Jump to content
PirateClub.hu

Hogyan képes a gyík farka újra kinőni?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Ha letörik egy gyík farka, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy az új kinőjön? Vajon befejeződik-e annak a fejlődése, vagy az idő múlásával egyre jobban hasonlít az eredeti, elvesztetthez?”

 

A gyík farkának letörése, illetve regenerálódása közismert tény, viszont elég sok tévhit kapcsolódik hozzá, és a regeneráció hátterében meghúzódó folyamatokról még a tudósok is nagyon keveset tudnak.

 

Az első tévhit, hogy a gyík farka valamilyen külső fizikai behatásra (pl. ragadozó támadása vagy emberi piszkálás következtében) törik le. Bármily meglepő is, a gyík „önként” válik meg a farkától, hozzá se kell érni. Persze csak akkor dobja le a farkát, ha valamilyen veszélyt érez, illetve stresszhatás éri. Ez a jelenség az ún. autotómia vagy öncsonkítás.

 

Másik tévhit, hogy a farok valamelyik csigolyánál válik le. Ezzel szemben a farkon ún. leválási vagy törési zónák találhatók. Ezek a zónák nem a farokcsigolyák között, hanem egyes csigolyák lyukacsos szerkezetű középső részén találhatók.

 

Amikor a gyík megijed, egy hirtelen izom-összerándulástól eltörik a farok a leválási zónában, és ezzel együtt az összes többi itt lévő szövet (hám-, kötő-, izom- és idegszövet) is azonnal elszakad, és a farok önálló életet kezd élni. Hevesen rángatózik, mintha egy másik állat lenne ott, így a ragadozó jó eséllyel támad a farokra, és megkíméli annak a gazdáját. Azért, hogy a farok még vonzóbb legyen, sok gyíkfaj farka színes, feltűnő mintázatú.

 

A farokvesztésért azonban nagy árat fizet a gyík (bár az életben maradás mindennél fontosabb). A letört farokvég körülbelül 10 nap nyugalmi időszak után kezd újra kinőni. A növekedéshez igen sok energiára van szükség. Az új farokba már nem nőnek csontok (tehát nincsenek benne csigolyák), hanem porcos vázra épülnek a többi szövetek.

 

A farok regenerálódása hozzávetőleg 45–60 nap alatt fejeződik be. Az új farok azonban sosem lesz olyan hosszú, hajlékony és színes, mint a régi. Emiatt a gyík hátrébb szorul a rangsorban, és nehezebb lesz párt találnia. Ráadásul nem vetheti be még egyszer a farokletörési trükköt, mivel az új farok már nem képes autotómiára.

 

 

7419.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nagy kösz, mert én sem tudtam, hogy csak 1 X lehet....És: állítólag a csecsemőknél is pl. az ujj (ha nem is 100%-ig , de képes a "visszanövésre"...) Ja és: nekem 11 éves koromban 1 éjszaka alatt heggedt be egy sebem, (2hétig nem javult) ami csak a műtőasztalon derült ki...

Link to comment
Share on other sites

THX Millye :)

Vajon a letört farokra miért nem nő egy gyík? :lol:

 

Ide kapcsolódóan egy kis érdekesség:

Ismeretes tény, hogy az élőlények testi sérülésekor szervezetük elektromos áramot termel. A szalamandra vagy a gyík farkának letörése után meginduló regenerációban az elektromos áramok játszanak irányító szerepet. Kimutatták, hogy a giliszta fejének vagy farkának levágása után, ha külső elektromos teret hozunk létre a giliszta hossztengelye mentén, ennek polaritásától függ, hogy fej vagy farok fejlődik ki a vágás helyén. Kísérletekkel megmutatták, hogy ugyanazon a helyen ismételten farok vagy fej nő ki egyszerűen az alkalmazott külső elektromágneses tér irányításától függően.

forrás:

http://www.grandpierre.hu/20032/elo.htm

 

Egyébként gyönyörűszép állatok a gyíkok, gyerekkoromban terráriumban tartottam és alkalmam volt megcsodálni szépségüket, ja és érdekes módon a kígyóktól rettenetesen félek, azok undorítóak... na mindegy.

:)

Link to comment
Share on other sites

Köszi Millye a cikket, nagyon érdekes, nem is tudtam h csak 1x veszítheti el a farkát. Gondolom hogy egy levállási zóna 1x válhat le, mármint egyre csak nagyobb darab vállhat le, hisz ott még van farok csigolya. És neked is köszi gabesz007 érdekes ez az elektromos tér

Link to comment
Share on other sites

ezeket a dolgokat nagyjából tudtam, de azt nem hogy az eredeti elhagyása után nem tudja az újonnan kinőttet "elhagyni"...

 

csatlakozom ezt én se tudtam!! És a gyíkoknál télleg vannak rangok? Azt hittem csak párzási időszakban jönnek "össze" !!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...