Jump to content
PirateClub.hu

Lehetővé vált a vércsoport módosítása


Clark
 Share

Recommended Posts

Az amerikai kutatók találmánya megoldhatja a vérellátók állandó hiányát az univerzális, mindenkinek adható nullás típusú vérből. A prototípus már működik, de a klinikai tesztelés még hátravan. A gépnek tökéletesen kell működnie, mert néhány milligrammnyi átalakítatlanul maradt vér is halált okozhat vérátömlesztéskor.

 

A houstoni Anderson Rákkutató Központ és a ZymeQuest cég munkatársai olyan gépet fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi az emberi vér vércsoportjának megváltoztatását. Vérátömlesztéskor a szervezet a négyféle vércsoport – A, B, AB és nullás – közül csak azt fogadja be, ami megfelel a saját vére típusának; plusz a nullás csoportba tartozó vért, ami afféle jolly joker, minden vércsoportú ember képes befogadni. Ha a szervezetbe nem a megfelelő vércsoportú vér kerül, a vér rögösödik, belső vérzések léphetnek fel, és nagy a halál esélye.

 

A nullás típusú, univerzálisan használható vérből rendszerint hiány van a vérellátókban, ugyanis a véradóknak csupán hét százaléka rendelkezik ilyen vércsoporttal.

 

Nullásgép

A vércsoport-módosító gép működése a koppenhágai egyetem kutatójának, Douglas Clibournnak a felfedezésén, egy antigénnek is nevezett enzimen alapszik. Az antigén (amit az A vércsoport esetében az elizabethkingia meningosepticum, míg a B-nél a bacteorides fragilis nevű baktérium termel) a sejtmembránt fellazítva bejut a vörös vérsejtekbe, és nullássá változtatja a vércsoportot.

 

A gép prototípusa óránként hat infúziós tasaknyi vért képes átalakítani, de még hátravan a klinikai ellenőrzés és tesztelés időszaka, mielőtt munkába állhatna. A szerkezetnek különösen hatékonynak kell lennie: ha egy tasak A vércsoportúból nullássá alakított vérben csupán néhány milligrammnyi A-s marad, az egy B vércsoportú páciens szervezetébe jutva végzetes következményekkel járhat.

 

blood_cells.JPG

 

Ha azonban a gép beválik, óriási segítséget jelenthet a vérellátók számára, hiszen elegendő nullás tartalékot képezhetnének, és például nagyobb baleseteknél, ahol nincs idő az ismeretlen áldozatok vércsoportjának elemzésére, a páciensek azonnal megkaphatnák a nullás vért. Ráadásul az átalakítással megmenthető lenne az a vér is, amit azért nem használnak fel, mert egyszerűen megromlik (a vér 42 napig marad felhasználható, és amerikai felmérések szerint a vérellátók készletének 5-6 százaléka megy tönkre azért, mert lejár a szavatossága).

 

C. Evan Ballantyne, a ZymeQuest alelnöke a Boston Globe-nak nyilatkozva azt is kifejtette, hogy a gép az évi 5,2 milliárdos forgalmat lebonyolító amerikai véripar számára 800 milliós megtakarítást hozhat.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

A vérben lévő valamennyi sejt védőburokkal rendelkezik, annak érdekében, hogy a sejt belsejében lévő anyagok együtt tudjanak maradni, megfelelő működést biztosítva. Ez a védőburok - idegen szóval membrán - azonban nem sima, mint a luftballon, hanem a burkot alkotó fehérjék, cukrok és zsíranyagok (lipidek) ágas-bogas, kitüremkedéseket és behúzódásokat tartalmazó külső felszínt hoznak létre. Talán legjobban úgy lehet elképzelni, mint a vadgesztenyét, védőburkával.

