Jump to content
PirateClub.hu

Bill Gates atomreaktort fejleszt


hankock
 Share

Recommended Posts

A Toshiba szakértelmével és a Microsoft-alapító Bill Gates pénzével tíz éven belül elkezdődhet a lerakókban álló atomhulladék újrahasznosítása. A fejlesztők a száz évig üzemképes reaktorokat terveznek.

 

A reaktorok fűtőelemeit néhány évente cserélni kell, és a működésük során rengeteg atomhulladék keletkezik. A világ tárolóiban 1,1 millió tonna gyengített urán (U-238 izotóp) fekszik, és a mennyiség évente 46 ezer tonnával gyarapodik.

 

Hamarosan ez a hulladék újrahasznosítható lesz, legalábbis erre törekszik a Bill Gates érdekeltségébe tartozó TerraPower és a japán Toshiba. A két cég közösen próbálja kifejleszteni a következő generációs atomreaktorokat, amelyek a hasadóanyag csere nélkül akár 100 évig is üzemképesek.

 

Az együttműködés az üzemanyagként szegényített uránt használó úgynevezett Traveling-Wave Reactor, azaz TWR technológia fejlesztésére irányul. A reaktor kialakítása szükségtelenné teszi moderátorok (grafit, vagy nehézvíz) alkalmazását, ami növeli a technológia biztonságát.

 

A technológia a TerraPower szellemi terméke, és valamikor a 2020-as években készülhetnek el az első TWR-reaktorok. A számítások szerint a reaktorok teljesítménye 100 ezertől egymillió kilowattig terjed majd, ami nagyjából összevethető a jelenleg üzemelő atomreaktorok teljesítményével.

 

Mivel a TerraPower nem képes önállóan nukleáris berendezéseket gyártani, az ebben tapasztaltabb Toshibára bízza ezt a feladatot. A Toshiba által tervezett ultrakompakt 4S reaktor (Super-Safe, Small and Simple), amely 30 éves üzemidejű, és teljesítménye elérheti a tízezer kilowattot, várhatóan idén ősszel megkapja a kivitelezési engedélyt az amerikai hatóságoktól. A Toshiba szerint a 4S reaktorban alkalmazott technológiának akár 80 százalékát is át lehet vinni a TWR reaktorba.

 

A TWR fejlesztésének legnagyobb kihívása a nukleáris reakcióval szemben hosszú ideig ellenálló anyagok kifejlesztése. Ennek megoldására több mint tíz évet szánnak. Amennyiben az erőfeszítés sikerrel jár, a reaktor tömeggyártását valószínűleg a Toshiba végzi majd. Bill Gates személyes vagyonából akarja finanszírozni a fejlesztést.

 

mti

 

Nem lessz jó vége - a szerk :lol:
Link to comment
Share on other sites

Gates neve és az atomreaktor szó egy mondatban.... nem túl bíztató :D Szóval Bill bácsi azért költ egy csomót reaktorfejlesztésre, mert érdekli Földünk sorsa, és csökkenteni akarja a szennyezést?na majd meglátjuk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...