Jump to content
PirateClub.hu

A routerek az űrbe mennek


Szipi
 Share

Recommended Posts

A routerek az űrbe mennek

Az amerikai védelmi minisztérium először a titkos katonai kommunikációját intézné a kísérleti router-műholdak segítségével - aztán ha működik, megkapjuk mi is a technológiát.

Az amerikai védelmi minisztérium föld körüli pályára állított routerekkel próbálja felgyorsítani az internet adatforgalmát. A routerek a hálózat legfontosabb csomópontjai: ezek a gépek irányítják útba az adatcsomagokat a célpontjuk felé, ezért az interneten minden egyes bitnek át kell haladnia legalább egy routeren, hogy megtalálja a címzettjét. Az Internet Routing In Space (IRIS) projekthez a Cisco szolgáltatja a hálózati technikát és a szoftvereket, az Intelsat pedig a hordozó műholdat.

Dupla sebesség

Műholdak már az 1970-es évektől aktívan részt vesznek az internetes forgalom továbbításában, az IRIS mégis forradalmi változást hoz majd a hatékonyságukban. Ma egy adatcsomag műholdas továbbítása műholdon keresztül elég bonyolult folyamat: a szerver fellövi az adatokat a műholdra, az visszadobja őket egy földi routerállomásnak, ami megváltoztatott frekvencián (ebbe a frekvenciába van belekódolva a célpont IP címe), újra visszaküldi a műholdra. A szatellit most már tudja, hová kell küldenie az adatokat, és ennek megfelelően lesugározza azokat a földi végállomáshoz. Ha a routert sikerül beüzemelni a műhold fedélzetén, a földi elosztóállomáshoz vezető oda-vissza út feleslegessé válik, az adatoknak feleannyi utat kell csak megtenniük, vagyis a műholdas továbbítás ideje, a potenciális adatvesztés, a hibalehetőségek mennyisége feleződik, a kapacitás pedig a duplájára nő.

Minden frekvencián

A projekt másik fő célkitűzése, hogy a műholdas kommunikációban használt két frekvenciatartományban (C-band 4 és 8 GHz között, illetve Ku-band 12 és 18 GHz között) egyaránt képes legyen adatokat fogadni és továbbítani. Ma külön C-band és Ku-band műholdak működnek, amelyek nem tudnak egymással kommunikálni; az IRIS műholdjai összekötik a két hálózatot, nagyban segítve azok hatékonyságát.

Az első IRIS műhold a tervek szerint 2009 első negyedévében áll föld körüli pályára, és Amerikát, Európát és Afrikát fogja lefedni. A technológiát hároméves tesztelés után először katonai kommunikációra fogják használni, majd megnyitják a kereskedelmi felhasználás előtt is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...