Jump to content
PirateClub.hu

2020 után lesz okosabb a gép nálunk


blox
 Share

Recommended Posts

Vernor Vinge azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok.

 

Ezt a nézetet vallja Vernor Vinge, a San Diego Állami Egyetem nyugalmazott matematika és számítógép tudományok professzora, sci-fi író. A most 62 esztendős Vinge 1993-mas manifesztója kapcsán vált széles körben ismertté. Az "Eljövendő Technológiai Szingularitás" című esszéjében azt hangoztatja, hogy a technika exponenciális növekedése egy olyan ponthoz fog vezetni, ahol a következmények már beláthatatlanok. Vinge ma is tartja magát ehhez a jövőképhez, ami szerinte 2020 után bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A professzorral Peter Moon, az IDG Now! munkatársa készített interjút.

 

0507vin1.jpgA mesterséges intelligencia első villanásának 1997-ben lehettünk tanúi, amikor a Deep Blue legyőzte Gary Kaszparov sakkvilágbajnokot. Ez elsősorban a programozás diadala volt, ami egyetlen, limitált problémát tekintve az emberénél jobb teljesítményre tett képessé egy gépet. Vinge szerint a jövőben a szoftverek és a hardverek fejlődésével más intellektuális birodalmakban is hasonló sikerek születhetnek.

 

A technológia segítségével a közeli jövőben olyan lényeket teremthetünk, vagy olyan lényekké válhatunk, melyek minden intellektuális és kreatív dimenzióban felülmúlják az embert. Ez az a pont, a technológiai szingularitás, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenésével a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni. A bekövetkező események megjósolhatatlanok számunkra, tartja magát még ma is ehhez a nézetéhez Vinge. A szingularitás eléréséhez nagyban hozzájárul az internet és a hálózatok terjeszkedése, az online adatbázisok, a társadalmi hálózatok.

 

A jövő intelligens gépei, mesterséges intelligenciája jóval kevésbé lesznek láthatók mint a mai számítógépek. Elsősorban hálózatokon keresztül tevékenykednek, illetve csak processzorok formájában jelennek meg, melyeket a mindennapi élet egyszerű gépeibe ültetnek majd. Teljesítményük és a gépek viselkedése azonban rendkívül látványos változást hozhat fizikai világunkban. Vinge egyik nagy reménye a mobil robotokhoz kapcsolódik, melyek akár már a szingularitás előtt meggyőző fejlődésen eshetnek át, fürgébb és koordináltabb mozgást érve el, mint akár legjobb atlétáink.

 

Stephen Hawking 2001-ben az emberek genetikai fejlesztésére irányuló projekteket azzal védte meg, hogy fel kell vennünk a versenyt az intelligens gépekkel. Ezt a nézetet Vinge is praktikusnak és pozitívnak tartja, bár szerinte a szerves biológia nem képes lépést tartani a hardverek fejlődésével, igaz a gépeknek hatalmas hátrányt kell ledolgozniuk a biológiával szemben. Vinge mindkét terület, illetve stratégia fejlesztését szükségesnek tartja az emberiség fennmaradásához.

 

Sokan a technológiai fejlődést az emberiség temetőjeként értékelik, köztük Bill Joy, az egykori Sun vezér, aki 2000-ben a hangzatos "Miért nincs szüksége ránk a jövőnek" című tanulmányával figyelmeztetett a nanotechnika, a genetikai tervezés és a kvantum számítógépek veszélyeire. Vinge teljesen másként látja ezt a kérdést, szerinte veszélyektől hemzsegő világunkban, világegyetemünkben a technológia a legbiztosabb válasz a ránk leselkedő kockázatokra. A sokak által vizionált "Terminátor" jövőképpel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a nukleáris, vagy a biológiai hadviselés sokkal egyszerűbb, valószínűbb és halálosabb eshetőség a "gépek támadásánál", ezért nem fordulna el a robotkutatástól.

Link to comment
Share on other sites

az emberi lélek, agy utánozhatatlan. Képtelenség mesterségesen, gép formájában előállítani. REMÉLEM :)

Link to comment
Share on other sites

Én is azon a vélemény vagyok, h. az ember mind individuális, mind értelmi és mind Spirituális értelemben utánozhatatlan... szerintem egy ilyen összehasonlítás is önmagában paradox... Az embernek vannak olyan vonásai (mint pl. a problémamegoldás, az egyedi kreativitás stb - mindezek spontantiása, egyedi jellene), ami soha nem lesz gépek által reprodukálható!

Link to comment
Share on other sites

Én is azon a vélemény vagyok, h. az ember mind individuális, mind értelmi és mind Spirituális értelemben utánozhatatlan... szerintem egy ilyen összehasonlítás is önmagában paradox... Az embernek vannak olyan vonásai (mint pl. a problémamegoldás, az egyedi kreativitás stb - mindezek spontantiása, egyedi jellene), ami soha nem lesz gépek által reprodukálható!

 

Szerintem reprodukálható az emberi tudat, csak az a kérdés mennyi idő megírni egy olyan programot ami minden egyes logikai kapcsolatot magában foglal.

Link to comment
Share on other sites

ha úgy vesszuk akkor bizonyos szempontból máris okosabbak.melyik ember képes többmillió műveletet elvégezni másodpercenként?

persze abban én is egyetértek hogy az emberi lelket nem tehet utánozni.

Link to comment
Share on other sites

Itt van egy érdekes leírás a transzhumánokról vagyis a technikai úton felfejlesztett emberről amit a cikk is kicsit megemlít Eléggé kigondolták már a dolgot, persze ez csak elmélet (érdemes végigolvasni, mint egy sci-fi regény):

 

http://www.transhumanism.org/index.php/WTA/more/181/

 

Amúgy szerintem ezek a dolgok egyszer majd valóban megvalósíthatóvá vállnak, mármint egy intuitív módon gondolkodó, kreatív mesterséges intelligencia, de nem 13 éven belül. A jövőkutatók szeretnek hamarra jósolni dolgokat. Hasonló eset, hogy a Terminátor is mikor is játszódik? 1995? Ezt már kicsit tovahalattuk és még mindig nincs Skynetünk (meg valszeg az amcsiknak se XD :D :D )

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De hogy lehet ekkora baromságot kitalálni. EMEBEREK FIGYELJÉTEK MIT OLVASTOK. AMIT EMBER ALKOT AZ SOHA NEM LEHET JOBB AZ EMBERNÉL!!!!!! LOGIKUSAN: Különeben nem tudnánk megalkotni!!!! Ilyen egyszerű. Egy gép ma is gyorsabban kiszámol egy 4723546832858x34327842784 szorzást de ettöl még nem okos. A kenyérpirítóm meg gyorsabban pirít mint a NAP akkor a kenyérpirítóm jobb? :) sirály

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...