Jump to content
PirateClub.hu

Kitenyésztették a sörillatú rózsát


hankock
 Share

Recommended Posts

A University of Florida egyetem kutatóinak sikerült egy kutatás során véletlenül rábukkanni azokra a génekre, amelyek a virágok illatát szabályozzák. Az első kísérletek alapján a rózsaillatú petúnia, illetve a fenyő- és sörillatú (pontosabban a root beer nevű üdítőital, ami nagyjából annyira sör, mint a gyömbérsör) rózsa létrehozása tűnik a legegyszerűbb feladatnak, később azonban szabadon manipulálhatók lesznek a virágok illatai.

 

A kutatócsoport a petúnia génjeit vizsgálta; ezt a virágot szokták modellként használni a paradicsommal, krumplival, dohánnyal, és más haszonnövényekkel kapcsolatos kísérletekhez. Az amerikai genetikusok azokat a géneket keresték, ami virágok etiléngáz-kibocsátását szabályozza. Az etiléntől hullanak le a be nem porzott bimbók – ha ezt a funkciót sikerül kikapcsolni, vagy késleltetni, akkor több ideje marad a beporzódásra a virágoknak, és a végeredmény több termés az adott növényen.

 

A petunia genomjának feltérképezésekor bukkantak rá a kutatók arra a 12-13 génre, aminek eddig ismeretlen volt a funkciója, és kiderítették róluk, hogy az illatanyagok termeléséért és kibocsátásáért felelősek. Ezeknek a géneknek a manipulálásával sikerült elérni az ismert üdítőitalra emlékeztető illat, vagy a jellegzetes fenyőillat kibocsátását. A kutatók most arra várnak, hogy a génkezelt petúniák frissen elültetett magjai kihajtsanak, és kiderüljön, hogyan öröklődnek a génmanipulációval megváltoztatott illatok.

 

Ha a kísérletek beválnak, az intenzívebb illatú, így kívánatosabb virágok és gyümölcsök létrehozásához vezethet, aránylag olcsón (a kutatók szerint a rózsa illatának genetikus felturbózása nagyjából 10 centtel drágítaná meg a virág árát); illetve fel lehetne támasztani olyan illatokat is, amelyek az utóbbi évszázad növénynemesítési során elvesztek, mert a nemesítők csak a termés növelésével törődtek.

 

index/mti
Link to comment
Share on other sites

Á... nem bejövősek ezek a génmanipulációs dolgok.Nem tartom magam maradinak, de amihez nem értünk abba nem kéne belepiszkálni.Oké, hogy mostmár befolyásolni tudnak dolgokat, de ki tudja milyen hatásai lesznek még, ha elkezdik nagyüzemben csinálni.

Meg a génmanipulált növényeknek pocsék ízük van (pl paradicsom)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...