Jump to content
PirateClub.hu

Mesonychoteuthis hamiltoni


SomeOne
 Share

Recommended Posts

Rekordméretű tintahalat fogtak

 

Új-zélandi halászok csütörtökön kifogták a legnagyobb ismert tintahalfaj, a Mesonychoteuthis hamiltoni egy példányát. Az állat hatalmas méreteivel megdöntötte az eddigi fogási rekordot.

 

A halászok antarktiszi vizeken szerettek volna sügért fogni, amikor a lény felemelkedett a mélyből, és elkezdte enni az egyik horogra akadt halat. A tintahalat végül kétórás küzdelem után sikerült a halászhajó fedélzetére húzni ? tájékoztatta a Reuterst Jim Anderton, Új-Zéland halászati minisztere. A kifogott állat az első becslések szerint majdnem 12 méter hosszú, tömegét 450 kilogrammra saccolták. Ez kb. 150 kilóval több, mint az korábban kifogott legnagyobb óriáskalmár súlya.

 

A Mesonychoteuthis hamiltoni ennél nagyobbra, akár 14 méteresre is megnő, a belőle készült tintahalkarikák traktorgumi méretűek lennének. Az állat több száz méteres mélységben él, és mivel a tudósok igen keveset tudnak róla, a tenger egyik legtitokzatosabb teremtményének számít. A kifogott példányt az új-zélandi fővárosba, Wellingtonba szállítják, ahol a nemzeti múzeumban fogják megvizsgálni.

 

http://index.hu/cikkepek/0702/tech/polli.jpg

 

A halászok egy héttel azután fogták ki az állatot, hogy japán tudósok bejelentették: először sikerült lefilmezniük egy óriás tintahalat. A felvételeken szereplő faj, a Taningia danae 2 méteres hosszával törpe az óriás tintahalak között. Az igazi rekorder a Mesonychoteuthis hamiltoni, tőle alig marad el az óriáskalmárként is ismert Architeuthis.

Link to comment
Share on other sites

Mikróval akarják kiolvasztani az óriás tintahalat

Komoly gondokat okoz annak a rekordméretű tintahalnak a kiolvasztása, amit még február közepén fogtak ki új-zélandi halászok. Az állatot eddig lefagyasztva tárolták, de a szakemberek most már megvizsgálnák a lényt.

 

A legnagyobb élő tintahalfaj, a Mesonychoteuthis hamiltoni egy példányát antarktiszi vizeken fogták ki véletlenül az egyébként sügérre csalizó halászok. Az állatot kétórás küzdelem után sikerült a halászhajó fedélzetére húzni, ahol rögtön le is fagyasztották. A tintahal 10 méteres hosszával és 495 kilójával abszolút rekorder – a korábban kifogott legnagyobb óriáskalmár testsúlya csak kb. 300 kilogram volt.

 

ekkora halat fogtak

 

Az állatot az új-zélandi fővárosba, Wellingtonba szállították, ahol a nemzeti múzeumban tervezik megvizsgálni. Ez azonban egyelőre akadályokba ütközik: a fagyott tintahal szobahőmérsékleten csak napok alatt engedne fel, és mire a belseje kiolvadna, addigra a külső rétegei elkezdenének rohadni. Az eddigi legéletképesebb terv az, hogy az állatot beteszik egy ipari méretű mikrohullámú sütőbe, és kiolvasztják, mint egy zacskó fagyott pontyszeletet. Léteznek ilyen készülékek, a bútoriparban faanyagokat kezelnek vele. A múzeum illetékesei most elkezdték keresni a megfelelő sütőt. Terveik szerint a vizsgálatok után bebalzsamozzák az állatot, és kiállítják a múzeumban.

 

A Mesonychoteuthis hamiltoni akár 14 méteresre is megnő, a belőle készült tintahalkarikák traktorgumi méretűek lennének. Az állat több száz méteres mélységben él, és mivel a tudósok igen keveset tudnak róla, a tenger egyik legtitokzatosabb teremtményének számít.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...