Jump to content
PirateClub.hu

Rájöttek a sperma titkára!


bikas
 Share

Recommended Posts

Amerikai kutatók megfejtették, mi indítja el az ondósejteket, hogy célba vegyék a petesejtet. A felfedezést a Cell című tudományos szakfolyóirat pénteki száma címlapján közölte.

 

A mechanizmus, amely elindítja a spermiumok úszását, amikor a petesejt közelébe kerülnek, egykor a férfi fogamzásgátlás új formáihoz vezethet, vagy éppen a terméketlenség kezeléséhez. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói szerint tanulmányuk azt is megmagyarázhatja, miért teszi terméketlenné a marihuána a férfiakat - derül ki az egyetem honlapján megjelent közleményből.

 

Az ondósejtek nem kezdenek el úszni azonnal az ejakuláció után, mert erőforrásaik korlátozottak, és egy helyben várakozva nagyobb esélyük van a petesejttel való találkozásra. Csak akkor iramodnak neki, amikor a petesejt már közelebb van.

 

A tudósok régóta tisztában voltak azzal, hogy a hímivarsejt aktivitását a belső pH-érték (a savasság vagy lúgosság foka) irányítja, ám azt nem tudták, milyen folyamat határozza, illetve változtatja meg ezt a szükséges pillanatban.

 

A pH, vagyis a lúgosság növelése érdekében a spermiumnak protonokat kell kilöknie a sejt belsejéből, ahol 6-os a pH a női nemi szervben lévő 7,4-es pH-val szemben. Az UCSF kutatói olyan pórusokat találtak most az ondósejt felszínén, melyek éppen ezt a kipumpálást teszik lehetővé.

 

Yuriy Kirichok kutatásvezető szerint mivel a protonok (H-ionok) koncentrációja a hímivarsejt belsejében több mint ezerszer nagyobb, mint körülötte, ezért amint megnyílik egy pórus, kiáramlanak. Mint kiderült, ezek a Hv1 protoncsatornának nevezett pórusok éppen a megfelelő pillanatban nyílnak ki. Ilyenkor egy anandamid elnevezésű vegyületre (jelentése: belső boldogság) reagálnak, amelyet az idegsejtek és nőknél például a petesejt membránja bocsátanak ki.

 

Az anandamid az endokannabinoidok közé tartozó anyag. Olyan idegi ingerületátvivő molekula, melynek működését a marihuánában lévő kannabinoidok utánozhatják. Ez megmagyarázhatja, miért vezet a férfi termékenység csökkenéséhez a kannabisz fogyasztása. Kirichok szerint a marihuána hatására túl korán aktiválódnak a "becsapott" ondósejtek, így elhasználják energiájukat, mire közel kerülnek a petesejthez.

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Az jó, elnyomsz egy nagy ganját és nyomhatod gumi nélkül :D

 

De akkor ezek szerint az érzelmek jócskán befolyásolják a dolgot.Lehet ezért nem jön össze néhány embernek a gyerek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...