Jump to content
PirateClub.hu

Összefüggést találtak az őrület és a zsenialitás között


hankock
 Share

Recommended Posts

Svéd kutatók felfedezték, hogy az elmezavarban szenvedők agyának egy részében, a talamuszban ugyanúgy kevés a D2 dopaminreceptor, mint a kreatív emberekében. Egy lehetséges konklúzió: az őrületet és a zsenialitást csak egy paraszthajszál választja el egymástól.

 

A szkizofréniában szenvedő betegek és az egészségesként elkönyvelt, ugyanakkor különösen kreatív emberek agya meglepő hasonlóságot mutat egymással, derítette ki egy svéd kutatócsoport.

 

A stockholmi Karolinska Intézet tudósai szerint elképzelhető, hogy az átlagosnál kreatívabb elme a skizofrénhoz hasonlóan nem tudja normális módon megszűrni az információt, viszont így képessé válik arra, hogy új összefüggésekre bukkanjon, és eredeti ötletekkel álljon elő.

 

Azt több tanulmány is igazolja, hogy a kreatív képességek gyakrabban jellemzik azokat, akiknek családjában előfordult már elmebetegség, így skizofrénia vagy bipoláris zavarok, és az is köztudott, hogy a skizofrénekre és az egészségesnek tartott, de kreatív elmékre egyaránt jellemzőek a szokatlan vagy bizarr képzettársítások.

 

A dopamin a felelős

 

A Karolinska Intézet kutatói szerint a jelenség oka az lehet, hogy a skizofréniában szenvedők és a kreatív emberek is a normálistól eltérően reagálnak az örömérzetet okozó vegyületre, a dopaminra. A dopamin mint ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter) felelős azért, hogy az agyban örömérzetet keltsen, ezzel serkentve a vágyat az evés, a szex vagy a kábítószerek iránt.

 

A kutatók egy 14 egészséges résztvevővel elvégzett kísérletben azt találták, hogy azoknak a tesztalanyoknak, akik kiemelkedően kreatívnak bizonyultak, kevesebb dopaminreceptor (D2) van az agy talamusz nevű részében, mint az átlagos tesztalanyoknak. Mivel az alacsony D2-sűrűség a skizofréniában szenvedők agyára is jellemző, a kutatók szerint a felfedezés arra utal, hogy kapcsolat van az elmebetegség és a kreativitás között.

 

 

„Az, hogy a talamuszban kevesebb D2 receptor található, valószínűleg azt jelenti, hogy alacsonyabb szintű jelszűrés megy végbe, így a talamuszból több információ áramlik” – mondta az intézet kutatója, Fredrik Ullén a LiveScience-nek. Elképzelhető, hogy ez a megnövekedett információáramlás váltja ki a kreatív embereknél tapasztalható problémamegoldó képességet és a mentális betegségekben szenvedők különös asszociációit is.

 

Önéletrajzokból, korabeli beszámolókból és egyéb dokumentumokból lehet tudni, hogy számos kreatív elme – író, költő, festő, zeneszerző, tudós – küzdött valamilyen elmezavarral. Balzac, Donizetti, Goethe, Schumann, Beethoven, Virginia Woolf , Sylvia Plath és Roosevelt elnök bipoláris zavarokban, más néven mániákus depresszióban szenvedett; Dickens, Hemingway, Newton, Tennessee Williams, Kerouac, Picasso, Jackson Pollock, Kurt Vonnegut, Abraham Lincoln és Churchill depressziós volt, és Michelangelo, Tolsztoj, John Keats és Marlon Brando is mentális zavarokkal küzdött.

 

Az elmezavar és a művészet viszonyát régóta vizsgálják a neurológusok és a pszichológusok, pszichiáterek is. Kutatási eredményeikből kiderül: nem feltétlenül igaz a feltételezés, hogy a legkreatívabb művészek, tudósok és politikusok a betegséggel küzdve, azzal szemben haladva értek el kiváló eredményeket. Egyes elméletek szerint az elmezavar sokszor egyenesen utat kínál a kreatív önmegvalósításnak, sőt mint azt több eset bizonyítja, megesik, hogy a művészi kvalitások éppen a betegségből fejlődnek ki.

 

index/mti

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...