tűnik- 1-et értünk!!!

Amúgy szemét dolog, hogy ezeken a tv csatornákon is iszonyat mennyiségű reklámmal és ajánlóval szakítják meg a filmeket...(Ja a Spektrumon nem, de ott 1-be vagy 15 percig nyomják...) Monnyanak le!!! (Vagy inkább nekem kéne -róluk)

Ja és : azért a 60t-s "kavicsok" beemelését még ki kéne próbálnia a taljánnak gyakorlatban is....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...