Jump to content
PirateClub.hu

Lekvár


grabo
 Share

Recommended Posts

Áfonyalekvár

 

user posted image

 

Hozzávalók:

1 kg áfonya

1 citrom leve

1/2 mokkáskanál őrölt koriander

1 kg befőző cukor

 

Elkészítés:

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk).

A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk.

A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Link to comment
Share on other sites

Citromos baracklekvár

 

Hozzávalók: (kb. 6 db 2 dl-es üveghez):

1,3 kg őszibarack (1 kg gyümölcshús)

10 citromfű-levél

2 narancs leve

50 dkg befőző cukor speciál 2:1

 

Elkészítés:

A barackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk. A citromfüvet leöblítjük, apróra vágjuk.

A gyümölcshúst összekeverjük a narancslével, a citromfűvel, a cukorral, és kevergetve felforraljuk. A forrástól számítva 3 percig rotyogtatjuk. A masszát forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyre rakjuk. freeaudit.hu

Link to comment
Share on other sites

Málna dzsem cukkiniből

 

Hozzávalók:

1 kg megtisztított cukkíni

3 dl víz

25 dkg cukor

1 csapott kávéskanál citromsav

1 db Szilas Málna aroma

1 csomag Dr Oetker dzsemtartósító

 

Elkészítés:

A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük az apróra vágott cukkínit és fedő alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk.

Hozzákeverjük a dzsemtartósítót, majd ismét felforraljuk.

A tűzről levéve elkeverjük benne a málna aromát, azonnal üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

 

Megjegyzés: Készíthetjük a dzsemet ugyan ilyen módon tökből is!

Link to comment
Share on other sites

Vaníliás sárgadinnyelekvár

 

user posted image

 

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnyebél

1/2 rúd vanília

1 citrom

1/2 kg cukor

szalicil

 

Elkészítés:

A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük.

Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Link to comment
Share on other sites

Bizony finom, de van még pár receptem!

 

Mákos Sárgabarack Lekvár

 

m_kos_s_rgabarck_lekv_r.jpg

Hozzávalók:

1200 g sárgabarack (előkészítve mérjük le)

30 g mák

1 tasak Dr. Oetker Zselírozócukor Speciál (2:1)

 

Előkészítés:

A sárgabarackot megmossuk és lecsöpögtetjük. A félbevágott gyümölcsöt kimagozzuk, apróra vágjuk és kimérünk 1200 g-ot. A 30 g mákot is kimérjük.

 

Elkészítés:

A sárgabarackot a mákkal és a Zselírozócukorral egy főzőedényben jól elkeverjük. Az elegyet kevergetve nagy lángon felforraljuk. Állandó keverés mellett legalább három percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük és jól lezárjuk.

Link to comment
Share on other sites

Ananász dzsem cukkiniből

 

Hozzávalók:

1 kg megtisztított cukkíni

3 dl víz

25 dkg cukor

1 csapott kávéskanál citromsav

1 db Szilas Ananász aroma

1 csomag dzsemtartósító

 

Elkészítés:

A vizet a cukorral felforraljuk, beletesszük az apróra vágott cukkínit és fedő alatt puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Hozzá keverjük a dzsemtartósítót, majd ismét felforraljuk. A tűzről levéve elkeverjük benne az ananász aromát, azonnal üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

 

--------------------

Grapefruitos szilvalekvár

 

Hozzávalók:

80 dkg szilva (kimagozva 75 dkg)

2-3 piros grépfrút

1 kg befőző cukor

1/2 dl szilvapálinka

 

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, szeletkékre vágjuk. A grépfrútot kifilézzük, azaz vastagon meghámozzuk, és a gyümölcshús kivágjuk a hártyák közül.

A grépfrútot (25 dkg-nyit) összevagdaljuk, és összekeverjük a szilvával, a cukorral, és kevergetve felforraljuk. A forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. A lekvárba keverjük a pálinkát, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.

Az üvegeket kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyre rakjuk.

------------------------

Fahéjas szederdzsem

 

Hozzávalók: (kb. 4 db 2 dl-es üveghez):

50 dkg szeder

25 dkg befőző cukor speciál 2:1

3 csipet fahéj

1 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

A szedret kiválogatjuk, óvatosan megmossuk, alaposan lecsepegtetjük.

