Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
baro130

Kép készült a 2036-ban a Földhöz érkező kisbolygóról

Recommended Posts

Hároméves szünet után sikerült ismét megörökíteni az Apophis kisbolygót, amely orosz csillagászok szerint 2036-ban a Földnek ütközhet.

 

Három év után ismét sikeresen lefényképezték az egyik legveszélyesebbnek tartott földközeli kisbolygót, az Apophist, amikor az hosszú idő után fokozatosan előjött a Nap mögül. A Hawaii-szigeteken, a Mauna Kea vulkánon lévő obszervatóriumból 2011. január 31-én fotózták le az égitestet, és a most közölte a képet a Space.com.

 

20110311apophis.jpg

Az Apophis kisbolygó. A balra fent látható furcsa alakzatok a fotó készítésekor létrejött hibák

 

Az Apophis mozgását azonban nehéz több évtizeddel előrejelezni. 2004 decemberében, az akkor rendelkezésre álló adatok alapján 2,7%-os, azaz minden korábbinál jóval nagyobb esélyt láttak arra a csillagászok, hogy a kisbolygó 2029-ben eltalálja bolygónkat. A 250-300 méteres test nem robbanna fel a légkörben, hanem elérné a felszínt, hatalmas krátert ütne és regionális pusztítást okozna (tehát például egy nagyobb várost képes lenne eltörölni), tengerben landolva pedig nagy szökőárat indíthatna el.

 

A pontosabb pályaszámítások után aztán csillapodtak a kedélyek. A 2029-es ütközést kizárták, bár a kisbolygó ekkor csak 30 000 kilométerre halad el mellettünk (a Hold távolsága 384 000 kilométer). Ez igen kis távolságnak számít. Izgalmasabbnak tűnt a 2036-os visszatérés. Ha ugyanis az Apophis éppen egy adott távolságban halad el bolygónk mellett 2029-ben, az akkor elszenvedett pályaváltozás miatt 2036. április 13-án mégis ütközhet a Földdel. A későbbi adatok ennek lehetőségét is minimalizálták: a NASA legutóbbi, 2009. októberi álláspontja szerint annak esélye, hogy az Apophis 2036-ban eltalálja a Földet, 1 a 250 000-hez. Ez jóval kisebb valószínűség a korábban becsült értékhez (1 a 45 000-hez) képest.

 

Az oroszok azonban továbbra is aggódnak. Bár konkrét becsapódási becslést nem közöltek, mégis fontosnak tartják annak vizsgálatát, miként lehetne megelőzni az esetleges becsapódást. Leonyid Szokolov, a Szentpétervári Egyetem kutatójának újabb, hivatalosan nem közölt számításai szerint (amelyekről egy tévéinterjúban nyilatkozott) valószínű a kisbolygó becsapódása. Elmondta: a kisbolygó 2029 áprilisában 37-38 ezer kilométerre fog elhaladni bolygónk mellett, és az akkor fellépő pályaváltozás valószínűvé teszi a becsapódást hét évvel később. Szokolov a valószínűség konkrét értékéről vagy annak számítási módjáról egyelőre nem publikált részletes adatokat.

 

Ha 2036. április 13-án az Apophis eltalálná bolygónkat, a robbanás energiája közel 50 milliószorosa lenne a Hiroshimára ledobott atombombáénak, és súlyos következményei lennének bolygónk, különösen az emberi civilizáció jövőjére. Az orosz tervek alapján mindezekről egy idén, július 7-én kezdődő konferencián egyeztetnek majd a szakemberek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Az érdekük lenne, hogy normális képet csináljanak ról, de neeeeem, hagyjunk hibalehetőségeket :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Háát pedig tényleg egyszerű lenne egy ~30km/s-al mozgó testről (Föld) képet készíteni egy viszonylag közel lévő, szintén ~30km/s-al mozgó testről (kisbolygó)

Azért a csatolt képen látszik hogy sikerült tökéletesen lekövetniük a kisbolygót (többi elmosódott nagyobb csillag csíkjai)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ezt most nem értem... :D

Nem 2012. decemberében fogunk meghalni? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Attól még, hogy 31km/s-el mozog, a nasa-nak kicsit nagyon pontos műszerei vannak, amikkel meg lehetett volna oldani. Mellesleg írja, hogy hibáztak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jó a képet hagyjuk... :D (Bár azért továbbra is kiemelném, hogy a képen az adott célobjektum tökéletesen be van fogva, de szólj, ha te jobban le tudnál fotózni egy mákszemet, amit hangsebességgel hajítok feléd, és persze mindezt vak sötétben)

 

A becsapódási valószínűségről pedig csak annyit, hogy ez nem annyi, hogy egy szorzás, egy osztás és kijött az eredmény. A 2036os ütközés is csak akkor következik be hogyha a 2029es elhaladás egy adott távolságban következik be és a Föld tömegvonzása pont úgy változtatja meg a pályáját.... (azért ez egy eléggé szűk keresztmetszet)

Hibáztak? Nem látok ilyet.... Annyit látok hogy az első számítások azt mutatták hogy becsapódik a Földbe, miután pontosították az adatokat, a számítás azt mutatta mégsem.

 

Amúgy pedig igen, 2012-ben meghal mindenki, úgyhogy nem kell ilyenekkel foglalkozni nem? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jobb képet vártam

Share this post


Link to post
Share on other sites

unalmas ez a 2012 mind meghalunk szöveg.

 

(azért megnézném - csak elméletileg milyen képet vágna a lakosság ha ilyen hírt kezdenének el terjeszteni... csak nem április 1 re esik, és gondolom ez a teljes társadalom felbomlásával járna... aztán hiába mondanád hogy " bocs, csak vicc volt" )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Egy idézet

 

Az egészet arra alapozzák, hogy az Apophis 2029-ben bolygónkat megközelítve a Föld gravitációjától a pályáját megváltoztatja, és ha 2036-ban újra a Föld közelébe érne, akkor akár be is csapódhatna abban esetben, ha a pályaváltozás kedvezőtlenül alakulna. Persze ez csak akkor állhat fenn, ha egy úgy nevezett gravitációs kulcslyukon kellene áthaladnia. Ezt a kifejezést akkor használják, ha egy kis bolygónak úgy kell a pl. a Föld mellett elvonulnia, hogy egy nála alig nagyobb térrészen haladjon át. A NASA szerint ennek az esélye igen kicsi, és a pontos meghatározásra, becslésre még várni kellene egy pár évet, mert hogy a kisbolygó 2012 és 2013 fordulóján szintén elhalad a Föld közelében, erre kéne komolyan készülni, és részletes megfigyeléseket kéne készíteni.

Mert úgy gondolják, hogy a megfigyelések birtokában pontosabban meg tudják határozni a bolygó pályáját, és amennyiben a beavatkozás szükséges lenne, akkor kéne dönteni a beavatkozás módját illetően annak érdekében, hogy a veszélyes 2036-os megközelítést elkerüljük.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×