Nos, a sejthártya ezen külső térbeli szerkezetei jelentik a különböző vércsoporttulajdonságokat, amelyek egy adott emberben állandóak, másokkal vagy azonosak, vagy jelentős mértékben különböznek. Fontos tudni azt, hogy ezekből a sajátos ,,kitüremkedésekből", melyeket a szaknyelv antigénnek nevez, sok százezer található egy-egy sejt felszínén. Belátható, hogy ha vérrel szükséges embertársunkat gyógyítani, akkor csak ugyanolyan, vagy hasonló külső formájú sejteket szabad csak beadni.

 

A fő vércsoportok

 

Az orvostudomány több évszázados fejlődése során néhány sikeres és számos sikertelen vérátömlesztés okainak vizsgálata vezetett el ennek felismeréséig és az alapvető tulajdonságok rendszerezéséig, vizsgálhatóságáig. 1901-ben, Karl Landsteiner osztrák orvosprofesszor ismertette a legalapvetőbb fő vörösvérsejtcsoportokat, amelyeket azóta leegyszerűsítve - vércsoportoknak nevezünk.

Ugyancsak az ő nevéhez fűződik annak a sajátosságnak a felismerése, hogy ugyanakkor a vérplazmában mindig található egy olyan fehérje (ellenanyag), amely képes arra, hogy az idegen főtulajdonságú vörösvérsejteket elpusztítsa. Ezen első felismerések bebizonyították, hogy az emberi vörösvérsejtek külső tulajdonságaik (antigenitásuk) szerint négy fő csoportra oszthatók:

 

Az emberi vörösvérsejtek csoportjai: A B 0 AB

 

A vérplazmában lévő ellenanyag neve: anti-B anti-A anti-A, -B nincs

 

Akinek A vércsoportja van, az nem képes befogadni a B és az AB tulajdonságú vörösvérsejteket, miután a befogadó szervezet plazmájában természetesen meglévő anti-B fehérje elpusztítja azokat. Ugyanakkor az is sejthető, hogy a 0 csoportú vörösvérsejtek bárkinek beadhatók, miután a plazmában ,,anti-0" ellenanyag nincsen. Ezzel szemben, az AB- vörösvérsejt tulajdonságú személy szervezete bármely más vörösvérsejtet képes befogadni, mert a plazmája sem anti-A, sem anti-B ellenanyagot nem tartalmaz.

A fentiek alapján régebben a 0 tulajdonságú személyeket „általános” véradónak, az AB tulajdonságú személyeket általános ,,kapónak" nevezték. Ez részben ma is igaz, de a táblázat másik oszlopában benne rejlik a magyarázat, hogy miért csak részben. Amikor vért adunk, akkor a levett vérben benne vannak a vörösvérsejtek, a vérlemezkék, a vérplazma. Ha ezt az úgynevezett ,,teljes” vért minden további beavatkozás nélkül beadjuk a betegnek, akkor már a plazma tulajdonságait is figyelembe kell venni, nevezetesen: ha 0 tulajdonságú teljes vért adunk, mondjuk, A tulajdonságú személynek, akkor a beteg szervezete befogadja a 0 tulajdonságú vörösvérsejteket, de a beadott vér plazmájában a lévő anti-A fehérje elpusztítja a beteg saját Atulajdonságú vörösvérsejtjeit.

Napjainkban ennek megfelelően azt tartjuk, hogy mindenkinek, akinek szüksége van rá, elsődlegesen ugyanolyan tulajdonságú vért kell adni, mint amilyen a fő vércsoportja. Lehetnek viszont szükséghelyzetek, amikor mégis a régi szabályhoz fordulunk segítségért.

Ma már lehetőség van arra, hogy speciális centrifugák segítségével a leadott teljes vérből szétválasszuk a plazmát, a vörösvérsejteket és az úgynevezett „határréteget”, amely a vérlemezkéket és a fehérvérsejteket tartalmazza. A vörösvérsejteket ezután még élettani sóoldattal meg kell „mosni” annak érdekében, hogy a vérplazma maradékait is eltávolítsuk. Az így elkészült oldat, amely csak 0 tulajdonságú vörösvérsejteket tartalmaz, már veszély nélkül adható be az A tulajdonságú betegnek akkor, ha nem áll rendelkezésre megfelelő A tulajdonságú vér (vörösvérsejt).