A szedret összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a citromlével. A masszát magas üvegedénybe töltjük, lefedjük, és a mikrósütőben 180 W teljesítménynél 5 percig főzzük. Megkeverjük, újra lefedjük, és 600 W-on további 6 percig főzzük.

Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hűvös helyre rakjuk. freeaudit.hu

------------------------

Rózsalekvár

 

Hozzávalók:

1 alma

1 kg rózsaszirom

70 dkg cukor

1 citrom leve

 

Elkészítés:

Az almát gerezdekre vágjuk, magházát kimetsszük, húsát 7 deci vízzel pépesre főzzük.

Ezután levét leszűrjük, a rózsaszirom felét bele-szórjuk, összekeverjük, és két órán át áztatjuk.

Ismét egy fazékba szűrjük, a cukrot hozzáadjuk, és addig forraljuk, amíg teljesen elolvad benne.

A citromlevet belecsorgatjuk, s a maradék rózsaszirmot hozzáadjuk. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megdermed.

Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Frissen, langyosan is nagyon finom. freeaudit.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 2 weeks later...

sziasztok gyerekek! én imádom a lekvárt. főleg a sárgabarackosat, de szeretem az áfonyásat is, az jó köhögésre, és nagyon fincsi például rántott camember mellé. de egyszer kaptam az egyik ismerősömtől, külföldről hozott finom narancslekvárt. az mennyire finom, elállt a lélegzetem. :o:blink::unsure: szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

 

Egresdzsem.

 

Hozzávalók: 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egres, 50 dkg kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető.

 

Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megtisztítjuk, folyó csapvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyag tálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórjuk a cukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben 12 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni. A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölő-fazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére.

Megjegyzés: Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre, vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére.

 

Ilse mama

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Narancsdzsem

 

Elkészítése: A kívánt mennyiségű lehetőleg Jaffa narancsot és negyedannyi vékony héjú citromot meleg vízben, tiszta körömkefével alaposan mossunk meg. A legkülső sárga héját leheletvékonyan reszeljük le, majd tisztítsuk meg, és válasszuk szét gerezdekre mindkét gyümölcsöt. Az egyes gerezdeket vágjuk 4-5 darabra, és közben szedjük ki belőlük a magokat is. Ezután adjuk hozzá a reszelt héjat, és egy ismert űrtartalmú, zománcozott fazékban a Meggydzsemnél leírt módon főzzük kb. 15 percig. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Ugyanezen a módon érett grépfrútból is készíthetünk finom dzsemet. Citrom helyett negyedannyi narancsot adjunk hozzá, és 50 dg mézzel édesítsük. Ha az egyes gerezdek hártyáit is lefejtjük, akkor a citrusfélékre jellemző keserű íz maradékától is megszabadulhatunk. Az ily módon készített dzsemet csak 10 percig főzzük, az édesítéshez pedig elegendő literenként 30 dg, illetve Grépfrút-dzsem esetén 40 dg méz is. A lefejtett hártyát és a magvakat ne dobjuk el, hanem töltsük egy fehér tüllből készült zacskóba, és az edény füléhez kötve főzzük bele a dzsembe. A citrusféléknél ugyanis az egyes gerezdek közötti hártyában és a magvakban található a gyümölcs pektintartalmának túlnyomó része, ha ezt nem főzzük ki belőle, akkor adalékanyagok nélkül nehezen fog besűrűsödni. A zacskót a méz hozzáadása előtt távolítsuk el a dzsemből, de előtte nyomkodjuk ki a benne levő levet.

A fentiekhez hasonló módon készül a Citromdzsem is, esetleg 1-1 darab naranccsal vagy grépfrúttal ízesítve. Sokan nem reszelik le a citrom héját, hanem lehántás után vékony szeletekre vágják, és az egészet hozzáadják a dzsemhez. A normál citromdzsem édesítéséhez literenként 60 dg illetve a hártya lefejtése esetén 50 dg mézet használjunk. A héjastól készült kesernyés változathoz ennél többre van szükség. A pontos mennyiséget kóstolás útján állapítsuk meg.

 

Ilse mama

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...