Link to comment
Share on other sites

Rh faktor Amikor már kiterjedten alkalmazták a vérátömlesztést, azt is fel kellett ismerni, hogy néhány esetben, elsősorban azon betegeknél, akik ismételten vérátömlesztésre szorultak, a fő csoportbeli egyezés ellenére mégis sajátos szövődmények alakultak ki a vérátömlesztés után. A betegek egy kis százaléka az idegen vér után rosszul lett, vérvizelés lépett fel náluk, besárgultak, néhány nap múlva pedig leállt a veseműködésük.

Az orvosi gyakorlat más területén is tapasztaltak akkor még megmagyarázhatatlan dolgokat. Többször előfordult, hogy egészséges szülőknek második, harmadik gyereke a születést követő második-harmadik napon súlyos sárgaságot kapott és sokáig vérszegény volt.

A magyarázatot megint csak Landsteiner és munkatársai találták meg. Megállapították, ha Rhesus-majom vérét nyúlba fecskendezik be, akkor abban olyan fehérjék (ellenanyagok) termelődnek, amelyek a majom vörösvérsejtjeit összecsapják (agglutinálják). Ugyancsak rájöttek arra, hogy minél többször adnak be a nyúlnak majomvért, a keletkező ellenanyagok mennyisége ugrásszerűen növekszik, még akkor is, ha az ismételt idegen vér adása az elsőhöz képest csak hónapok múlva történt. Ezt követően megállapították, hogy az emberek vörösvérsejtjeinek 85 %-át ez az ellenanyag ugyancsak kicsapja.

Bebizonyították, hogy az emberi vörösvérsejtek felszínén nemcsak az előzőekben ismertetett ABO tulajdonságok egyike van jelen, hanem mellettük egy másik is, amit a Rhesus-majom nevéből Rh-faktornak neveztek el. Kiderült, hogy azok a betegek, akiknek vörösvérsejtjei felszínén ez a tulajdonság nem található meg, azaz Rh-negatívak, idegennek tekintik azokat a vörösvérsejteket, amelyek felszínén ez megvan, azaz Rh-pozitívak.

Az emberi szervezet ugyanúgy reagál, mint a nyúl szervezete; az Rh-negatív személy ellenanyagot termel a pozitív sejtekkel szemben, és az ismételt vérátömlesztéseknél ez az ellenanyag elpusztítja a bevitt idegen, Rh-pozitív vörösvérsejteket. Az is kiderült, hogy hasonló jelenség játszódhat le a terhességek során. Az első terhesség során Rh-pozitív magzati vörösvérsejtek juthatnak be az anyába, amelyekre az anya szervezete ellenanyagokat termel, és erre emlékezni fog. A következő terhesség során bejutó magzati sejtek már hamar ellenanyag-termelést indítanak el, ezek pedig elpusztítják a magzati vörösvérsejteket.

A későbbiek során az is kiderült, hogy az ABO- és az Rh-tulajdonság azonossága ellenére még mindig előfordul, hogy a vérátömlesztés során a beteg szervezete egyes véreket továbbra is idegennek tekint, nem fogadja be. Megállapították, hogy a vörösvérsejtek felszínén még további, más tulajdonságok is vannak, melyek egy része „rokonságban” van az elsőnek felismert Rh-tulajdonsággal. Az egyszerű azonosíthatóság érdekében ezen újonnan felismert tulajdonságokat szintén az ABC különböző betűivel nevezték el.

Ennek alapján az Rh pozitív tulajdonságot átnevezték D-tulajdonságnak, hiányát pedig d-tulajdonságnak. Az Rh-család többi különböző tagja a c, C, e, E, elnevezést kapta. A nagybetű az erősebb (domináns) tulajdonságot jelenti, azaz külsőleg ez jelenik meg.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...